rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 13 decembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Reorganizarea RADET

Municipiul Constanța va avea o nouă societate care se va ocupa de termoficare: toţi consilierii au votat proiectul lui Făgădău

Municipiul Constanța intenționează să reorganizeze serviciul public de alimentare cu energie termică-RADET-prin implementarea unor soluții eficiente din punct de vedere organizatoric, funcțional, financiar și energetic. Proiecte importante de hotărâre și de interes pentru constănțeni au fost aduse la cunoștința consilierilor locali municipali marți, 10 septembrie, de către inițiatorul acestuia, primarul Decebal Făgădău. Este vorba despre un subiect fierbinte, ce vizează sistemul centralizat de distribuție a agentului termic. Pe scurt, administrația locală, după îndelungi discuții cu specialiști din diferite domenii, a demarat procedurile în vederea înființării unei noi societăți care să preia magistralele CET, activitatea RADET, dar și angajațarea unor specialiști care să ofere consultanță și asistență juridică în vederea reorganizării noului serviciul public de alimentare cu energie termică. Toți cei 23 de consilieri au căzut la un numitor comun și au votat în favoarea proiectului.

Având în vedere situația actuală a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică a municipiului Constanța, respectiv insolvența SC Electrocentrale SA și RADET, dar și datoriile uriașe pe care cea din urmă le are către CET, s-a impus realizarea unui studiu care să analizeze și să identifice soluția optimă de gestiune a serviciului public de alimentare, în conformitate cu legislația specifică în vigoare. S-au avut în vedere obligația legală a autorității publice locale privind asigurarea conținutului serviciului public de alimentare cu energie termică, asigurarea calității serviciului, accesibilitatea prețurilor pentru consumatori. Atât SC Electrocentrale, cât și RADET sunt în insolvență și, prin urmare, nu pot dispune de finanțări și realizarea investițiilor necesare. Însă, autoritatea publică locală dispune de libertatea de a hotărî asupra modalității de gestiune a serviciului public de alimentare cu energie termică, fie prin gestionarea directă a serviciului, în baza unei hotărâri de dare în administrare, fie prin încredințarea gestiunii acestora în baza unui contract de delegare a gestiunii, în tot sau în parte, respectiv a tuturor sau numai a unei părți din competențele și responsabilitățile privind furnizarea serviciului ori a uneia sau mai multor activități din sfera acestui serviciu. Studiul privind ”stabilirea modalității optime de gestiune a serviciului public de alimentare în sistem centralizat cu energie termică a municipiului Constanța” a fost aprobat în unanimitate de cei 23 de consilieri prezenți la ședința extraordinară de marți, 10 septembrie. De asemenea, administrația locală a considerat oportună achiziția unor servicii de consultanță și asistență juridică în vederea reorganizării serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat din municipiul Constanța. Serviciile presupun, în linii generale, următoarele activități: asistență la înființarea unei socități proprii - act constitutiv, asistență constituire acordată departamentului specializat al primăriei, elaborarea regulamentului de organizare și funcționare al serviciului public de termoficare, calcularea nivelului de capital de lucru și capital social necesar, redactare contract delegare serviciul public către societatea proprie, redactare caiet de sarcini. Și acest proiect a fost votat în unanimitate.

Decebal Făgădău: Municipiul Constanța va clădi o societate puternică în domeniul energiei

”Pentru prima dată după 30 de ani, profitând de faptul că SC Electrocentrale Constanța, care operează CET-ul, și RADET sunt în insolvență, municipiul Constanța poate fi jucător pe această piață. Ne-am asumat un calendar extrem de strâns și ambițios pentru a salva sistemul de termoficare din municipiul Constanța. Am prezentat un studiu privind stabilirea modalității optime de gestiune a serviciului public de alimentare în sistem centralizat cu energie termică a municipiului Constanța ce definește nouă pași, un plan de acțiune într-un termen extrem de strâns. Cu alte cuvinte, noi va trebui să facem ceea ce statul nu a făcut în 30 de ani: preluăm rețeaua de transport, cea care duce agentul termic de la gardul CET-ului până în toate punctele de distribuție ale RADET, o rețea în care nu s-a investit, o rețea ce generează pierderi, o rețea supradimensionată care necesită investiții serioase. Tocmai pentru că municipiul nu a gestionat până acum o asemenea infrastructură e necesar ca, după ce acest studiu a fost aprobat, următorul pas este să înființăm o companie care, în primă etapă, se va ocupa de transport. Se va numi CT HEAT & ENERGY, se va ocupa de apă caldă, încălzire, dar și energie”, a declarat, după ședința de consiliu, primarul Decebal Făgădău.

