REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
13.5° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Primăria MANGALIA a PIERDUT finanțarea EUROPEANĂ pentru modernizarea zonei turistice centrale, pe MÂNA ei!

Primăria MANGALIA a PIERDUT finanțarea EUROPEANĂ pentru modernizarea zonei turistice centrale, pe MÂNA ei!

Replica API 24 martie 2021 | 11:07 9776

Scandal între Primăria Mangalia și firma care a executat lucrările de modernizare și amenajare a Zonei turistice centrale din oraș. Administrația locală îi cere daune, după ce a pierdut fondurile europene aferente proiectului. În timp ce firma Recon și Doje SRL este acuzată că a întârziat finalizarea lucrărilor, reprezentanții societății spun că, de fapt, culpa pentru întârzierea în executarea și finalizarea conformă a lucrării îi aparține exclusiv primăriei care avea obligația contractuală și legală să pună la dispoziția societății o documentație corectă și completă. Lucru care nu s-a întâmplat. Precizăm că la acea dată, primar era Cristian Radu.

Asocierea Recon și Doje SRL, în calitate de lider de asocierii Recon și Doje și Garden Center Grup S.R.L. a câștigat, în 2015, licitația pentru modernizarea şi amenajarea zonei turistice centrale în municipiul Mangalia (Şos. Constanţei Zona pietonală - Piaţa Republicii - Aleea Teilor Zona 2 - Pietonal Teilor şi legătura Piaţa Republicii - Plajă)”. Prin contractul de achiziție publică din 18.09.2015, societatea s-a obligat să execute lucrările într-un termen de 6 luni de la publicarea anunțului de începere a lucrărilor, adică până la data de 2 aprilie 2016. Nerespectarea termenului de predare a lucrărilor genera, potrivit contractului, în sarcina executantului penalități de întârziere contractuale. Numai că, termenul nu a fost respectat, Primăria Mangalia pierzând finanțarea.

Așa că, municipalitatea s-a îndreptat în instanță împotriva executantului lucrărilor, pentru plata, de către aceasta, a penalităților de întârziere contractuale, calculate la valoarea contractului, în cuantum peste 4 milioane de lei, dar și la plata daunelor interese compensatorii. Potrivit, reprezentanților primăriei, executantul nu a respectat graficul de lucrări, iar la data de 31.12.2015 stadiul lucrărilor efectuate era de 12% din întregul proiect, astfel că diferența de 58% din lucrări a fost executată după 31.12.2015, contravaloarea lor nemaiputând fi decontată din fonduri nerambursabile și devenind obligație a bugetului local.

Fiecare parte are propria variantă

În timp ce primăria spune că pierderea finanțării nerambursabile guvernamentale de 4.460.034 lei, reprezentând 85% din valoarea contractului, este din culpa exclusivă a executantului, societatea Recon și Doje aruncă vină asupra primăriei, aceasta având responsabilitatea de a obține toate autorizațiile și avizele necesare execuției lucrărilor. Deși avea obligația legală și contractuală ca la începerea lucrărilor să aibă obținute, pe lângă autorizația de construire, și toate celelalte avize și acorduri necesare execuției lucrărilor, unele avize au fost obținute după 2 luni de la data contractuală de finalizare a lucrărilor, determinând astfel întârzierea termenului de execuție. Mai mult, societatea spune că a solicitat, în mai multe rânduri, prelungirea duratei de execuție, însă primăria nu a răspuns solicitărilor deși avea obligația contractuală să emită un răspuns, fie el chiar și negativ.

S-a efectuat expertiză tehnică judiciară

Mai mult, concluziile raportului de expertiză tehnică judiciară întocmit în cauză a constatat că întârzierile în execuția lucrărilor de 428 de zile se datorează unor cauze precum: proiectul incomplet și neconform cu terenul, schimbări de soluții pe parcurs, sistarea lucrărilor de beneficiar pentru descoperiri arheologice și neemiterea ordinului de reluare a lucrărilor, lipsa avizului RAJA, lipsa racordurilor la rețelele edilitare de apă și canalizare, neprocurarea pământului vegetal de către beneficiar, toate aceste aspecte concurând, în mod vădit, la depășirea termenelor de execuție convenite de părți pentru realizarea lucrărilor și făcând ca să nu poată fi reținut caracterul exclusiv al culpei pârâtei în nerespectarea obligației de finalizare a lucrărilor în termenul contractual.

