REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Modificări planificate pentru Bulevardul Lăpuşneanu: stâlpi de iluminat pe mijlocul şoselei şi desfiinţarea alveolelor din trotuare!

Modificări planificate pentru Bulevardul Lăpuşneanu: stâlpi de iluminat pe mijlocul şoselei şi desfiinţarea alveolelor din trotuare!

Replica API 13 noiembrie 2018 | 00:00 739

SCENA UNUI TERIBIL ACCIDENT, DUMINICĂ SEARA!

SCENA UNUI TERIBIL ACCIDENT, DUMINICĂ SEARA!

Bulevardul Alexandru Lăpușeanu ar urma să fie reconfigurat, pe toată lungimea lui, din zona Gării Constanța până la intrarea în stațiunea Mamaia, stâlpi de iluminat public vor fi montați pe mijlocul șoselei, vor mai apărea câteva sensuri giratorii, iar alveolele din trotuare, unde sunt parcate autoturisme, vor dispărea. Acestea sunt planurile Primăriei Constanța, cuprinse în proiecte cu finanțare europeană.

Schimbările sunt necesare și cât mai urgent, în condițiile în care tot mai mulți constănțeni reclamă iluminatul prost din zona trecerilor de pietoni și reducerea vizibilității din cauza mașinilor parcate pe marginea șoselei. Toate acestea duc la creșterea riscului de accidente. Nu mai departe, duminică seara, 11 noiembrie a.c., în zona restaurantului Zodiac a avut loc un grav accident rutier soldat cu un mort și trei răniți, iar constănțenii acuză că lipsa vizibilități a contribuit la producerea indicentului rutier.

O viață curmată înainte de vreme, alte trei victime în spital, dintre care una în stare gravă. Aceasta este urmarea unui grav accident rutier care a avut loc, duminică seara, 11 noiembrie a.c., pe Bulevardul Alexandru Lăpușneanu. Albert D.N., tânărul de 20 de ani, care a produs accidentul este cercetat în libertate. Șoferul a fost audiat în cursul nopții, dar era în stare de șoc. Totodată, s-a constatat că nu consumase alcool sau alte substanțe interzise.

Șoferul avea permis auto de mai puțin de un an; din primele cercetări, mașina nu circula cu viteză. Urmează însă să fie realizată o expertiză care va stabili cu exactitate viteza cu care rula. Încă de la fața locului, tânărul a explicat faptul că nu i-a văzut pe pietoni în momentul în care s-au angajat în traversarea străzii.

Din primele informații, șoferul conducea autoturismul pe banda a treia a Bulevardului Alexandru Lăpușneanu, dinspre Soveja spre stațiunea Mamaia, iar la marcajul pietonal din apropierea intersecției cu strada Dispensarului, a surprins și accidentat un grup de patru persoane. Accidentul s-a propus pe fondul neacordării de prioritate, spun oamenii legii. În urma accidentului, una dintre victime, Alexandru S., un bărbat de 28 de ani, a intrat în stop cardiorespirator și a murit la spital. Celelalte victime sunt internate la Spitalul Județean Constanța.

Constănțenii reclamă: iluminat prost și mașini parcate inclusiv pe trecerile de pietoni!

În contextul acestui incident rutier, constănțenii au ridicat, din nou, problema iluminatului slab din zona trecerilor de pietoni din întreg municipiul, a lipsei scuarurilor, aspecte care, consideră localnicii, contribuie la producerea de accidente soldate cu pierderi de vieți omenești.

„Toate trecerile de pietoni de la City Mall până la Dobrogea sunt prost iluminate, iar lumina aceea galbenă mai mult te încurcă pe timp de noapte. Pe timp de vară, toate trecerile din acea zonă sunt un calvar. Acela treceri de pietoni ar fi trebuit să fie semaforizate de foarte mult timp. Nu îl cunosc pe copil, dar lipsa de experiență și neglijența autorităților l-au nenorocit. Nu mai vorbesc de familiile victimelor. Bine totuși că sunt borduri noi în tot orașul și mai ales pe Podul Butelii, pe care vom circula în mileniul următor”, ne-a transmis un cititor „Replica”.

„Și din cauza mașinilor parcate acolo se întâmplă accidente, la toate trecerile de pietone de pe B-dul Al. Lăpușneanu, dacă mergi și cu 40 km/oră pe prima bandă și ei apar de pe după mașini, fără să scoată capul, tot îi lovești. Parcă erau niște zone hașurate unde nu aveai voie de parchezi, dar nu ține nimeni cont de ele și se întâmplă ce se întâmplă”, a afirmat un alt constănțean.

