REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.2° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Municipiul Constanța va avea o nouă societate care se va ocupa de termoficare: toţi consilierii au votat proiectul lui Făgădău

Municipiul Constanța va avea o nouă societate care se va ocupa de termoficare: toţi consilierii au votat proiectul lui Făgădău

Replica API 11 septembrie 2019 | 10:59 745

Reorganizarea RADET

Reorganizarea RADET

Municipiul Constanța intenționează să reorganizeze serviciul public de alimentare cu energie termică-RADET-prin implementarea unor soluții eficiente din punct de vedere organizatoric, funcțional, financiar și energetic. Proiecte importante de hotărâre și de interes pentru constănțeni au fost aduse la cunoștința consilierilor locali municipali marți, 10 septembrie, de către inițiatorul acestuia, primarul Decebal Făgădău. Este vorba despre un subiect fierbinte, ce vizează sistemul centralizat de distribuție a agentului termic. Pe scurt, administrația locală, după îndelungi discuții cu specialiști din diferite domenii, a demarat procedurile în vederea înființării unei noi societăți care să preia magistralele CET, activitatea RADET, dar și angajațarea unor specialiști care să ofere consultanță și asistență juridică în vederea reorganizării noului serviciul public de alimentare cu energie termică. Toți cei 23 de consilieri au căzut la un numitor comun și au votat în favoarea proiectului.

Având în vedere situația actuală a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică a municipiului Constanța, respectiv insolvența SC Electrocentrale SA și RADET, dar și datoriile uriașe pe care cea din urmă le are către CET, s-a impus realizarea unui studiu care să analizeze și să identifice soluția optimă de gestiune a serviciului public de alimentare, în conformitate cu legislația specifică în vigoare. S-au avut în vedere obligația legală a autorității publice locale privind asigurarea conținutului serviciului public de alimentare cu energie termică, asigurarea calității serviciului, accesibilitatea prețurilor pentru consumatori. Atât SC Electrocentrale, cât și RADET sunt în insolvență și, prin urmare, nu pot dispune de finanțări și realizarea investițiilor necesare. Însă, autoritatea publică locală dispune de libertatea de a hotărî asupra modalității de gestiune a serviciului public de alimentare cu energie termică, fie prin gestionarea directă a serviciului, în baza unei hotărâri de dare în administrare, fie prin încredințarea gestiunii acestora în baza unui contract de delegare a gestiunii, în tot sau în parte, respectiv a tuturor sau numai a unei părți din competențele și responsabilitățile privind furnizarea serviciului ori a uneia sau mai multor activități din sfera acestui serviciu. Studiul privind ”stabilirea modalității optime de gestiune a serviciului public de alimentare în sistem centralizat cu energie termică a municipiului Constanța” a fost aprobat în unanimitate de cei 23 de consilieri prezenți la ședința extraordinară de marți, 10 septembrie. De asemenea, administrația locală a considerat oportună achiziția unor servicii de consultanță și asistență juridică în vederea reorganizării serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat din municipiul Constanța. Serviciile presupun, în linii generale, următoarele activități: asistență la înființarea unei socități proprii - act constitutiv, asistență constituire acordată departamentului specializat al primăriei, elaborarea regulamentului de organizare și funcționare al serviciului public de termoficare, calcularea nivelului de capital de lucru și capital social necesar, redactare contract delegare serviciul public către societatea proprie, redactare caiet de sarcini. Și acest proiect a fost votat în unanimitate.

Decebal Făgădău: Municipiul Constanța va clădi o societate puternică în domeniul energiei

”Pentru prima dată după 30 de ani, profitând de faptul că SC Electrocentrale Constanța, care operează CET-ul, și RADET sunt în insolvență, municipiul Constanța poate fi jucător pe această piață. Ne-am asumat un calendar extrem de strâns și ambițios pentru a salva sistemul de termoficare din municipiul Constanța. Am prezentat un studiu privind stabilirea modalității optime de gestiune a serviciului public de alimentare în sistem centralizat cu energie termică a municipiului Constanța ce definește nouă pași, un plan de acțiune într-un termen extrem de strâns. Cu alte cuvinte, noi va trebui să facem ceea ce statul nu a făcut în 30 de ani: preluăm rețeaua de transport, cea care duce agentul termic de la gardul CET-ului până în toate punctele de distribuție ale RADET, o rețea în care nu s-a investit, o rețea ce generează pierderi, o rețea supradimensionată care necesită investiții serioase. Tocmai pentru că municipiul nu a gestionat până acum o asemenea infrastructură e necesar ca, după ce acest studiu a fost aprobat, următorul pas este să înființăm o companie care, în primă etapă, se va ocupa de transport. Se va numi CT HEAT & ENERGY, se va ocupa de apă caldă, încălzire, dar și energie”, a declarat, după ședința de consiliu, primarul Decebal Făgădău.

