REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
13.5° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Morgenstern, CONDAMNAT la 8 ani! Cine a favorizat fuga din țară a "colegului" de afaceri al lui Mazăre? Iată ce spune DNA!

Morgenstern, CONDAMNAT la 8 ani! Cine a favorizat fuga din țară a "colegului" de afaceri al lui Mazăre? Iată ce spune DNA!

Replica API 12 august 2017 | 08:57 290

Condamnat definitiv!

Condamnat definitiv!

Avraham Morgenstern, care apare în dosare și alături de Mazăre nu s-a mai prezentat pentru a da cu subsemnatul la Poliție, după care s-a descoperit că a fugit din țară, totul ajungând în atenția opiniei publice pe 15 iunie. Încă de atunci, DNA a făcut sesizare la PÎCCJ, iar acum s-a stabilit că există o suspiciune cu privire la Poliție. Pe 11 august, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti l-au condamnat la 8 ani de închisoare. Decizia este definitivă.

Astfel, reprezentanții DNA au precizat, pentru "Replica", că au transmis către MAI, IGPR, DGPMB, la data de 15 iunie 2017, sesizări în vederea efectuării de verificări şi luării de măsuri cu privire la faptul că organele de poliţie au întârziat să notifice instanţa de judecată referitor la dispariţia lui Avraham Morgenstern, inculpat trimis în judecată pentru evaziune fiscală la data de 12 februarie 2015. Inculpatul Avraham Morgenstern fusese condamnat în primă instanţă la o pedeapsă privativă de libertate, iar în prezent se judecă apelul. Astfel, spun procurorii, a rezultat că, deşi aveau cunoştinţă încă din data de 15 mai 2017 despre faptul că inculpatul Avraham Morgenstern nu s-a prezentat la secţia de poliţie la termenul stabilit prin măsura controlului judiciar (măsură dispusă de instanţa de judecată care îl obliga să se prezinte periodic la secţia de poliţie conform unui program prestabilit), organele de poliţie au notificat instanţa competentă – Curtea de Apel Bucureşti - asupra lipsei acestuia abia după 15 zile şi numai ca urmare a demersurilor efectuate de instanţa care a constatat lipsa inculpatului la termenul de judecată din data de 19 mai 2017. Dacă lucrurile s-ar fi desfăşurat în conformitate cu procedurile legale, la termenul de 19 mai 2017, instanţa trebuia să fi fost deja notificată de organele de poliţie asupra faptului că acesta nu s-a prezentat la secţie conform programului de supraveghere stabilit de controlul judiciar şi să comunice instanţei care au fost rezultatele verificărilor. În continuare, DNA arată că magistrații Curții de Apel București au fost sesizați de către organele de poliție abia la data de 30 mai 2017 și numai ca urmare a celor dispuse de această instanță la termenul din 19 mai 2017. "Prin urmare instanţa a dispus , la data de 31 mai 2017, înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestarea preventivă în lipsă a inculpatului Avraham Morgenstern. Precizăm că, la data de 15 iunie 2017, DNA a sesizat şi PICCJ asupra împrejurărilor sus menţionate pentru a aprecia dacă există elemente de natură să determine deschiderea unui dosar penal. În data de 11 august 2017 a fost transmis DNA rezultatul Corpului de control al Ministrului Afacerilor Interne, din care rezultă că există o suspiciune rezonabilă privind săvârșirea infracțiunii de favorizarea făptuitorului de către organele de poliţie care aveau obligația să exercite programul de supraveghere al inculpatului Avraham Morgenstern. Astfel, la data de 11.08.2017, având în vedere sesizarea anterioară adresată PÎCCJ, a fost transmis și rezultatul Corpului de control al Ministrului Afacerilor Interne în cauza privind pe inculpatul Morgenstern Avraham", se mai arată în comunicatul DNA.

