REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
17.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Munți de nisip au apărut pe plaja de la Mamaia, din cauza furtunilor din ultima perioadă

Munți de nisip au apărut pe plaja de la Mamaia, din cauza furtunilor din ultima perioadă

Bianca NEDELCU 12 martie 2024 | 00:00 2152

Litoralul românesc se confruntă cu o provocare semnificativă în privința eroziunii, un fenomen care afectează nu doar peisajul natural, dar și infrastructura turistică. Plajele din Mamaia, care au fost extinse cu fonduri europene acum trei ani, sunt acum sub amenințarea eroziunii accelerate. Acest proces nu se limitează doar la Mamaia, ci începe să fie vizibil și în Eforie Nord, semnalând o problemă mai largă pe coasta românească.  Furtunile marine mai puternice, în special cele din sezonul rece, aduc nisipul de pe plaja uscată și îl antrenează în zona submersă. Fenomenul se numește „cliffing”, este natural și se întâmplă atât pe plajele vechi, cât și pe cele noi.

Munti de nisip au aparut pe plaja de la Mamaia, din cauza furtunilor din ultima perioada porțiune de plajă Mamaia

Furtunile de iarnă au avut un rol semnificativ în accentuarea eroziunii, creând diferențe notabile de nivel între plajele din centrul stațiunii Mamaia și linia mării. Efectele sunt atât de severe încât accesul la mare necesită coborârea unor dune și râpe. Proiecțiile pesimiste indică o pierdere potențială de 40 de metri din lățimea plajei pe o distanță de șapte kilometri, punând în pericol viabilitatea turistică a regiunii

Munti de nisip au aparut pe plaja de la Mamaia, din cauza furtunilor din ultima perioada

Specialiștii identifică acest proces ca fiind „cliffing”, o formă de eroziune care duce la formarea unei terase din nisip, ca urmare a retragerii acestuia de către valuri. Deși fenomenul este natural și recunoscut în studiile de științe geografice, impactul său asupra plajelor recent extinse din Mamaia este îngrijorător. Înnisiparea realizată cu material mai grosier, de pe fundul mării, era menită să aducă o stabilitate pe termen lung, dar echilibrarea dintre plajă și malul submers necesită timp, posibil ani de zile

Munti de nisip au aparut pe plaja de la Mamaia, din cauza furtunilor din ultima perioada porțiune de plajă Mamaia

ABAL intervine pentru a atenua efectele eroziunii, pregătind nivelarea zonelor afectate înaintea sezonului turistic. S-au adus cantități mai mari de nisip de calitate, cu scopul de a restaura plajele la condițiile dorite, odată ce fenomenul de cliffing va fi trecut.

Specialiștii sugerează că există și aspecte pozitive care pot fi exploatate din acest fenomen, încurajând autoritățile să planteze vegetație în zonele cu nisip dens, pentru a stabiliza dunele și a preveni eroziunea. De asemenea, propun crearea de mici porturi sau pontoane pentru ambarcațiuni private în locurile unde condițiile permit, adăugând valoare și diversitate activităților de pe litoral.

Munti de nisip au aparut pe plaja de la Mamaia, din cauza furtunilor din ultima perioada

Turiștii au exprimat nemulțumiri legate de condițiile plajelor, în special în Mamaia, unde extinderile anterioare au dus la plaje excesiv de late, cu nisip mai puțin fin și o adâncime mare a apei la mal. Aceste feedback-uri subliniază nevoia de a echilibra intervențiile umane cu dinamica naturală a litoralului, pentru a păstra atât frumusețea, cât și funcționalitatea plajelor pentru vizitatori.

Munti de nisip au aparut pe plaja de la Mamaia, din cauza furtunilor din ultima perioada Plaja din Mamaia, erodată de valurile mării

Eroziunea litorală din România reprezintă un semnal de alarmă pentru autorități și comunități, îndemnând la acțiuni coordonate și sustenabile pentru protejarea și conservarea plajelor. Este esențial ca intervențiile să fie planificate cu grijă și să țină cont de forțele naturale la lucru, pentru a asigura un viitor prosper atât pentru turism, cât și pentru ecosistemul de pe litoral.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Vine autistul ăla de Nacii Bela...si ridica repede pe nisipi un bloc
0
0
"muntii " aia ii rezolva apele aromane . Blocurile fara autorizatie de pe plaja nu le vedeti .
7
0
nisip? Pamant si scoici. Pai asa arata nisipul de Mamaia? Pana nu ati ocupat plajele si parcurile cu bloace, venea tot poporul. Acum o sa vina doar cocalarii!
8
0
Este inceputul sfarsitului...Singura solutie...impadurirea...
10
0
O stire de 2 bani
4
3
Vorba reporterei de la TV : plaja din Mamaia este plina de "scoicarii". Dar dezastrul de pe suprafata plajei, cu fel de fel de cosmelii si materiale de constructii imprastiate peste tot nu le vede invincibilul politist local Olteanu Valeriu ? Nu poate sa amendeze Apele Romane ? Amendeaza cetatenii simpli pentru ca au iarba in teren ? Dar ce vrei sa aiba ma nerusinatule, pamant steril sau nisip ca in Sahara ? Dar pomii cazuti de la furtuna in Mamaia si neridicati pana in prezent nu ii vezi ? Da-ti demisia si pleaca mai repede din Primaria Constanta.
9
0
o caruta de bani incasata de olanda din dreptul romaniei. ce le dam austriecilor, sa ne primeasca in schegen? un guster, curat la gura, n-a mincat, n-a baut, ne prostea saptamina trecuta, ca s-a facut o treaba buna!
10
1
Sa multumiti PSD + PNL-ului pentru "binefacerile " consiliului local aduse statiunii Mamaia, si binenteles si celor de Navodari(puii de psd si pnl).
11
0
Nisipul plelor din Mamaia, nu se va mai reface. Au distrus plaja au distrus statiunea Mamaia , care acum este un cartier dormitor al Constantei. Au executat aceasta afacere cu innisiparea pentru a ascunde ADEVARUL , marilor rechini IMOBILIARI. Au distrus plaja din sat Mamaia, si de la Camping Mamaia , care avea mii de pomi(Mierea Ursului), care existau si intre ei existau plaje cu un nisip fin facut in sute de ani.Acum avem ce am votat : needucati, care nu respecta NIMIC din valorile umane. Numai bani vor.
19
0
Nu prostiti lumea cu specialistii care vor sa ne convinga ca zeci de mii de tone de scoici au ajuns la suta de metri dela malul apei aduse de groaznicile furtuni ! Idiotenia s-a produs cand a fost lansata teoria lui Mazare ca eroziunea costiera se va opri dupa ce vom cheltui ceva miliarde de euro sa aducem nisip(de fapt 75 % sunt scoici) din mare ....El de fapt avea de justificat incalcarea Constitutiei prin furtul a zeci de hectare de plaja atunci cand a aprobat constructii pe nisipul plajei .Nisipul odata acoperit cu betoane acea portiune de plaja a disparut pentru totdeauna (a fost furata ).Lasa ca va aduc eu sute de hectare de scoici .Ha,ha ,haa
11
2
Poate se opresc din construcția blocurilor și hotelurilor . Intr o bună zi natura se va răzbuna .
20
0
Niste idioti pusi pe praduiala. Trebuia inceput cu digul de larg ce proteja plajele. Abia apoi cu largirea lor
22
1
Nisipul a fost pus pentru a combate eroziunea costiera si nu pentru sezloange. Cadeau hotelurile si blocurile in mare, destepti de la ULIM. si Saguna
23
4

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272