„Atât timp cât nu am văzut, nu pot să mă pronunț cu privire la accident, însă în ce mă privește, la volan, în legătură cu trecerile de pietoni, aș avea ceva de menționat, pentru că accidentul s-a întâmplat pe întuneric: sunt treceri de pietoni prost semnalizate, neiluminate. Pe arterele principale măcar, consider că ar trebui luată o măsură în plus vizavi de atenționarea șoferilor și iluminarea în zona trecerii. Indiferent a cui este vina, a pietonului sau a șoferului, cu o iluminare mai bună s-ar putea evita astfel de necazuri! De multe ori nu avem vizibilitate din pricina multor cauze, și ca pietoni, și ca șoferi!”, a transmis un alt cititor al ziarului.

Ce planuri are administrația locală pentru B-dul Lăpușneanu

Problemele semnalate nu le sunt străine polițiștilor rutieriști. Din contră, surse din Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța ne-au precizat că au fost transmise adrese către Primăria Constanța, în calitate de administrator al drumului, pentru luare de măsuri, atât în ceea ce privește iluminatul, cât și scuarurile. În adresele înaintate periodic Primăriei Constanța sunt semnalate aspectele deficitare din trafic: iluminatul slab, indicatoare rutiere deteriorate, lipsă sau acoperite de vegetație, necesitatea de scuaruri în zonele unde există un risc crescut de accidente rutiere.

În aceste condiții, dacă polițiștii semnalează problemele de trafic, unde sunt măsurile? Reprezentanții municipalității spun că există deja planuri pentru resistematizarea și modernizarea principalelor artere din Constanța, planuri cuprinse într-o serie de proiecte cu finanțare europeană. Sunt avute în vedere bulevardele Ferdinand, Mamaia, 1 Mai, Aurel Vlaicu etc. Dar și Bulevardul Alexandru Lăpușneanu! După cum a afirmat, în repetate rânduri, și primarul Decebal Făgădău, se are în plan reconfigurarea întregului bulevard, de la Gara Constanța până la intrare în stațiunea Mamaia, în cadrul mai multor proiecte.

Resistematizare presupune realizarea de noi sensuri giratorii, de scuaruri, dar și modernizarea iluminatului public. Stâlpii de iluminat vor fi mutați pe mijlocul șoselei, pe margine va fi realizată pistă de bicicletă și bandă pentru transportul public, iar alveolele din trotuare, utilizate pentru parcări, vor fi desființate. Acestea sunt doar câteva dintre planurile municipalității pentru artera respectivă.

De exemplu, în imaginile atașate articolului poate fi văzută fișa de proiect propusă spre finanțare în cadrul Axei Prioritare 4 POR 2014 – 2020, privind „Îmbunătățirea mobilității în municipiul Constanța, între Gara CFR și stațiunea Mamaia”, care vizează B-dele Al. Lăpușneanu și 1 Decembrie 1918, publicată pe pagina web a Zonei Metropolitane Constanța.

Tânăra rănită grav este fiica unui consilier local din Cogealac

Cele trei victime rănite în accidentul petrecut duminică noaptea, pe B-dul Alexandru Lăpușneanu, sunt internate în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța. Starea uneia dintre victime, o femeie, este critică, a precizat dr. Bogdan Obadă, directorul medical al unității spitalicești.

„Prima victimă a decedat în camera de resuscitare, în ciuda manevrelor care s-au făcut. Ceilalți trei pacienți sunt internați în spital. O pacientă este în stare gravă, în Secția de Terapie Intensivă. Este intubală, ventilată mecanic, are multiple fracturi, are traumatisme craniene, este în stare critică. Mai sunt doi pacienți, ambii internați în Secția de Ortopedie, cu fracturi de gambe. Au fost operați în timpul nopții, sunt stabili, conștienți și cooperanți”, a afirmat dr. Bogdan Obadă.

În asentimentul mai multor participanți la trafic constănțeni este și primarul comunei Cogealac, Gheorghe Alexa, care consideră că este nevoie de scuaruri și semafoare la trecerile de pietoni cu risc crescut de accidente. Potrivit acestuia, tânăra rănită grav în urma incidentului, care în prezent este internată la Terapie Intensivă la Spitalul Județean Constanța, este din Cogealac.