Drept pentru care, magistrații i-au respins Primăriei Mangalia solicitarea privind obligarea firmei în cauză la plata sumei de aproximativ 4 milioane de lei, prejudiciu.

Despre Firma Recon și Doje SRL

Firma Recon și Doje SRL este deținută de Jenică Dop și se bucură de o situaţie financiară solidă, datorată în special relaţiei privilegiate pe care a avut-o cu Primăria Sectorului 2, condusă, în trecut, de Neculai Onțanu, de la care a primit, de-a lungul timpului, contracte de milioane. În plus, patronul Recon şi Doje SRL este cunoscut drept un sponsor al campaniilor fostului preşedinte Traian Băsescu, dar şi un client agreat de Compania Naţională de Investiţii (CNI), în perioada în care Ministerul Dezvoltării Regionale era condus de Elena Udrea.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pai cand pui Directori si Manageri de directii lipitori de afise ce te astepti? sub primar sunt si altii ce tb sa dea socoteala inclusiv vicele ala fezandat de la judet. Atata pot
1
0
Ar trebui sa incetam cu comentariile,si sa-l asteptam dimineata la primarie toti Mangaliotii si sa-i cerem socoteala,ca nu se mai poate cu astfel de JAVRE.
7
0
Ce fata de excroc ai mai nea Cristian
6
0
Ordinarul asta a pierdut de fapt toate finantarile ioropene! Plateste mangalistanu 100 de ani glumele prostului asta Pnlistu plii, plateste daca l.a ales.succesuri ordinarule!
14
2
sunt de fapt grupuri infractionale organizate de jmekeri din justitie militie servicii afaceristi si politicieni care in mod organizat jefuiesc bugetele publice.acoperirea de mason este ca sa se santajeze intre ei.toti au W la numarul masini adica M intors.
5
1
metoda a fost omologata de Mazare. Manevra este ca se face proiect pe fonduri EU si voteaza toti.Apoi firma da buleala ca sa fie bani de spaga si recurg la jmekeria cu documentatia ca sa iasa din perioada de finantare pe bani EU.Se judeca la vrajeala cu judecatori intelesi si in final plateste primaria din banii mangaliotilor lucrari care nu se puteau plati din fonduri UE pentru ca venea OLAFul peste ei si ii prindea cu hotiile. Asa ca acum scapa si primaria a platit dar nu mai ia banii de la EU. E metoda de furat omologata si stiuta.Procurorii mananca si ei.Au toti masini cu W
10
1
Ca urmator mazilit mazilesc toot...nu sunt DAC
3
0
Asa e cand profesionistii sunt lasati in spate si promovati afonii
10
0
cand era la garda poponaru asta bubuia cu amenda maxima orice greseala oricat de mica dar cand e la butoane e mai incompetent decat vacarul satului
15
1
Un contract in care s-au intalnit tusea cu junghiul. Recon si Doje, o firma cu un palmares impresionant de tepe si lucrari de proasta calitate. Primaria Mangalia, o institutie profund corupta si incompetenta. In atare conditii rezultatul nu trebuie sa mire pe nimeni.
23
2
primaria mangalia nu raspunde nici macar la o petitie de cand radu cristian este primar primarul a luato pe urmele lui mazare si se crede stat in stat
23
2
un primar de cacat ......ar trebui sa plateasca jigodiiile din primarie in frunte cu primarul
25
5
Avem un primar foarte bun care isi doreste modernizarea Mangaliei dar cei care lucreaza la asta nu sunt responsabili.
9
25
RADU CRISTIAN ESTE O RABLA DE OM ESTE NUMAI DUPA SPAGA PITICANIA UMANA
27
8

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108