REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Post Brexit: Boris Johnson spune că liderii NATO vor înţelege importanţa integrităţii teritoriale

Post Brexit: Boris Johnson spune că liderii NATO vor înţelege importanţa integrităţii teritoriale

Replica API 15 iunie 2021 | 00:00 422

Premierul britanic Boris Johnson a declarat luni că liderii reuniţi la summitul NATO de la Bruxelles vor înţelege dorinţa Marii Britanii de a-şi proteja integritatea teritorială, răspunzând unei întrebări despre Brexit şi impactul acestuia asupra Irlandei de Nord, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Boris Johnson

"Cred că majoritatea liderilor de la masă înţeleg importanţa vitală ca o ţară să aibă grijă de integritatea sa teritorială. Acesta este unul din lucrurile pentru care, apropo, există NATO", le-a spus el jurnaliştilor înaintea summitului Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles.

În altă ordine de idei, Johnson a mai declarat că NATO nu îşi doreşte un război rece cu China. "În privinţa Chinei, nu cred că e cineva de la masă care vrea un nou război rece cu China", a declarat premierul britanic la sosirea la summit.

"Dar cred că oamenii văd provocările, văd lucrurile pe care trebuie să le gestionăm împreună, dar şi oportunităţile", a adăugat el.

Potrivit unui purtător de cuvânt, Johnson i-a spus luni preşedintelui ucrainean Vladimir Zelenski că va pune pe masa discuţiilor la summitul NATO îngrijorările sale în legătură cu activitatea destabilizatoare a Rusiei la graniţa cu Ucraina.

Johnson şi Zelenski "au discutat despre activitatea destabilizatoare a Rusiei la graniţa cu Ucraina, iar prim-ministrul a reafirmat angajamentul Marii Britanii faţă de integritatea teritorială a Ucrainei", a precizat într-un comunicat un purtător de cuvânt de la Downing Street.

"Premierul a spus că va transmite îngrijorările sale în legătură cu această chestiune la summitul NATO de astăzi şi că ţările G7 au fost ferme în sprijinul lor pentru Ucraina la discuţiile din weekend", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Johnson şi-a exprimat speranţa că preşedintele american Joe Biden va transmite mesaje "destul de dure" omologului său rus, Vladimir Putin, cu prilejul reuniunii bilaterale pe care o vor avea miercuri la Geneva. "Ştiu că preşedintele Biden va transmite unele mesaje destul de dure preşedintelui Putin în următoarele zile", a insistat premierul britanic, care a susţinut totodată că are mereu încredere că relaţiile cu Moscova se vor îmbunătăţi.

"Însă mă tem că până acum a fost destul de dezamăgitor din punctul de vedere al Regatului Unit şi când l-am văzut pe preşedintele Putin am fost foarte clar: suntem pregătiţi să facem lucrurile diferit, pentru a încerca să avem relaţii mai strânse, însă trebuie să-ţi schimbi modul în care te comporţi", a declarat Johnson, citat de EFE.

Şeful guvernului britanic a reamintit otrăvirea cu Noviciok a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, la Salisbury (Anglia) în 2018 şi a subliniat că "nu aşa trebuie să se comporte".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920