rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 14 iulie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Petiție privind susținerea regulamentului restricționării accesului auto în Zona Peninsulară. Decebal Făgădău: Mă bucură foarte mult normalitatea. VIDEO

Primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău a susținut marți, 10 septembrie a.c., o conferință de presă după încheierea ședinței de consiliu local. Acesta a discutat cu reprezentanții presei despre proiectele ce au fost supuse la vot și nu numai. Un subiect ce a fost dezbătut are în vedere regulamentul restricționării traficului auto în Zona Peninsulară.

Pe data de 19 septembrie a.c., se va decide soarta acestui regulament în instanță deoarece Asociația ”Pița Ovidiu” cere anularea regulamentului, bifând încă un pas în acest scop.

Rezidenții din centrul vechi al orașului au format un grup în mediul online ce are ca subiect regulamentul din Zona Peninsulară. Ulterior aceștia s-au întâlnit și au discutat despre această problemă pe care au dezbătut-o, acel regulement cu care, în urmă cu puțin timp nu erau de acord. Au așternut pe hărție o petiție de susținere a restricționării traficului auto în zona Peninsulară, cuprinzând și anumite amendamente. Iar după lista de semnături petiția va fi înaintată și instituțiilor statului.

Edilul a făcut și o declarație privind acestă petiție, fiind vizibil încântat de cele auzite:

”Mă bucură foarte mult normalitatea, pentru că dacă de la început de când am inițiat acest demers, de a face un regulament, și de fapt am vrut să fac acest regulament, nu pentru că nu aveam alte mijloace să restricționez traficul, ci tocmai am vrut să nasc dezbateri astfel încât locuitorii și operatorii economici din zona Peninsulară, împreună cu toți constănțenii să poată participa la un regulament pe care Constanța nu l-a avut până în acel moment. Pentru că ne tot place să spunem așa ”Ștefan cel Mare e zonă pietonală”, cine a făcut-o zonă pietonală? Știți? S-a născut de undeva? Puteam foarte bine să cer aprobarea poliției, montam indicatoare rutiere și spuneam ”De a doua zi este accesul interzis”, am la îndemână acest mijloc legal, dar am vrut să nu fie dorința unui om ci să nasc o dezbatere în întreaga comunitate pentru că, Peninsula nu aparține doar locuitorilor și operatorilor economici din zonă, ci trebuie să fie inima orașului, ori mă bucur pentru normalitate și aș fi vrut să simt această susținere încă de la început, de la construirea regulamentului”, a spus primarul Decebal Făgădău.

Mai jos textul petiției:

PETIŢIE ÎN SPRIJINUL MENŢINERII RESTRICŢIONĂRII ACCESULUI ÎN ZONA PENINSULARĂ

În data de 6 mai 2019 Consiliul Local al Municipiului Constanţa şi Primăria Constanţa au pus în aplicare HCL 371/2018, adică regulamentul de restricţionare a accesului auto în zona peninsulară. Acesta a fost suspendat după o lună, în urma acţiunii în justiţie declanşată de Asociaţia Piaţa Ovidiu. Decizia de revocare a HCL 371/2018 a fost amânată pentru data de 19 septembrie.

Decizia autorităţilor locale de restricţiona accesul auto în centrul istoric se înscrie printre măsurile urbanistice aplicate cu succes pe scara largă în oraşele europene, ca o măsură de revitalizare a zonelor istorice şi de creştere a calităţii vieţii rezidenţilor, cât şi a experienţei turiştilor care vizitează cea mai populară zonă a oraşului. Este, deci, o măsură verificată, nu un experiment căruia nu i se cunosc rezultatele. Dimensiunea redusă a zonei peninsulare, împreună cu poziţia ei, ce nu blochează traficul dintr-un cartier în altul, în cazul restricţiei auto în zonă, creează premisele unei implementări a acestei HCL fără probleme urbanistice prezente în alte oraşe, care, în ciuda acestora, au aplicat cu consecinţe pozitive restricţii auto în zone mult mai extinse.