Asistență juridică pentru înființarea noii companii

Referitor la achiziția unor servicii de consultanță și asistență juridică în vederea reorganizării serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat din municipiul Constanța, edilul a explicat: ”Am aprobat și achiziția servicilor de consultanță și asistență juridică în vederea reorganizării înființării companiei și certificării, acreditării ei pentru că, operând într-un domeniu reglementat, este necesar ca fiecare dintre jucători să opereze în condițiile legii. Până la data ședinței de azi, am avut întâlniri cu reprezentanți ai ANRE, ai Ministerului Fondurilor Europene, Ministerul Finanțelor, specialiști ai Băncii Mondiale etc și cred că cea mai bună abordare este de a lua cele trei părți dintr-un lanț: producție, transport și distribuție și de a le analiza individual, dar cu o privire de ansamblu”.

De precizat faptul că achiziționarea magistralor CET este condiționată de prezentarea unui studiu de fezabilitate actualizat, conform ghidului de finanțare. Totodată, Făgădău a ținut să-i liniștească pe constănțenii care au crezut ”gurile rele” ce anunțau că municipalitatea nu este eligibilă pentru accesarea fondurilor europene dar, îi anunță și pe angajații Electrocentrale că nu vor rămâne fără locuri de muncă. ”Municipiul Constanța este eligibil. Infirm toate zvonurile, părerile din spațiul public: municipiul va depune un proiect pe fonduri europeen pentru modernizarea reței de transport pentru un sistem ce înseamnă o autonomie energetică a Constanței. Tot acest calendar prevede încredințarea contractului de serviciu, de delegare către noua companie, a transportului. La finele sezonului rece, cel târziu până la începerea sezonului rece 2020-2021, putem transfera activitatea de distribuție încredințată astăzi RADET, către noua companie. În această nouă companie sunt așteptați toți specialiștii care se ocupau de mentența rețelelor de transport”.

Făgădău promite contorizare individuală dar și capacitatea de producție, în cazul în care Ministerul Energiei nu se implică

Municipalitatea a identificat și sursa de finanțare pentru modernizarea rețelei de distribuție de la punctele RADET până la blocul unde există abonați. Mai mult, Decebal Făgădău are în vedere ca abonații viitoarei CT Heat &Energy să fie contorizați individual. ”În cadrul acestui proiect ne dorim schimbarea modului în care se face contorizarea consumului. Azi, există Asociația de proprietari sau locatari. Orice proprietar își dorește să fie stăpân pe ce consumă el, astfel încât să putem naște contracte individuale. RADET a implementat câteva proiecte pilor, iar această modernizare o includem în lista de proiecte finanțate de municipiu și bugetul de stat”, a specificat primarul.

Referitor la capacitatea de producție, alesul șef al Constanței a declarat: ”Dacă Ministerul Energiei, SC Electrocentrale vor reuși să nască un proiect articulat prin care modernizarea infrastructura de producere și generează un cost realist al gigacaloriei, în mod evident vom apela la această soluție pentru a câștiga timp și pentru a avea un sistem integrat. În situația în care nu se va întâmpla acest lucru, aceeași companie are de la început inclusă posibilitatea de a opera inclusiv capacitatea de producție. În momentul de față identificăm posibilitatea de a putea accesa fondul de modernizare inclusiv în ceea ce privește construirea unei noi capacități de producție. Știu că lumea e circumspectă, folosind acest slogan: un nou CET în Constanța. Tehnologia a avansat mult, oportunitățile Constanței au crescut. Firesc este să mergem pe această relație și, cel puțin la nivel declarativ, Ministerul Energiei a spus că dorește să investească într-o capacitate de producție. Dacă nu, vom găsi soluții. Municipiul Constanța va clădi o societate puterică în domeniul energiei”, a precizat Făgădău.

Primarul Constanței a ținut să puncteze faptul că, își dorește ca până la finele mandatului, toate licitațiile întregului proiect să fi fost lansate.