„Fata este din comună de la mine, Ana Maria Luca, este în spital este foarte greu. De aceea fac un apel către toți constănțenii să fie foarte atenți pe trecerile de pietoni. Am auzit de la tatăl ei, Gheorghe Luca, este consilier la noi la primărie. Fata este foarte grav, este la terapie intensivă. Ca să fie mai protejați cetățenii, este nevoie de scuaruri și semafoare”, a afirmat primarul.

F.B.

Citește și: ACCIDENT MORTAL pe Bulevardul Lăpușneanu. „Sunt TRECERI DE PIETONI PROST SEMNALIZATE, NEILUMINATE!”

CAPCANELE din trafic: ‘Făcute de autorităţi pentru fraierii de şoferi! Ne-am săturat!’

VIDEO! Un puşti de 20 de ani a spulberat 4 oameni pe trecerea de pietoni: O PERSOANĂ A MURIT!

VIDEO. Semnal tras de un avocat: este nevoie de limitatoare de viteză la trecerile de pietoni din Constanţa!

Tânăra rănită grav în accidentul de pe Bulevardul Lăpușneanu este fiica unui consilier local din Cogealac

VIDEO. Starea victimelor rănite în accidentul de pe Bulevardul Lăpușneanu

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La cate iluminari se fac anual prin constanta ...trebuia sa fim Las Vegas pana acum !
1
0
Ati nenorocit tot orasul cu luminile voastre chioare si cu bordurile. Varianta nici acum nu e marcata. Bine ca ati trasat marcaj temporar galben intre sensuri. Parca nu traiti si voi aici, va teleportati direct in primarie. Pe sosele e haos de drogati si alcoolici, nimeni nu mai stie de frica. Ati incurajat luarea de permise pe spaga si tot orasul e impanzit de soferi vitezomani, fara nicio regula. A sofa in Constanta a ajuns un stress maxim, ca trebuie sa te pazesti de descreierati. Ati dat jos bunatati de stalpi de beton cu lumini foarte bune ca sa va faceti voi afacerile de milioane.
2
0
Oare iluminatul despre care se vb va fi precum cel de pe Bd Tomis de la Dacia spre Centru ?! Pentru ca pe acea zona vizibilitatea pe timp de noapte este mult mai slaba desi Bd Tomis este mult mai ingust ... folosirea aceluiasi sist de iluminare pe Lapusneanu va fi un dezastru !
3
0
Fagadau si Babu chiar nu au pic de creier. Cum poti sa te gandesti sa desfintezi locurile de parcare de pe bulevard??? In loc sa creeze locuri de parcare prin micsorarea trotuarelor late, ca in toate marile orase, ei pun stalpisori si desfinteaza si putinele locuri de parcare existente...impozitul pe autovehicule le place sa-l incaseze
2
0
sa puneti stalpi daia cu leduri ca a importat securitatea multe lampi si e program national de pus lampi pe led in toata tara
1
0
Circuli pe banda 3 daca la giratoriul urmator intorci,pe bulevardele principale mai circula si transporturi agabaritice asa ca ideea cu pasarelele.....
0
0
Si uite asa ne mai batem joc de un bulevard ! RIP Lapusneanu
2
0
ce nu ziceti ca cacatu ala mic de 20 de ani a intrat pe contrasens de i a luat pe aia pe trecere. Eram vis a vis de trecere si am vazut tot
1
2
1.Fatalau va angaja cate un gardian dotat cu felinar care va sta pe mijlocul trecerii de pietoni. 2.In paralel biserica va demara amplasare de tarabe cu lumanari in dreptul fieacarei treceri de poetoni
8
1
Parcari cu SMS boilor ,stalpi pe mijlocul soselei fagadula cred ca te a paradit teodosnicu !
10
0
Au reabilitat bulevardul la city mall dar au uitat mica trecere de pietoni de pe dreapta unde intra toate masinile ptru sensul pietii. Halal lucrare
6
0
Puternic in zona trecerilor de pietoni. Si gata.
8
1
ce de vorbe....ce polemica....degeaba daca babuinii de la volan sau de pe strada nu invata sa respecte reguli elementare. ciupanezul asta de 20 de ani ,cel care a produs accidentul , daca nu avea viteza ,nu murea nimeni. in alta ordine de idei ...primaria poate sa le bage unora si reflectoare in cur ...tot cretini raman ....ce usor se gasesc scuze...ce vina are primaria ca tu esti tampit in trafic ? ce vina are primaria ca tu esti un dobitoc alcoolist ? ce vina are primaria ca tu tragi pe nas? cautati greselile in curtea voastra si nu mai dati vina pe altii...