Asistență juridică pentru înființarea noii companii

Referitor la achiziția unor servicii de consultanță și asistență juridică în vederea reorganizării serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat din municipiul Constanța, edilul a explicat: ”Am aprobat și achiziția servicilor de consultanță și asistență juridică în vederea reorganizării înființării companiei și certificării, acreditării ei pentru că, operând într-un domeniu reglementat, este necesar ca fiecare dintre jucători să opereze în condițiile legii. Până la data ședinței de azi, am avut întâlniri cu reprezentanți ai ANRE, ai Ministerului Fondurilor Europene, Ministerul Finanțelor, specialiști ai Băncii Mondiale etc și cred că cea mai bună abordare este de a lua cele trei părți dintr-un lanț: producție, transport și distribuție și de a le analiza individual, dar cu o privire de ansamblu”.

De precizat faptul că achiziționarea magistralor CET este condiționată de prezentarea unui studiu de fezabilitate actualizat, conform ghidului de finanțare. Totodată, Făgădău a ținut să-i liniștească pe constănțenii care au crezut ”gurile rele” ce anunțau că municipalitatea nu este eligibilă pentru accesarea fondurilor europene dar, îi anunță și pe angajații Electrocentrale că nu vor rămâne fără locuri de muncă. ”Municipiul Constanța este eligibil. Infirm toate zvonurile, părerile din spațiul public: municipiul va depune un proiect pe fonduri europeen pentru modernizarea reței de transport pentru un sistem ce înseamnă o autonomie energetică a Constanței. Tot acest calendar prevede încredințarea contractului de serviciu, de delegare către noua companie, a transportului. La finele sezonului rece, cel târziu până la începerea sezonului rece 2020-2021, putem transfera activitatea de distribuție încredințată astăzi RADET, către noua companie. În această nouă companie sunt așteptați toți specialiștii care se ocupau de mentența rețelelor de transport”.

Făgădău promite contorizare individuală dar și capacitatea de producție, în cazul în care Ministerul Energiei nu se implică

Municipalitatea a identificat și sursa de finanțare pentru modernizarea rețelei de distribuție de la punctele RADET până la blocul unde există abonați. Mai mult, Decebal Făgădău are în vedere ca abonații viitoarei CT Heat &Energy să fie contorizați individual. ”În cadrul acestui proiect ne dorim schimbarea modului în care se face contorizarea consumului. Azi, există Asociația de proprietari sau locatari. Orice proprietar își dorește să fie stăpân pe ce consumă el, astfel încât să putem naște contracte individuale. RADET a implementat câteva proiecte pilor, iar această modernizare o includem în lista de proiecte finanțate de municipiu și bugetul de stat”, a specificat primarul.

Referitor la capacitatea de producție, alesul șef al Constanței a declarat: ”Dacă Ministerul Energiei, SC Electrocentrale vor reuși să nască un proiect articulat prin care modernizarea infrastructura de producere și generează un cost realist al gigacaloriei, în mod evident vom apela la această soluție pentru a câștiga timp și pentru a avea un sistem integrat. În situația în care nu se va întâmpla acest lucru, aceeași companie are de la început inclusă posibilitatea de a opera inclusiv capacitatea de producție. În momentul de față identificăm posibilitatea de a putea accesa fondul de modernizare inclusiv în ceea ce privește construirea unei noi capacități de producție. Știu că lumea e circumspectă, folosind acest slogan: un nou CET în Constanța. Tehnologia a avansat mult, oportunitățile Constanței au crescut. Firesc este să mergem pe această relație și, cel puțin la nivel declarativ, Ministerul Energiei a spus că dorește să investească într-o capacitate de producție. Dacă nu, vom găsi soluții. Municipiul Constanța va clădi o societate puterică în domeniul energiei”, a precizat Făgădău.

Primarul Constanței a ținut să puncteze faptul că, își dorește ca până la finele mandatului, toate licitațiile întregului proiect să fi fost lansate.