De precizat faptul că, în ședința extraordinară, a fost votat și proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului local pe anul 2019. În sensul că, mai multe instituții de învățământ private vor primi, pentru prima oară, bani în cuantum de 4,7 milioane de lei. De asemenea, în urma rectificării bugetului național, municipalitatea a primit 14.349.000 lei pentru echilibrarea bugetului local. Dintre aceștia, 2,6 milioane merg la achiziția magistralelor CET, 5 milioane la compania de transport, și 3 milioane la înstituțiile de învățământ de stat din Constanța. ”Sunt unități care au restanțe. Din banii orașului, suplinim acest deficit și vom face regularizare. De asemenea, am făcut niște mutări în bugetele unităților școlare. Unii erau pe plus, alții pe minus. Aș vrea ca toți directorii care au minus în buget să știe că nu vor rămâne cu datorii. Vreau să le mulțumesc directorilor cărtora le luăm bani de la unitățile școlre, este doar un împrumut provizoriu pentru buna funcționare a unităților conduse de colegii dânșilor”, a explicat Făgădău.

M.P.

miercuri, 11 septembrie 20191742
Comentarii

01Fatalau(11 sep 21:48)
Ma doare-n pula de voi. Eu si armanii mei avem pentru 1000 de vieti. Voi o sa murici saraci fraierilor. Si stiti de ce? Ca sunteti prosti ca noaptea. Va mai pun o taxa, va mai iau niste bani ca voi sunteti idioti si va lasati calcati ca presul. Unul canta la pian, adica eu, voi doar il carati, taranilor.
00gogu(11 sep 21:24)
Fagabou a studiat si gandit cum sa faca el ceva pentru incalzirea mai buna a constantenilor si a ajuns la concluzia ca cel mai bine este sa schimbe denumirea companiei din Termo-Electrica Cta in...CT Heat & Energy, care de fapt este acelasi lucru, dar sa arate si el ca stie engleza. Se vor sifona multe milioane de lei pe SF, consultante si in final...constantenii vor plati frigul.
10Un apolitic(11 sep 17:50)
Celor care au postat inaintea mea. Vad ca e de foarte mare actualitate domnul Eminescu - daca stiti cine este. E usor a scrie versuri Cand nimic nu ai a spune, Ratacind cuvinte goale Ce din coada au sa sune.
09Escu(11 sep 12:20)
Cei care stau la mana CET,RADET,ELCEN,HEAT sau cine dracu stie ce mai este in capul lui FAGADAU vor plati mult mai mult decat cei care au incalzire pe gaze pentru ca toti fosti primari cand au facut ceva s-au gandit mai intai la ce castiga ei si apoi la constanteni si din ce decizii a luat omul asta de cand e primar se pare ca el este la fel de lacom ca si Mazare cu toate ca este mai prost decat Radu.
02andrei(11 sep 12:19)
nu mai dati amenzi la cei cu gaz ca vine lumea peste voi
14cineva(11 sep 11:30)
majoritatea au plecat pe centrale cu gaz, pentru cei care au mai ramas are sa fie greu de tot pentru ca platesc dublu fata de cei care sunt cu centrale pe gaz.
05Constatean(11 sep 11:07)
Alta firma capusa plina de rude,cumetrii si amante cu salarii speciale pentru conditii deosebite.Si tot nu o sa se imbunatateasca ceva in domeniul.
06FURY(11 sep 10:31)
Speram sa nu se inmulteasca numarul de directori pe metrul patrat de HEAT.
07mari(11 sep 09:49)
Alta societate alt proiect alti bani de la cetateni inseamna o gcal mai scumpa !----initial au spus ca baga bani de la Ue si reface transportul caldurii ---In final bla bla
07Ion(11 sep 09:07)
Alta denumire nu ati gasit, suntem in Anglia? Cum va spune nea Gheorghe, ma duc sa platesc la Heat !! Ha, ha
014Bai Directorilor(11 sep 08:42)
Pana nu schimbati toate tevile subterane - ceea ce este imposibil pentru voi, puteti sa va bagati in cur proiectele de pe hartie !
010Popa(11 sep 07:33)
Nu mai au unde sa-si angajeze odraslele psdisti? Pai daca o sa fie ca la raja, unde sunt trei sefi la un muncitor, o sa fie dezastru. Bani or sa fie, ca deh, da municipalitatea. Tot din bani nostri. Este?
014Gigel(11 sep 07:07)
si pana atunci a dat ordin la mulitia locala sa dea amenzi celor ce si-au tras gaz fara autorizatie de constructie, adica la toti. sa nu ramana fara fraieri, pardon clienti la radet
021Ilie PNL(11 sep 00:10)
Zdrentele de Fagadau,Babu,Stan, toata garda lui mazare vor ajunge la puscarie peste 1an maxim. Dosarele vin din spate cu dedicatie cat mai multi ani la poata Alba. Va distrug curand si pe famiile voastre.
mai mult...Replica
13 dec 15:27ReplicaDirectorul Penitenciarului Poarta Albă a solicitat încetarea împuternicirii!