7
2
De ce se parcheaza autovehicule in statiile de autobuz ? de ce se parcheaza pena la limita marcajului pietonal ? de ce nu marcati acei 30 m premergatori trecerilor de pietoni , cu stalpisori fosforescenti ?
14
1
Oare, din experienta celor de afara, ca tot vrem o tara ca a lor, nuneste mai simplu ca intre stalpii existenti sa se monteze sufe metalice pe care sa instaleze corpuri de iluminat fix deasupra soselelor, trecerilor de pietoni, intersectii, etc? Mai bine sa darami, modifici, reconstruiesti ca sa manance si gura lu' unu' si altu' cate ceva....
6
0
Asta e cea mai buna idee cu desfiintarea alveoleor ptr parcare. Constanteii sa-si bage masinile in apartamente sau sa le lase intr-o parcare uriasa la maeginea orasului si sa umble pe jos sau cu trotineta. Sictir! Tara asta are in functii de conducere doar oameni fara creier?
16
1
adica sa fie treaba cat mai usoara pentru cei care lupta cu stalpii,de pe margine sunt mai greu de lovit,sari bordura mai e trotuarul,greu, dar asa in mijlocul drumului
9
0
Fagadau nu face nimic. El doar minte. Si-a luat tainul de la luxten si ne-a carpit cu niste becuri chioare. Sa schimbe becurile ar insemna sa recunoasca ca a futut banii, caz in care l-ar lua curtea de conturi, asa ca in loc sa schimbe becul, el si consilierii ar muta mai bine stalpul. Ce daca e o actiune ucigasa. Dupa ce o sa moara alti oameni, o sa aiba motiv sa-i mute inapoi pe trotuar.
10
1
Cum sa pui semafoare la cate treceri sunt?? La ce trafic avem alea mai lipseau din 5 in 5 m
5
5
Limitatoare de viteza la trecerile de pietoni, vopsea fluorescenta si design 3D pentru marcajele pietonale. Iese garantat mai ieftin.
10
2
problemele constantei ..locuri de parcare.Cum sa le desfiintezi ? Pasarele de ce nu construiesti? e si mai estetic... si mai safe parcarile le imbunatatesti...camere de filmat etc
9
1
Pe banda 3??? Tr sa fii un sofer idiot sa ui vezi. Puscarie pe viata. Sa fie futut in cur.
6
8
ma baiatule, cum crezi tu ca o sa creasca siguranta rutiera daca plantezi stalpi pe mijlocul strazii ? Tu te-ai cautat la mansarda ? Vrei sa desfiintezi locurile de parcare si sa faci pista de biciclisti... Tu-ti dai seama ca orice viraj la dreapta o sa se faca peste pista aia biciclisti. Ce faci, teleportezi biciclistii ? Chiar n-ai invatat nimic din dezastru de pe Tomis ? Boul baltii, tractoristule de la Stejaru.
18
3
Este bine venita o resistematizare a blv. Lapusneanu, dar decizia pe care doreste sa o adopte Primaria este foarte gresita. Consider ca mutarea stalpilor pe centrul bulevardului este o decizie gresita si de asemeni renuntarea la locurile de parcare. Orasul nostru are o reala problema cu locurile de parcare, pe zi ce trece aceasta problema isi mareste proportiile. In acelasi timp nu consider ca Primaria lucreaza la solutii in vederea parcarii. Cat despre trecerile de pietoni cea mai buna decizie este sa fie foarte bine iluminate si ideea semafoarelor pt pietoni ar fi o masura buna de asemeni.
18
0
Simplu ,dar nu se vrea !Idiotenia cu stalpii de iluminat nou montati se poate repara foarte usor ,schimbati dracului becurile si nu mai aruncati banii pe lucrari aducatoare de plicuri .....
18
0
fagadau si toti din primarie sunt noste porci hoti abar nu stiu cu este prin oras doar la furat si pompat bani la partid stiu , cartierele sunt vai de mama lor ,cea mai scumpa apa de pe planeta la noi este ? de ce ...
15
1
Revopsirea , trecerilor de pietoni , cu vopsea reflectorizanta sau ceva sa sara bine in ochi . Iluminat suplimentar fix , deasupra trecerilor de pietoni , pe toata lungimea treceri . Sa fie interzisa parcarea , pana in 10-15 metri fata de trecerea de pietoni . Prin montarea de stalpisori , altfel nu se respcta nimic . Dar nu eliminarea parcarilor . Montarea de camere , performante .
