REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.2° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Petiție privind susținerea regulamentului restricționării accesului auto în Zona Peninsulară. Decebal Făgădău: Mă bucură foarte mult normalitatea. VIDEO

Petiție privind susținerea regulamentului restricționării accesului auto în Zona Peninsulară. Decebal Făgădău: Mă bucură foarte mult normalitatea. VIDEO

Replica API 10 septembrie 2019 | 00:56 698

Primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău a susținut marți, 10 septembrie a.c., o conferință de presă după încheierea ședinței de consiliu local. Acesta a discutat cu reprezentanții presei despre proiectele ce au fost supuse la vot și nu numai. Un subiect ce a fost dezbătut are în vedere regulamentul restricționării traficului auto în Zona Peninsulară.

Pe data de 19 septembrie a.c., se va decide soarta acestui regulament în instanță deoarece Asociația ”Pița Ovidiu” cere anularea regulamentului, bifând încă un pas în acest scop.

Rezidenții din centrul vechi al orașului au format un grup în mediul online ce are ca subiect regulamentul din Zona Peninsulară. Ulterior aceștia s-au întâlnit și au discutat despre această problemă pe care au dezbătut-o, acel regulement cu care, în urmă cu puțin timp nu erau de acord. Au așternut pe hărție o petiție de susținere a restricționării traficului auto în zona Peninsulară, cuprinzând și anumite amendamente. Iar după lista de semnături petiția va fi înaintată și instituțiilor statului.

Edilul a făcut și o declarație privind acestă petiție, fiind vizibil încântat de cele auzite:

”Mă bucură foarte mult normalitatea, pentru că dacă de la început de când am inițiat acest demers, de a face un regulament, și de fapt am vrut să fac acest regulament, nu pentru că nu aveam alte mijloace să restricționez traficul, ci tocmai am vrut să nasc dezbateri astfel încât locuitorii și operatorii economici din zona Peninsulară, împreună cu toți constănțenii să poată participa la un regulament pe care Constanța nu l-a avut până în acel moment. Pentru că ne tot place să spunem așa ”Ștefan cel Mare e zonă pietonală”, cine a făcut-o zonă pietonală? Știți? S-a născut de undeva? Puteam foarte bine să cer aprobarea poliției, montam indicatoare rutiere și spuneam ”De a doua zi este accesul interzis”, am la îndemână acest mijloc legal, dar am vrut să nu fie dorința unui om ci să nasc o dezbatere în întreaga comunitate pentru că, Peninsula nu aparține doar locuitorilor și operatorilor economici din zonă, ci trebuie să fie inima orașului, ori mă bucur pentru normalitate și aș fi vrut să simt această susținere încă de la început, de la construirea regulamentului”, a spus primarul Decebal Făgădău.

Mai jos textul petiției:

PETIŢIE ÎN SPRIJINUL MENŢINERII RESTRICŢIONĂRII ACCESULUI ÎN ZONA PENINSULARĂ

În data de 6 mai 2019 Consiliul Local al Municipiului Constanţa şi Primăria Constanţa au pus în aplicare HCL 371/2018, adică regulamentul de restricţionare a accesului auto în zona peninsulară. Acesta a fost suspendat după o lună, în urma acţiunii în justiţie declanşată de Asociaţia Piaţa Ovidiu. Decizia de revocare a HCL 371/2018 a fost amânată pentru data de 19 septembrie.

Decizia autorităţilor locale de restricţiona accesul auto în centrul istoric se înscrie printre măsurile urbanistice aplicate cu succes pe scara largă în oraşele europene, ca o măsură de revitalizare a zonelor istorice şi de creştere a calităţii vieţii rezidenţilor, cât şi a experienţei turiştilor care vizitează cea mai populară zonă a oraşului. Este, deci, o măsură verificată, nu un experiment căruia nu i se cunosc rezultatele. Dimensiunea redusă a zonei peninsulare, împreună cu poziţia ei, ce nu blochează traficul dintr-un cartier în altul, în cazul restricţiei auto în zonă, creează premisele unei implementări a acestei HCL fără probleme urbanistice prezente în alte oraşe, care, în ciuda acestora, au aplicat cu consecinţe pozitive restricţii auto în zone mult mai extinse.

Pentru aproape toti cei cei care care vin în zona peninsulară a Constanţei (90% - iarna şi 95% - vara), principala activitate este plimbarea, conform studiului sociologic din februarie 2019, ce poate fi consultat pe pagina de FB a Grupului de Iniţiativă Civică Peninsula. Iar 72% din cei chestionaţi susţin restricţionarea şi mai mare a circulaţiei auto. Datele culese arată că cetăţenii îsi doresc un centru istoric în care să se plimbe la pas. Restricţia auto nu depopulează centrele istorice, dimpotrivă, atrage oamenii. Centrele vechi ale oraşelor sunt zonele cel mai populare, destinate plimbărilor, admirării clădirilor istorice, vizitării muzeelor şi socializării în pieţele centrale, parcuri, terase şi restaurante. Zonele pietonale extinse stimulează petrecerea unui timp mai indelungat în aer liber, mersul pe jos, cu bicicleta, creează o siguranţă mai mare pe străzi, conduce la apariţia comerţului sau a altor funcţiuni sociale în spaţiile unde oamenii nu se pot aduna din cauza traficului auto.