În urma analizei efectuate la nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor, comisar șef de poliție...639

13 dec 15:42ReplicaUn NAVIGATOR s-a ÎMPUȘCAT în TÂMPLĂ la Poligonul Zip Escort!3097
13 dec 14:07ReplicaConsilierii județeni au DECIS: se va AMENAJA SENS GIRATORIU la LUMINA!1133
13 dec 16:24ReplicaAPC: Cât s-a cheltuit cu scoaterea oilor moarte din Portul Midia și cine plătește ranfluarea navei

Directorul APMC a susținut vineri, 13 decembrie a.c. o conferință de presă prilejuită de încheierea anului. Cu...1578

13 dec 00:00ReplicaPrimăria Constanţa, cât pe ce să facă afaceri cu interlopul Cocoş Băncuţă: ar fi construit un hotel pe malul lacului2565
13 dec 08:48ReplicaJAF la o primărie din județ: peste 20 miliarde de lei nu se regăsesc în evidențele contabile6180
13 dec 00:00ReplicaTânăr din Valu, SPAIMA LOCUITORILOR! Nici bine nu a ieșit din închisoare și era CĂUTAT de POLIȚIȘTI

Poliţiştii din cadrul Postului de Poliție Valu lui Traian, la data de 11 decembrie, au identificat un bărbat, de 28...1492

13 dec 00:00ReplicaEXPLICAȚIILE unui bărbat din Mangalia: 'Am vrut să merg pe jos..., dar am BĂUT și am condus. ÎNCET!'849
13 dec 00:00ReplicaRAEDPP preia activitatea de soluţionare a problemelor semnalate de chiriaşii din cartierul Henri Coandă935
13 dec 00:00ReplicaRANGE ROVER Sport FURAT din Constanța! Infractorii au plecat și cu 2 SCUTERE și un Opel!

Hoții își continuă activitatea, inclusiv în Constanța. Și, având în vedere că sărbătorile de iarnă...3699

13 dec 00:00ReplicaA rulat cu o VITEZĂ de peste 100km/h în Valu lui Traian și a OMORÂT un pieton!1381
13 dec 00:00ReplicaExistă sau nu Moș Crăciun? Când este momentul oportul ca cei mici să afle adevărul489
Vremea
8.7°8.7° - 9.5° vineri, 13 decembrie 2019
ConstantaUmiditate: 95%
Vânt: 2.11 m/s
Presiune: 1001 milibari

Loto
6/4921719224047
5/4051016192923
joker9274142435
Horoscop
mai mult...SPSportRT
13 dec 00:00SportCFR Cluj a învins-o pe Celtic Glasgow cu 2-0 şi s-a calificat în şaisprezecimile Europa League

CFR Cluj s-a calificat în şaisprezecimile de finală ale Europa League la fotbal, după ce a învins echipa scoţiană...415

13 dec 00:00SportCristina Neagu: Locul 12 nu ne onorează, dar această experienţă ne va face mai puternice

Handbalista Cristina Neagu, desemnată de patru ori cea mai bună jucătoare a lumii, a afirmat, într-o postare pe...320

13 dec 00:00SportAna Bogdan, calificată în semifinalele turneului de la Dubai

Jucătoarea română de tenis Ana Bogdan s-a calificat, joi, în semifinalele turneului ITF de la Dubai (Emiratele Arabe...290

13 dec 00:00SportVandalii au încercat să taie cu fierăstrăul picioarele statuii lui Ibrahimovic

Mai mulţi vandali au încercat să taie cu fierăstrăul picioarele statuii celebrului fotbalist suedez Zlatan...475

Local
13 dec 03:57LocalCentrele de plasament din Constanța, în așteptarea lui Moș Crăciun

Micuții din centrele de plasament și vârstnicii de la Căminul pentru Persoane Vârstnice se pregătesc să-l...372

13 dec 03:55LocalPompierii au intervenit la Ase Mall: o persoană a rămas blocată în lift!