Pentru aproape toti cei cei care care vin în zona peninsulară a Constanţei (90% - iarna şi 95% - vara), principala activitate este plimbarea, conform studiului sociologic din februarie 2019, ce poate fi consultat pe pagina de FB a Grupului de Iniţiativă Civică Peninsula. Iar 72% din cei chestionaţi susţin restricţionarea şi mai mare a circulaţiei auto. Datele culese arată că cetăţenii îsi doresc un centru istoric în care să se plimbe la pas. Restricţia auto nu depopulează centrele istorice, dimpotrivă, atrage oamenii. Centrele vechi ale oraşelor sunt zonele cel mai populare, destinate plimbărilor, admirării clădirilor istorice, vizitării muzeelor şi socializării în pieţele centrale, parcuri, terase şi restaurante. Zonele pietonale extinse stimulează petrecerea unui timp mai indelungat în aer liber, mersul pe jos, cu bicicleta, creează o siguranţă mai mare pe străzi, conduce la apariţia comerţului sau a altor funcţiuni sociale în spaţiile unde oamenii nu se pot aduna din cauza traficului auto.

Noi, locuitorii şi cei care ne desfăşurăm activitatea în zona peninsulară susţinem restricţionarea accesului auto în acest cartier. Prin HCL 371/2018 se atinge acest obiectiv şi considerăm că este preferabilă menţinerea în vigoare a acesteia, cu modificări ulterioare, faţă de alternativa revocării, a renegocierilor poziţiilor, care ar amâna indefinit punerea în practică a ceea ce este dorinţa locuitorilor şi intenţia autoritătilor locale de la începutul reamenajării infrastructurii zonei, aceea de a restricţiona traficul auto şi de a crea o zonă pietonală atrăgătoare.

Susţinem, deci, HCL 371/2018, cu următoarele amendamente (lista este incompletă şi va fi stabilită în urma dezbaterilor publice):

-Dorim ca această hotărâre să fie îmbunătăţită în cel mai scurt timp cu putinţă, în urma unor dezbateri publice organizate la ore accesibile publicului, la care să participe cetăţenii şi autoritătile locale responsabile, Consiliul Local Constanţa şi Primăria Municipiului Constanţa.

-Dorim să fie respectat regulamentul GDPR astfel încât să nu existe date cu caracter personal pe permisele de intrare în zonă.

-Dorim o modalitate simplificată de a intra în posesia permiselor

-Este necesară modificarea regulamentului în sensul introducerii interzicerii parcării a autovehiculeor fără permis, nu numai a accesului în zonă, pentru a putea fi aplicat.

-Îndepărtarea stălpişorilor din dreptul unor străzi cu sens unic, de exemplu, Str. Gr. Tocilescu, Str. Constantin Brâncoveanu, pentru a crea mai multe căi de ieşire din zonă.

-Găsirea unei soluţii mai bune a de aplicare a restricţiei - instalarea unor bariere la intrare, de exemplu.

-Evaluarea fezabilităţii de a nu restricţiona traficul, pe o perioadă de câţiva ani, în extrasezon.

Citește și:https://www.replicaonline.ro/regulamentul-de-acces-in-zona-peninsulara-suspendat-in-instanta-decizia-este-executorie-393575/

L.M.