Noi, locuitorii şi cei care ne desfăşurăm activitatea în zona peninsulară susţinem restricţionarea accesului auto în acest cartier. Prin HCL 371/2018 se atinge acest obiectiv şi considerăm că este preferabilă menţinerea în vigoare a acesteia, cu modificări ulterioare, faţă de alternativa revocării, a renegocierilor poziţiilor, care ar amâna indefinit punerea în practică a ceea ce este dorinţa locuitorilor şi intenţia autoritătilor locale de la începutul reamenajării infrastructurii zonei, aceea de a restricţiona traficul auto şi de a crea o zonă pietonală atrăgătoare.

Susţinem, deci, HCL 371/2018, cu următoarele amendamente (lista este incompletă şi va fi stabilită în urma dezbaterilor publice):

-Dorim ca această hotărâre să fie îmbunătăţită în cel mai scurt timp cu putinţă, în urma unor dezbateri publice organizate la ore accesibile publicului, la care să participe cetăţenii şi autoritătile locale responsabile, Consiliul Local Constanţa şi Primăria Municipiului Constanţa.

-Dorim să fie respectat regulamentul GDPR astfel încât să nu existe date cu caracter personal pe permisele de intrare în zonă.

-Dorim o modalitate simplificată de a intra în posesia permiselor

-Este necesară modificarea regulamentului în sensul introducerii interzicerii parcării a autovehiculeor fără permis, nu numai a accesului în zonă, pentru a putea fi aplicat.

-Îndepărtarea stălpişorilor din dreptul unor străzi cu sens unic, de exemplu, Str. Gr. Tocilescu, Str. Constantin Brâncoveanu, pentru a crea mai multe căi de ieşire din zonă.

-Găsirea unei soluţii mai bune a de aplicare a restricţiei - instalarea unor bariere la intrare, de exemplu.

-Evaluarea fezabilităţii de a nu restricţiona traficul, pe o perioadă de câţiva ani, în extrasezon.

Citește și:https://www.replicaonline.ro/regulamentul-de-acces-in-zona-peninsulara-suspendat-in-instanta-decizia-este-executorie-393575/

L.M.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca vad bine al suni pe Babu sa i ceri socoteala la parati ! Ti se pare ca ai produs cam putin ! Chiar esti idiot ... vezi ca acesta era si parcursul lui Nicusor si Radu ? Banii ti au mancat viata Fagadau esti orbit de avere si putere !
3
0
Traficul in Constanta este vraiste. Toti opresc unde vor, toti isi abandoneaza masinile pe unde apuca. Oare dl Primar nu are nimic de spus politiei locale????
5
0
Artikol de KKT Cine plm mea scrie aici Pita Ovidiu sau Pizza acel regulement cu care Accept
3
0
Cu Fagadau la puscarie o sa si revina Constanta iar astfel o sa respirati dupa caderea clanului mafiot Mazare - Strutinski - Fagadau ...
12
3
Decebalus Fagabou e mukan arogant get beget , cu freza aia de tractorist. Ti ai draq cu neamu de secaturi hoti si koorve
17
1
Intrati in alte orase in centrul vechi cu masina? Nu! Deci, subiect inchis.
4
12
Fai o relatie daca ii rau
2
11
A fost SLUGA, ESTE SLUGA SI VA RAMANE O SLUGA TOATA VIATA LUI!
23
2
nu ne lasi sa comentam la nemernicia facuta de justitia din Constanta in care toata floarea primariei mafiote trebuia bagata la parnaie. Ca cica fapta nu exista ! La toti muie cu mult cacat !!!
22
1
Primarul care a invrajbit locuitorii orasului asta esti tu Fagadau asa e cand toata viata ta l-ai servit pe Mazare
20
2
In orice tara civilizata zona veche a orasului este PIETONALA....asa ca putorilor obisnuiti-va sa mergeti pe jos,daca tot vreti o tara ca afara.Bravo FAGADAU!
10
16
Bai voi astia din zona peninsulara sa nu mai circulati cu masinile personale pri alte cartiere sa ciculati numai la voi in curte.
15
8
Acolo primar sa te duci! Praf ai facut orasul
23
6
Te dam jos nenorocitule,curan iau orasu inapoi de la voi machedonilor
34
7
Alegem primar candidatul ce va debloca orasul de incurcatrafic si pe cat posibil etnic roman sa tina cu romanii nu cu aromanii!
35
8
parchetul, mai lalaiti mult dosarele alea in care acest fagadau e cercetat?
35
3

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108