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, joi, 12 decembrie, pe strada Interioară nr.1, la...752

13 dec 03:53LocalAtenție, șoferi! Semafoarele de la intersecția bulevardului Ferdinand cu strada Mihai Viteazul NU funcţionează!

Primăria Municipiului Constanța, prin SC Confort Urban SRL, a demarat operațiunea de înlocuire a corpurilor de...569

13 dec 03:57LocalDacă vedeți această tânără sunați la 112!

Polițiștii au fost sesizați cu privire la dispariția minorei Ionica Alexandra Balaican, de 15 ani, din comuna Valea...747

13 dec 03:53LocalCondamnat pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice, depistat de polițiști

Poliţişti din cadrul Postului de Poliție Limanu, la data de 11 decembrie, au identificat un bărbat, de 41 de ani, pe...463

13 dec 04:00LocalCONTROALE în Constanța: autoturisme VERIFICATE și persoane LEGITIMATE!

Polițiștii din cadrul Serviciului Ordine Publică, împreună cu reprezentanți ai D.S.V.S.A. Constanța, la data de...717

13 dec 04:01LocalBărbat din Mangalia, URMĂRIT INTERNAȚIONAL pentru fapte comise pe teritoriul Spaniei!

Poliţiştii de investigaţii criminale din Constanța au depistat un bărbat care era urmărit internaţional pentru o...508

13 dec 02:34LocalPERCHEZIȚII de AMPLOARE în județul Constanța într-un dosar de PROXENETISM!

Sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, la data de 11.12.2019,...15405

13 dec 00:59LocalCONTROL de AMPLOARE la Penitenciarul Poarta Albă, după ce un deținut a evadat!

Deţinutul care, miercuri, 11 decembrie, a părăsit un punct de lucru de pe raza localității Constanța și a fost...2023

13 dec 02:34LocalVârstnică BĂTUTĂ și VIOLATĂ de un HOȚ în propria locuință!

Polițiștii Biroului de Poliție Vama Veche - 2 Mai, la data de 10 decembrie a.c., în jurul orei 16.50, au fost...1373

Politică
13 dec 00:00PoliticăSe asfaltează pe o stradă din Tuzla. Iată ce apel a lansat primarul

În localitatea Tuzla se asfaltează pe strada Sirenei. Lucrările sunt în desfăşurare, aşa că primarul comunei,...308

13 dec 04:01PoliticăRaed Arafat, mesaj clar pentru Ludovic Orban: 'Să nu creadă vreunul, vreodată, că nouă ne este frică să fim auditați'

Protestatarul Marian Moroșanu, cunoscut sub numele de „Ceauşescu”, l-a apostrofat pe Raed Arafat, în aeroport,...598

13 dec 07:22PoliticăAchiziție în Primăria municipiului Constanța: telefoane, tablete și baterii externe

Primăria municipiului Constanța achiziționează telefoane, tablete și baterii externe în valoare estimativă de...556

13 dec 03:58PoliticăRareș Bogdan s-a dezlănțuit la adresa Olguței Vasilescu: 'Cât venin poate încăpea într-o persoană! Până când va rămâne ticăloșia nesancționată?'

Liberalul Rareș Bogdan s-a dezlănțuit la adresa Olguței Vasilescu, după ce aceasta l-a făcut „retard” pe...671

13 dec 23:59PoliticăSenatorul Vergil Chițac s-a întâlnit cu John F. Sandoz, important consultant al Pentagonului

Senatorul Vergil Chițac a fost prezent anul acesta la Forumul Parlamentar Transatlantic de la Washington D.C. Acest...453

13 dec 03:51PoliticăOrban a anunțat că Ponta sprijină alegerile în două tururi. Ce spune deputatul Mircea Dobre!

Premierul Ludovic Orban a anunţat, miercuri, după întâlnirea cu liderii grupurilor parlamentare, că a constatat că...640

13 dec 04:00PoliticăReabilitarea și modernizarea locurilor de joacă din Constanța continuă

În momentul de față se mai lucrează doar la cel de pe strada Primăverii, unde zilele acestea se montează grupul...359

13 dec 03:56PoliticăÎn Constanța se vor planta 400 de arbori

Primăria Municipiului Constanța, prin Serviciul Gestionare Spații Verzi, plantează în aceasta perioadă aproximativ...424

13 dec 02:33PoliticăPMP Constanța solicită repunerea lui Emil Banias în funcția de consilier județean. Ce spune prefectul interimar!

