REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Mit sau realitate: cum influențează vremea rea durerile de cap

Mit sau realitate: cum influențează vremea rea durerile de cap

Replica API 7 iunie 2021 | 00:00 519

Cu toții cunoaștem o persoană care spune că poate să prezică vremea în baza simptomelor resimțite, mai ales în ceea ce privește durerile de cap. Fie că e vorba de o rudă cu artrită care știe când urmează să plouă sau de un prieten pe care îl dor genunchii sau are migrenă atunci când se schimbă vremea, este posibil să fi întâlnit, sau chiar să fi simțit, pe propria piele, anumite modificări la nivel organic odată cu schimbările meteorologice, scrie doc.ro.

Sursa foto: Shutterstock

Majoritatea persoanelor care se plâng de dureri de cap acuză simptomele din cauza schimbărilor de vreme, mai ales în raport cu vremea ploioasă. Deși poate părea neverosimil, există o bază științifică care explică motivul pentru care unele persoane pot resimți schimbările meteo prin durerile de cap cauzate de acestea.

Deși este dificil de identificat câte persoane suferă, în realitate, de dureri de cap induse de vreme, cercetările arată că peste 60% dintre cei care suferă de migrene cred că au meteosensibilitate.

Durerile de cap și meteosensibilitatea

În 2015, oamenii de știință au colectat date cu privire la numărul de vânzări zilnice de medicamente pentru dureri de cap pe teritoriul Japoniei, în baza cărora au demonstrat că vânzările cresc semnificativ atunci când presiunea barometrică scade. De obicei, presiunea atmosferică scade înainte ca vremea să se strice.

Cu toate acestea, rămâne întrebarea: de ce apar aceste dureri de cap? În principiu, există două mecanisme de acțiune la mijloc.

Unul dintre aceste mecanisme este corelat cu activitatea sinusurilor. Sinusurile reprezintă patru cavități mici cu aer aflate în structura osoasă a feței. Așa cum urechile pocnesc atunci când presiunea din aer se modifică, schimbările de presiune atmosferică pot crea un dezechilibru în presiunea sinusală cauzând inflamație și durere.

Durerea variază în funcție de care sinus este mai afectat, așa încât poate fi vorba de durere la nivelul frunții, durere în spatele ochilor, în zona feței sau o durere mai difuză ce apare în fața sau în spatele capului. Fiecare persoană are sensibilități specifice, iar acest lucru dictează și tipul de durere resimțit.

Un alt mod prin care aceste dureri de cap se instalează este legat de cum schimbările de presiune afectează circulația sanguină la nivelul sistemului neurovascular, cel care controlează cum circulă sângele la nivelul capului.

Sângele este extrem de toxic pentru neuroni, deci e foarte important ca acesta să fie ținut separat de creier. Vasele de sânge de la nivelul sistemului neurovascular au receptori care se activează dacă vasele de sânge se dilată prea mult, acționând ca un semnal de alarmă prematur, atunci când ceva nu este în regulă. Noi percepem această activare drept durere.

Ambele fenomene descrise mai sus pot cauza cel puțin o durere de cap generalizată la persoanele sensibile la schimbările de presiune atmosferică. Cu toate acestea, chiar și mici scăderi în presiune sunt corelate cu intensificarea episoadelor de migrenă, la persoanele care suferă de această afecțiune cronică.

Scăderea presiunii atmosferice este, după cum știm, asociată cu vremea urâtă, dar acesta nu este singurul lucru care ne poate influența durerile de cap, ci și umiditatea crescută din aer. Acest lucru se întâmplă pentru că umiditatea crescută poate da curs supraproducției de mucus la nivelul sinusurilor, pentru a bloca agenții cu potențial alergenic, precum și praful și particulele de poluare, toate existând din abundență în aerul dens și umed. Acestea pot declanșa congestia, inflamația și disconfortul sinusurilor, adesea dând curs durerilor de cap sinusale.

Opțiuni de tratament și alte remedii

Din păcate, nu putem face nimic să schimbăm cursul vremii, astfel încât, în afară de a ne închide în încăperi cu presiune atmosferică autoreglată, medicamentele analgezice și anticongestionante sunt, probabil, cea mai bună soluție de calmare a durerilor de cap, până la schimbarea vremii.

De asemenea, e important de reținut că durerile de cap apar ca rezultat al mai multor factori declanșatori, iar schimbarea în presiunea atmosferică nu e mereu cauza principală. Postura incorectă și inflamația de la nivelul corpului pot cauza și ele dureri de cap.

Mușchii care se contractă pe perioade lungi de timp au nevoie de mai mult sânge pentru a livra oxigen și alți nutrienți, iar acesta este unul dintre factorii declanșatori principali ai inflamației în corp. Totodată, stresul crește nivelul de adrenalină și cortizol în organism, care poate cauza răspândirea inflamației și dilatarea vaselor de sânge la nivel cranian.

Poziția adecvată a corpului și reducerea nivelului de stres pot fi de ajutor în calmarea și prevenirea durerilor de cap. De asemenea, hidratarea corespunzătoare și o alimentație echilibrată, bogată în nutrienți, poate preveni apariția durerilor de cap, într-o anumită măsură.

Atunci când se apropie o perioadă de vreme rea, poți încerca să mesteci gumă, care ajută la echilibrarea presiunii la nivelul sinusurilor prin gură, nas și trompa lui Eustachio și, astfel, la evitarea instalării durerilor de cap. De asemenea, este recomandat să optezi pentru o gumă de mestecat fără zahăr, îndulcită cu xilitol, care ar putea avea un beneficiu adăugat, și anume cel de împiedicare a bacteriilor de aderare la membranele mucoase din gură și nas.

Stimularea secreției de serotonină și dopamină la nivelul corpului este importantă, mai ales că acestea acționează ca niște analgezice naturale, printre altele. Așadar, acești neurotransmițători blochează semnalul de durere către creier, pentru ca nivelul de durere resimțit în corp să fie mai scăzut. În plus, serotonina și dopamina joacă un rol esențial în reglarea dispoziției, iar un nivel scăzut poate fi un factor declanșator pentru episoadele de migrenă. Acest lucru explică și de ce, uneori, în zilele dinaintea unui episod de migrenă, persoana afectată are poftă de ciocolată, aceasta stimulând secreția de serotonină, dopamină și oxitocină.

Așadar, prin atenția acordată unui flux normal de neurotransmițători esențiali se pot preveni sau calma anumite episoade de migrenă și dureri de cap. Pentru acest lucru, sunt recomandate activitățile care promovează starea de relaxare și mulțumire, cum ar fi timpul petrecut în natură, plimbările cu prietenii, băile relaxante, o sesiune de masaj sau o masă delicioasă în oraș.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272