De precizat faptul că, în ședința extraordinară, a fost votat și proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului local pe anul 2019. În sensul că, mai multe instituții de învățământ private vor primi, pentru prima oară, bani în cuantum de 4,7 milioane de lei. De asemenea, în urma rectificării bugetului național, municipalitatea a primit 14.349.000 lei pentru echilibrarea bugetului local. Dintre aceștia, 2,6 milioane merg la achiziția magistralelor CET, 5 milioane la compania de transport, și 3 milioane la înstituțiile de învățământ de stat din Constanța. ”Sunt unități care au restanțe. Din banii orașului, suplinim acest deficit și vom face regularizare. De asemenea, am făcut niște mutări în bugetele unităților școlare. Unii erau pe plus, alții pe minus. Aș vrea ca toți directorii care au minus în buget să știe că nu vor rămâne cu datorii. Vreau să le mulțumesc directorilor cărtora le luăm bani de la unitățile școlre, este doar un împrumut provizoriu pentru buna funcționare a unităților conduse de colegii dânșilor”, a explicat Făgădău.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ma doare-n pula de voi. Eu si armanii mei avem pentru 1000 de vieti. Voi o sa murici saraci fraierilor. Si stiti de ce? Ca sunteti prosti ca noaptea. Va mai pun o taxa, va mai iau niste bani ca voi sunteti idioti si va lasati calcati ca presul. Unul canta la pian, adica eu, voi doar il carati, taranilor.
1
1
Fagabou a studiat si gandit cum sa faca el ceva pentru incalzirea mai buna a constantenilor si a ajuns la concluzia ca cel mai bine este sa schimbe denumirea companiei din Termo-Electrica Cta in...CT Heat & Energy, care de fapt este acelasi lucru, dar sa arate si el ca stie engleza. Se vor sifona multe milioane de lei pe SF, consultante si in final...constantenii vor plati frigul.
0
0
Celor care au postat inaintea mea. Vad ca e de foarte mare actualitate domnul Eminescu - daca stiti cine este. E usor a scrie versuri Cand nimic nu ai a spune, Ratacind cuvinte goale Ce din coada au sa sune.
0
1
Cei care stau la mana CET,RADET,ELCEN,HEAT sau cine dracu stie ce mai este in capul lui FAGADAU vor plati mult mai mult decat cei care au incalzire pe gaze pentru ca toti fosti primari cand au facut ceva s-au gandit mai intai la ce castiga ei si apoi la constanteni si din ce decizii a luat omul asta de cand e primar se pare ca el este la fel de lacom ca si Mazare cu toate ca este mai prost decat Radu.
9
0
nu mai dati amenzi la cei cu gaz ca vine lumea peste voi
2
0
majoritatea au plecat pe centrale cu gaz, pentru cei care au mai ramas are sa fie greu de tot pentru ca platesc dublu fata de cei care sunt cu centrale pe gaz.
4
1
Alta firma capusa plina de rude,cumetrii si amante cu salarii speciale pentru conditii deosebite.Si tot nu o sa se imbunatateasca ceva in domeniul.
5
0
Speram sa nu se inmulteasca numarul de directori pe metrul patrat de HEAT.
6
0
Alta societate alt proiect alti bani de la cetateni inseamna o gcal mai scumpa !----initial au spus ca baga bani de la Ue si reface transportul caldurii ---In final bla bla
7
0
Alta denumire nu ati gasit, suntem in Anglia? Cum va spune nea Gheorghe, ma duc sa platesc la Heat !! Ha, ha
7
0
Pana nu schimbati toate tevile subterane - ceea ce este imposibil pentru voi, puteti sa va bagati in cur proiectele de pe hartie !
14
0
Nu mai au unde sa-si angajeze odraslele psdisti? Pai daca o sa fie ca la raja, unde sunt trei sefi la un muncitor, o sa fie dezastru. Bani or sa fie, ca deh, da municipalitatea. Tot din bani nostri. Este?
10
0
si pana atunci a dat ordin la mulitia locala sa dea amenzi celor ce si-au tras gaz fara autorizatie de constructie, adica la toti. sa nu ramana fara fraieri, pardon clienti la radet
14
0
Zdrentele de Fagadau,Babu,Stan, toata garda lui mazare vor ajunge la puscarie peste 1an maxim. Dosarele vin din spate cu dedicatie cat mai multi ani la poata Alba. Va distrug curand si pe famiile voastre.
21
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108