Partidul Mișcarea Populară Constanța, prin presedintele Claudiu-Iorga Palaz, susține aplicarea prevederilor legale...1312

13 dec 03:54PoliticăMarcel Vela, dezvăluiri explozive despre Dosarul 10 august: de ce li s-a interzis jandarmilor să poarte mască

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat, miercuri seara, că s-a urmărit "compromiterea Jandarmeriei şi...837

Monden
13 dec 00:00MondenFlorin Chilian: 'Viaţa e grea şi prea lungă. Nu credeam că o să ajung la 50 de ani'

Florin Chilian împlineşte pe 14 decembrie 51 de ani. Înainte de aniversarea pe care se pregăteşte să o bifeze,...188

13 dec 00:00MondenAmalia Năstase, de la poza care a făcut-o să slăbească, până la silueta mult visată. Cum arată cu 30 de kilograme în minus

Acelaşi eveniment, 30 de kilograme în minus, la doar un an distanţă! Amalia Năstase s-a ambiţionat să dea jos...244

13 dec 00:00MondenNicole Kidman versus Charlize Theron: diferenţă ca de la cer la pământ pe acelaşi covor roşu

Prima are 52 de ani, a doua 44, dar nu despre vârstă este vorba aici, ci despre felul în care cele două actriţe...283

13 dec 00:00MondenSe face o nouă versiune a celebrului film “Singur acasă”! Uite cine îi va lua locul lui Macaulay Culkin

S-a anunţat distribuţia unei noi versiuni a filmului “Singur acasă”!. În rolul principal, în locul lui Macaulay...229

13 dec 00:00MondenCe spune Selly despre accidentul în care și-a lovit mașina de 70.000 de euro

Se mândrea recent cu mașina de lux pe care și-a achiziționat-o din banii făcuți din vlogging, însă se pare că...226

13 dec 00:00MondenCoincidență bizară! Cine este Daniela Oloș, actrița despre care s-a spus că a fost lovită de tren

Un accident extrem de grav s-a petrecut în Prahova, pe calea ferată, între localitățile Cricov și Tomșani, marți...350

13 dec 00:00MondenMark Stam a intrat în apă rece până la brâu la filmările videoclipului 'Dependența mea'

Mark Stam (22 de ani), artist Global Records, lansează clipul piesei „Dependența mea” – o retrospectivă a unei...158

13 dec 00:00MondenÎn filmul 5GANG joacă cei mai cunoscuți vloggeri români! Imagini amuzante de pe platourile de filmare

În jur de 150 de actori si figurație specială dau viață personajelor care iarna aceasta aduc pe marile ecrane...153

13 dec 00:00Monden'Smiley' de la 'Chefi la cuțite' revine la emisiune ca jurat. Motivul trist pentru care a amânat nunta

George B. Dumbravă, fost concurent în sezonul 6 al emisiunii “Chefi la cuţite” de la Antena 1, s-a descurcat de...226

13 dec 00:00MondenConcurenții din sezonul 3 „Asia Express” au venit acasă! Cum au fost primiți de familii și ce au făcut prima oară când au ajuns

Așteptarea a luat sfârșit pentru familiile care le-au dus dorul celor care s-au încumetat să participe la ediția...266

Mapamond
12 dec 03:32MapamondDonald Trump este TERMINAT: Conform ultimului sondaj, va PIERDE prezidențialele în fața lui Joe Biden

Fostul vicepreşedinte american Joseph Biden rămâne favorit pentru a reprezenta Partidul Democrat în scrutinul...663

12 dec 03:30MapamondDEZASTRU pentru OMV, deținătoarea Petrom: SUA îi aplică sancțiuni

Comisiile pentru servicii armate din Congresul american au convenit asupra unor amendamente la legea apărării...829

12 dec 03:22MapamondSe confirmă informațiile din serialul El Chapo: până la ce nivel mergea mita dată de clanul Sinaloa

Fostul șef al forţelor de securitate mexicane a fost inculpat de un tribunal din New York sub acuzația că a acceptat...1005