22
1
Ba Fatalau prostalau, eu zic sa pui lumanari ca la biserica morti vii pe mijolcul strazii
13
2
pentru ala care m a facut idiot , idiotule spune tu o solutie mai buna , este mai bine sa iti desfiinteze locurile de parcare si sa iti puna stalpi in mijlocul soselei, prostule daca se fac pasarele se mai castiga cateva locuri de parcare in zonele care sint hasurate acum si nu ai voie sa parchezi , dobitocule din cauza unora ca tine nu evoluam in tara asta, exemplu in istambul sint pasarele pentru pietoni sau esti cumva vreun investitor care taie copacii sa isi faca bloc in zona si te deranjeaza pasarela si sint cetatean al orasului asta care circul si ca pieton si ca sofer.
13
3
Trebuie in primul rand iluminare mai buna. In rest nu avem locuri de parcari si daca le desfiinteaza pe cele existente va fi si mai aglomerat. Dar vad ca se dau autorizatii de construire in parcuri, deci nu vom mai avea niciun copac prin oras, ci doar betoane... asta e viziunea lui fatalau.
25
0
Esti complet idiot! Cine esti tu de tot spui si nu te asculta? Dobitocule
3
10
vise de noapte. de cind se reabiliteaza podul der la butelii si cite termene sau dat. nicunul care sa duca la finalizarea lucrarii.ia fii tu mai drastic fatalaule cu cei care cistiga licitatiiole sa vezi cum s-ar lucra zi si noapte pentru dare in folosinta a lucrarii la termen.
5
1
Fara AUTORITATE fa ceva sa nu mai moara oamenii!ESTI ZERO BARAT!
13
1
Bai Fatalau. Tu iesi vreodata din judet? Du-te in Bucuresti s o sa vezi ca l trecerile de pietoni exista senzori care activeaza semnul de pietoni atat pe asfalt cat si ca indicator. Ieftin si fara sa distrugi bulevardul si parcarile. Si acolo e prob iluminatul dar au gasit solutia....fatalaule.
29
0
Nea primarule,ia treci mata strada pe la City Mall,noaptea! Te risti? Sa te imbraci in negru ca sa te scoata lumina stalpilor in evidenta
23
0
Inca o data spun PASARELELE pentru pietoni si se fluidizeaza si traficul si pietonii sint in siguranta , exista largimea necesara sa se faca asa ceva pe lapusneanu , nu trebuie sa fie ca cele din mamaia , scumpe , cu putin cap se pot face multe dar mai renuntati dracului la sensurile alea giratorii , la fiecare colt de strada, nu spun ca unele sint necesare dar nici asa.
15
4
Daca nu stalpi de aia ca pe tomis, mai bine reflectoare de alea ca la gara
11
1
Iar consilierii aia sunt la fel de handicapati ca el. Cum dracu sa desfiintezi locurile de parcare ca sa faci pista de bicicleta
27
4
Proiectul fagadaului, noroc ca e pe bani europeni, iar el e impotent dpdv intelectual si nu o sa faca in veci vreun proiect care sa i se aprobe.
25
1
Voi vreti sa mutati stalpii pe mijlocul strazii si sa desfiintati alveolele de parcare ca sa faceti pista de biciclisti.
26
3
Deci imbunatatirea conditiilor de trafic,traversare in siguranta,etc se i-au doar dupa ce sunt afectate odraslele mai marilor boieri ai judetului. Foarte interesant! Speram ca alte masuri necesare nu vor veni dupa ce alte odrasle de boieri,baroni sau ce ma-sa dreaq sunt,vor mai pati nasoale.Ca sa nu isi doreasca cineva intamplari de genul asta si cei in drept trebuie sa i-a masurile care se impun preventiv,in functie de configuratia zonelor de risc.
18
5
CUM DRACU sa puna s5alpi iluminat pe mijlocul soselei? Astia sunt cretini? Au pus stalpisori cu lumini chioar3 desfiintand stalpii de beton cu lumini bune, puternice ca sa faca afaceri! Acum tragedia asta produsa din cauza primariei, iluminat prost, nesemaforizarea trecerilor de pietoni va duce la alte afaceri de mintat stalpi care vor omori oamenii? Astia sunt niste criminali. Furati ma toti banii da lasati cum.e ca mai rau faceti. Mai bine plecati dracului acasa!
37
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218