marţi, 10 septembrie 20192411
Comentarii

03Cetatean Onest(18 sep 23:34)
Daca vad bine al suni pe Babu sa i ceri socoteala la parati ! Ti se pare ca ai produs cam putin ! Chiar esti idiot ... vezi ca acesta era si parcursul lui Nicusor si Radu ? Banii ti au mancat viata Fagadau esti orbit de avere si putere !
05Curios(18 sep 13:29)
Traficul in Constanta este vraiste. Toti opresc unde vor, toti isi abandoneaza masinile pe unde apuca. Oare dl Primar nu are nimic de spus politiei locale????
03Replica(15 sep 22:37)
Artikol de KKT Cine plm mea scrie aici Pita Ovidiu sau Pizza acel regulement cu care Accept
312Turist(15 sep 08:12)
Cu Fagadau la puscarie o sa si revina Constanta iar astfel o sa respirati dupa caderea clanului mafiot Mazare - Strutinski - Fagadau ...
117Mokanelul fagabou(13 sep 15:58)
Decebalus Fagabou e mukan arogant get beget , cu freza aia de tractorist. Ti ai draq cu neamu de secaturi hoti si koorve
124Cta(12 sep 07:10)
Intrati in alte orase in centrul vechi cu masina? Nu! Deci, subiect inchis.
112Janel(11 sep 21:50)
Fai o relatie daca ii rau
223Decii(11 sep 14:31)
A fost SLUGA, ESTE SLUGA SI VA RAMANE O SLUGA TOATA VIATA LUI!
122replica,(11 sep 14:18)
nu ne lasi sa comentam la nemernicia facuta de justitia din Constanta in care toata floarea primariei mafiote trebuia bagata la parnaie. Ca cica fapta nu exista ! La toti muie cu mult cacat !!!
220Fagadau Mazare huooo(11 sep 10:15)
Primarul care a invrajbit locuitorii orasului asta esti tu Fagadau asa e cand toata viata ta l-ai servit pe Mazare
1610pt Postaci(10 sep 22:59)
In orice tara civilizata zona veche a orasului este PIETONALA....asa ca putorilor obisnuiti-va sa mergeti pe jos,daca tot vreti o tara ca afara.Bravo FAGADAU!
815Libera circulatie.(10 sep 21:08)
Bai voi astia din zona peninsulara sa nu mai circulati cu masinile personale pri alte cartiere sa ciculati numai la voi in curte.
623Baia tistimelu(10 sep 20:24)
Acolo primar sa te duci! Praf ai facut orasul
734Ilie PNL(10 sep 19:08)
Te dam jos nenorocitule,curan iau orasu inapoi de la voi machedonilor
835Ma-ta-i hoata(10 sep 18:48)
Alegem primar candidatul ce va debloca orasul de incurcatrafic si pe cat posibil etnic roman sa tina cu romanii nu cu aromanii!
335normalitatea(10 sep 18:47)
parchetul, mai lalaiti mult dosarele alea in care acest fagadau e cercetat?
mai mult...VIDEO
24 iun 00:03VideoVIDEO! Culmea PROSTIEI: Primăria Constanța UDĂ iarba... pe PLOAIE

Așa s-a ajuns ca apa de la Primăria Constanța să facă concurenţă ploii. Dorelul de Constanța a fost surprins în...3234

7 iul 00:00VideoPLOAIA a FĂCUT RAVAGII în Constanța: COPACI CĂZUȚI și INUNDAȚII. VIDEO4993
16 iun 00:14VideoVIDEO! TEROARE fonică în Mamaia, în zona CLUBURILOR de FIŢE8527
21 iun 00:07VideoTURIŞTII au încins HORA în Mamaia. Poliţiştii s-au AUTOSESIZAT

Sute de turişti au încins o horă de zile mari în Mamaia, în weekend, sfidând, astfel, măsurile de distanţare...8524

13 iul 00:22VideoACCIDENT rutier la ieșire din EFORIE: persoană ÎNTINSĂ pe CAROSABIL! Video4209
19 iun 00:10VideoVIJELIILE au făcut PRĂPĂD în JUDEȚ! VIDEO8402
6 iul 00:17VideoALERTĂ: AUTOTURISM CĂZUT în CANAL, un BĂRBAT a MURIT! VIDEO

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitaţi să intervină luni, 6 iulie, între localităţile Amzacea şi...2774

19 iun 00:12VideoINTERVIU cu Bărhălescu de la Icar Tours, despre SITUAȚIA GRAVĂ din TURISM! VIDEO1964
19 iun 00:12VideoVideo! RAJA a semnat un contract de extindere a Rețelelor de apă și canalizare în Crevedia1381
19 iun 00:13VideoBOMBĂ! SCANDALUL din jurul SĂLII POLIVALENTE s-a mutat la PARCHET!