12 dec 03:23MapamondMiniştrii afacerilor europene din statele UE l-au audiat marţi pe omologul lor ungar pe tema situaţiei statului de drept în ţara sa

Miniştrii afacerilor europene din statele UE l-au audiat marţi pe omologul lor ungar pe tema situaţiei statului de...564

12 dec 03:23MapamondAtac terorist în apropierea reşedinţei prezidenţiale din Somalia: A fost revendicat de grupul islamist Al Shabaab, afiliat organizaţiei teroriste Al-Qaida

Militanţi ai grupului islamist Al Shabaab, afiliat reţelei teroriste Al-Qaida, au atacat, marţi seară, un hotel din...611

11 dec 03:56MapamondPericol de GENOCID lângă România: Vladimir Putin avertizează că există riscul unui masacru în Ucraina

În estul Ucrainei există riscul producerii unui masacru asemănător genocidului bosniac din Srebrenița, a spus...1167

11 dec 03:54MapamondO instanță din Bulgaria l-a condamnat pe imamul Ahmed Mussa și pe alți 13 cetățeni bulgari pentru propagandă în favoarea grupării teroriste Stat Islamic

O instanță din Bulgaria l-a condamnat marți pe imamul Ahmed Mussa și pe alți 13 cetățeni bulgari pentru...659

11 dec 03:55MapamondSUA cer o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu riscul unor provocări ale Coreei de Nord

SUA au solicitat luni o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU săptămâna aceasta pentru a discuta despre riscul...569

10 dec 00:00MapamondRusia a acordat cetăţenie unui număr de 125.000 de locuitori din estul separatist al Ucrainei

Rusia a acordat cetăţenie în ultimele şapte luni unui număr de 125.000 de locuitori din regiunile controlate de...466

10 dec 00:00MapamondRepublica Moldova: Eliberat din închisoare, fostul premier Vlad Filat va întreprinde o vizită în Ungaria, la invitaţia lui Orban

Fostul premier al Republicii Moldova Vlad Filat a anunţat că la sfârşitul acestei săptămâni va efectua prima...487

Sănătate
11 dec 03:55SănătateEliberarea de antibiotice fără reţetă să fie interzisă total! De ce vor societățile medicale această soluție extremă

Alarmate de amploarea medicaţiei după ureche de la care avem printre cele mai rezistente bacterii din Europa,...876

9 dec 00:00SănătateGhimbirul: proprietăți, beneficii și recomandări pentru o viață sănătoasă

Ghimbirul este un aliment cu proprietăți și beneficii deosebite asupra sănătății organismului, atestat de studii...806

9 dec 01:18SănătateAcțiune de donare de sânge în Năvodari

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța și Primăria Orașului Năvodari organizează joi, 12 decembrie,...504

7 dec 00:00SănătateȚigări normale sau electroice? Iată care sunt riscurile la care vă expuneți!

Orice cantitate de fum este nocivă pentru sănătate, aceasta este premisa de la care se poate porni acest subiect...1055

4 dec 00:34SănătateDSP Constanța, informare cu privire la Hepatita A

Hepatită virală A este o boală infecțioasă, cu transmitere pe cale digestivă (fecal-orală), încadrată în...3029

4 dec 00:56SănătateA dat Ministerul Sănătății în judecată: este captiv în propria casă, din cauza unei boli cumplite

Un constănțean își cere dreptul la viață! Rozaceea a pus stăpânire pe viața lui și cere ajutor! Este o boală...1636

3 dec 02:06SănătateSe caută mame voluntare pentru copiii singuri din spitale

În România, 2 copii sunt părăsiți în spitale în fiecare zi, potrivit statisticilor oficiale. Nu numai ei sunt...1074

2 dec 22:04SănătateAcțiune de donare de sânge în Negru Vodă!

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța și Primăria Orasului Negru Vodă organizează sâmbătă 07...600

2 dec 21:44SănătateRelatarea unei mămici care a ajuns la Spitalul Judeţean Constanţa: 'Vă recomand să mergeţi cu încredere...'

De-a lungul timpului, la adresa Spitalului Judeţean Constanţa au existat numeroase critici din partea pacienţilor:...4382

30 noi 03:17SănătateSecție de Radioterapie, la Constanța. Când devine funcțională!

La începutul anului, autoritățile locale promiteau că Secția de Radioterapie a Spitalului Județean Constanța va...1939