Despre ce dosar este vorba:

Este vorba despre dosarul în care procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată a lui Avraham Morgenstern, administrator al Shapir Structures S.R.L, la data faptelor, în stare de arest preventiv, în sarcina căruia s-au reținut săvârșirea a două infracţiuni de evaziune fiscală. Trimisă în judecată a fost şi societatea Shapir Structures S.R.L., în sarcina căreia s-au reținut săvârșirea a două infracţiuni de evaziune fiscală. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în perioada 2009 - 2014, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de administrator al S.C. Shapir Structures S.R.L, nu a înregistrat corespunzător veniturile obținute din 3 contracte încheiate cu RAEDPP (Exploatarea Domeniului Public Şi Privat) Constanța și Confort Urban S.R.L. Constanța, și nu a înregistrat facturile fiscale aferente acestor venituri, în executarea acestor contracte. În aceeași perioadă, inculpatul a înregistrat cheltuieli fictive, reprezentând consultanță și asistență tehnică oferite de societățile Larton Consultants ltd Cipru și Comrad Leasing ltd Cipru. Aceste activități au fost realizate, cu scopul de a se sustrage de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat, producând un prejudiciu de peste 10.000.000 de euro. În acest dosar, Morgenstern a fost condamnat la 12 ani de închisoare de către Tribunalul București, pe 5 ianuarie 2017, dar decizia nu a fost definitivă, judecându-se apelul la Curtea de Apel Bucureşti.

Curtea de Apel București a admis în parte apelul declarat de avocații lui Avraham Morgenstern și a scăzut pedeapsa aplicată omului de afaceri, de la 12 ani, cât primise la instanța de fond - Tribunalului București, la 8 ani închisoare.

De asemenea, firma Shapir Structures SRL (aflată în insolvență) trebuie să plătească o amendă penală de 320.000 lei.

Pe de altă parte, judecătorii de la CAB au menținut decizia tribunalului privind plata de către Avraham Morgenstern și Shapir Structures SRL a unui prejudiciu de 53.836.994 lei către statul român, reprezentat de Ministerul Finanțelor — ANAF. În acest sens, instanța a dispus punerea scrisorii de garanție bancară în original în cuantum de 53 milioane lei, până la ridicarea acesteia de către ANAF.

Însă, el se afla sub control judiciar, măsură ce-i impunea să dea cu subsemnatul la Poliție. Se pare că nu a mai făcut acest lucru, iar când a fost căutat, nimeni nu a mai putut da de el, existând zvonuri că ar fi prin Israel. Astfel, magistrații Curții de Apel București au decis ca pe numele lui să fie emis mandat de arestare în lipsă și să fie dat în urmărire internațională. Precizăm că Avraham Morgenstern este judecat și în alte dosare, alături de Radu Mazăre, fostul primar al Constanței.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Romanii invata, cauta joburi sa ajunga sclavii jigodiilor de toate nationalitatile. Daca-i dovedesti ca sunt hoti dispar in tarile lor de piatra si nisip sau zbiara ca magarii ca suntem antisemiti. Cum sa fim patrioti cand vedem vecinii cu BMW-uri noi fara sa munceasca o secunda.Si nimeni nu face nimic. Le-au tremurat la toti shalvarii cand Vadim era sa devin presedinte. Mai vrem un nou Vadim, dar mai curajos.
4
0
unde este marta codrut?
3
1
simplu, ciuma rosie a pus stapanire pe tara, si-a tras de partea sa toatew institutiile statului ce s-au transformat in pres, mai are un hop sefa DNA, cu binecuvantarea penalului dragnea, toti infractorii, sub acoperirea minstresei dan, parasesc lejer tara
6
0
Cum se face ca toti au timp sa fuga din tara, iar dupa ce au fugit ii condamna si instanta? Justitie de kkt.
11
1
politistii care treb sa l tina in evidenta, evident. pariu ca pe 20000 eur zdreanta a fugit din tara?? vuie ma mulitistilor!
7
0
Bacsisul, mita si hotia au desfiintat sanatatea morala a natiunii romane.
9
0
Ce paradox mioritic : PSD-istii mari iubitori de tara , votati de catre cei mai ignoranti electori , ,,mandri ca sunt romani" , sunt si mari iubitori de jidani si de arabi , cu care fura zi si noapte biata tara ! Cu arabii si austriecii se taie padurile , iar cu jidanii se matrasesc , adica se ,,restituie'' pamanturile tarii . Iar cand sunt agatati de DNA dispar precum guzganii in vizuini ...
12
0
Bun, bun, dar mazarica - nimic, nimic. A da - a dat terenuri la procurori si judecatori. RUSINE sa va fie.
11
0
Coruptia este in floare !Toti criminalii Romaniei scapa de judecata ,paraduiesc Tara ,savarsesc Crime impotriva Poporului Roman si sunt achitati sau "SCAPA" peste granita ! TREZITI VA Sclavilor si anulati Criminalii si Coruptii !!!
12
1
psd-ul sa traiasca, ca doar nu a facut afaceri cu mine !
13
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108