Procurorii constănțeni au deschis două dosare penale, în scandalul Sălii Polivalente. Potrivit unor surse,...5444

9 iun 00:45VideoSCANDAL la MUNTE și la MARE, într-o zi de `sărbătoare`! VIDEO2796
9 iun 00:45VideoVIDEO De frica virusului, un bărbat a venit cu 'CHIUVETA' în autobuz2710
Vremea
15.9°15.9° - 16.8° marţi, 14 iulie 2020
ConstanțaUmiditate: 65%
Vânt: 7.09 m/s
Presiune: 1016 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
14 iul 00:00SportFotbal - Reacția UEFA după decizia TAS în cazul Manchester City

"Respectăm principiile fair-play-ului financiar", a reacţionat UEFA după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de...134

14 iul 00:00SportRapidul are încă un patron: Un afacerist a preluat 48% din acţiuni

Omul de afaceri Liviu Goncea a preluat 48% din acţiunile clubului de fotbal FC Rapid din Liga a II-a, informează,...144

14 iul 00:00SportVictorie deosebit de importantă pentru CFR Cluj: a câștigat meciul cu Gaz Metan, scor 2-0, și este la un punct de liderul U Craiova

Formaţia CFR Cluj a învins, luni, pe teren propriu, cu scorul de 2-0, echipa Gaz Metan Mediaş, în etapa a VI-a a...127

14 iul 00:00SportBaschet masculin: Dinamo Ştiinţa Bucureşti şi BCM U Argeş Piteşti au antrenori noi

Echipele masculine de baschet Dinamo Ştiinţa Bucureşti şi BCM U FC Argeş Piteşti au anunţat, luni, că au noi...129

Local
14 iul 00:00LocalInfrastructură pietonală și rutieră, în curs de reabilitare în mai multe zone din oraș

Intervențiile asupra zonei destinate circulației pietonilor progresează pe bulevardul Mamaia, tronsonul delimitat de...135

14 iul 00:00LocalITM Constanța, controale pe LITORAL

Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța în perioada 26.06.2020 – 01.09.2020 desfasoara ” Campania Națională...145

14 iul 16:59LocalAu pus în PERICOL circulația pe DRUMURILE PUBLICE

387

14 iul 00:00LocalZeci de autoturisme parcate pe ’dos’ ridicate de locali. Cât costă recuperarea

Primăria Constanța informează că polițiștii locali au fost ocupați în cursul săptămânii trecute, cu ridicarea...167

14 iul 22:11LocalBEȚI la VOLAN și MAȘINI FURATE, la CONSTANȚA!

Inconștiență la volan! Mai mulți șoferi au fost depistați la volan, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice sau...1002

14 iul 22:12LocalConstănțeni CONDAMNAȚI pentru PROXENETISM, TRAFIC de DROGURI și de MINORI

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au identificat la data de 10 iulie a.c., un bărbat, de...708

14 iul 16:59LocalTânăr condamnat pentru infracțiuni la regimul rutier

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale al Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea, la data de 12 iulie...1061

14 iul 16:58LocalALARMANT! Peste 20 de accidente GRAVE, în numai 6 luni!

Polițiștii rutieri și cei de ordine publică au acționat, în perioada 10 – 12 iulie a.c., pe raza întregului...309

14 iul 16:58LocalPieton LOVIT de mașină în dreptul Liceului Internațional

525

Politică
Interviuri
8 iul 00:14InterviuriMihai Stanciu: ATENȚIE, metoda Accidentul a fost înlocuită cu metoda COVID-19! VIDEO

A îmbrăcat haina de procuror în anul 2012, atunci când a activat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța....2917

11 iun 00:17InterviuriBola, de la Apele Române: Malul lacului Tăbăcărie nu avea proprietar, dar s-a vândut din el! VIDEO

Bogdan Bola, șeful Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral, a oferit un interviu cotidianului Replica din...10960

