REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
13.5° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Modificări ale alunitelor în timpul sarcinii - ce e de făcut

Modificări ale alunitelor în timpul sarcinii - ce e de făcut

Replica API 15 octombrie 2020 | 00:00 1461

În cursul sarcinii este recomandat să efectuați autoevaluări periodice ale alunitelor de pe pielea dumneavoastră, precum și evaluarea zonelor de corp mai puțin evidente, dar pe care pot apărea alunițe sau cancere de piele. Aceste zone ar fi: spatele, fesele, palmele, tălpile, zona dintre degete, zona din spatele urechilor, pielea capului.

O aluniță suspectă se încadrează în criteriile ABCDE, având cel puțin una dintre următoarele caracteristici:

A: asimetrie a formei = o linie imaginară trasă prin mijlocul leziunii împarte aluniță în două jumătăți care nu se suprapun simetric una peste altă.

B: borduri (margini) = marginile alunitei sunt neregulate, ondulate, pot avea prelungiri.

C: culoare = o aluniță ce prezintă două sau mai multe nuanțe de culoare, ce variază de la negru, brun deschis, brun închis, negru, uneori chiar albăstrui, roz și alb.

D: dimensiuni = diametru peste 6 mm.

E: evoluție în timp = schimbarea în timp a caracterelor unei alunițe, fie că este vorba de formă, culoare, dimensiuni, apariția de proeminente pe suprafață unei alunițe, apariția unor sângerări sau cruste la nivelul alunitei.

În cazul în care descoperiți o aluniță suspectă, este necesar să programați cât mai repede un consult dermatologic, însoțit de o investigație neinvazivă de tipul dermatoscopiei. Dacă sunteți deja în evidență unui medic dermatolog, mergeți la controale periodice. Orice modificare de culoare a alunitelor va fi urmărită îndeaproape de medicul dermatolog pe tot parcursul sarcinii, scrie doc.ro.

În cazul în care și medicul are suspiciuni cu privire la o leziune de la nivelul pielii, va recomandă biopsia. Această presupune recoltarea unei mostre de țesut, în vederea analizării acesteia la microscop, astfel încât să se detecteze celulele canceroase. Femeia însărcinată va beneficia de anestezie locală, pentru a nu simți dureri în timpul recoltării țesutului.

Tratamentul pentru melanom în faza incipientă poate fi administrat și femeilor gravide. Acesta implică eliminarea alunitei/ leziunii de la nivelul pielii, sub anestezie totală.

Dacă melanomul a evoluat și s-a metastaziat, tratamentul va fi amânat până după naștere, asta în cazul în care celulele canceroase nu au ajuns la creier, situație în care se începe tratamentul fără amânare, în ciuda sarcinii.

În cazul în care melanomul a fost vindecat deja în timpul sarcinii, alăptatul este permis proaspetei mămici întrucât nu există niciun risc pentru bebeluș. Însă dacă tratamentul pentru melanom este făcut după naștere și este bazat pe chimioterapie, medicii nu vor permite femeii să alăpteze, întrucât substanțele toxice din medicamentele administrate vor ajunge în laptele matern.

La pacienții care au suferit deja de melanom, riscul de revenire a cancerului de piele este mai mare decât la persoanele care nu au avut de-a face cu această afecțiune. Așadar, pacienții vindecați de melanom trebuie să rămână vigilenți pentru a observă în stadiu incipient orice semn care ar putea trăda recidivă melanomului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108