25 mai 00:17InterviuriINTERVIU! Primarul Cristian Cârjaliu dă de pământ cu Guvernul Orban: Trebuie sancționată incompetența

4812

21 mai 00:06InterviuriVirginia Uzun: Eforie, lipsit de strălucire din cauza proastei gestionări a banilor VIDEO

Virginia Uzun a fost directorul Serviciului Public de Impozite şi Taxe (SPIT) din cadrul Primăriei Constanţa timp de...6423

6 mai 00:26InterviuriPrefectul Niculescu: Din 605 carantinați la Constanța, 21 aveau Coronavirus! VIDEO

Prefectul George Niculescu, numit în funcție la finele lui 2019, a apucat vremuri greu încercate. Și ne referim la...4624

29 apr 00:26InterviuriProcurorul Teliceanu: dacă minți în adeverință, riști să te alegi cu ani grei de pușcărie! Video

5911

Monden
14 iul 00:00MondenA slăbit 45 de kilograme într-un an! Jessica Simpson poartă acum blugi mărimea 34

Este vorba despre Jessica Simpson, o artistă care s-a tot confruntat cu probleme de greutate în trecut, trecând de la...132

14 iul 00:00MondenTom Hanks petrece vacanţa în Grecia! E pe o insulă unde poți găsi cazare la 75 de lei pe noapte

Tom Hanks a fost în atenţia presei în fiecare zi începând cu luna martie, de când a dezvăluit că a fost infectat...120

14 iul 00:00MondenNepotul lui Elvis Presley a murit la vârsta de 27 de ani

123

Mapamond
14 iul 00:00MapamondCoronavirus: Alte aproape 60.000 de contaminări în 24 de ore în SUA

Statele Unite, ţara cea mai afectată de pandemia de coronavirus, au înregistrat duminică 59.747 de noi contaminări...110

14 iul 00:00MapamondFrancezul suspectat că a molestat sexual peste 300 de minore a murit în urma tentativei de sinucidere

Un francez în vârstă de 65 de ani, încarcerat de luna trecută la Jakarta pentru că ar fi abuzat sexual peste 300...118

14 iul 00:00MapamondChina: Accidentul în care au murit 21 de persoane a fost provocat deliberat de şoferul autobuzului, anunţă poliţia

112

14 iul 00:00MapamondSUA: Incendiu spectaculos la bordul unei nave militare în California

O explozie urmată de un incendiu spectaculos a rănit duminică cel puţin 21 de persoane la bordul unei nave militare...112

14 iul 00:00MapamondAmnesty: Multe guverne nu reuşesc să asigure protecţia adecvată pentru personalul medical în lupta împotriva COVID-19

Multe guverne nu reuşesc să asigure protecţia adecvată pentru angajaţii din sănătate aflaţi în prima linie în...113

14 iul 19:08MapamondCoronavirus: Bulgaria redeschide cluburile de noapte

700

Sănătate
14 iul 00:00SănătateBoala Lyme și ce pericole are mușcătura de căpușă

În sezonul cald, mușcătura de căpușă poate crea multe neplăceri, așa că este extrem de important să cunoaștem...118

14 iul 00:00SănătateDe ce este uleiul de peste benefic pentru sănătatea creierului

Uleiul de peste, care este disponibil sub formă unor suplimente nutritive, este considerat una dintre cele mai bune...116

14 iul 00:00SănătateCe efecte adverse pot avea antidepresivele, anxioliticele și stabilizatoarele de dispoziție

115

14 iul 18:25SănătateTotul despre anemie la adulți și la copii: cauze, simptome, tratament

Anemia este o problema frecvent întâlnită, atât la adulți, cât și la copii. Din acest articol aflăm informații...117

14 iul 18:16SănătatePancreatita cronică: cauze, simptome, tratament, diferența față de forma acută

Pancreatităa cronică reprezintă inflamația pancreasului, fiind o afecțiune care nu se vindecă și care nu se...111

14 iul 00:00SănătateNeurocisticercoza (infecție cu tenie): simptome, tratament și complicații

117

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT