REPLICA ONLINE CONSTANTA

14° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Răzvan Pantelimon: Nu cred că există consecințe pentru România, legat de ce se întâmplă în Orientul Mijlociu

Răzvan Pantelimon: Nu cred că există consecințe pentru România, legat de ce se întâmplă în Orientul Mijlociu

Virgil STOIAN 16 aprilie 2024 | 00:00 777

Iranul a lansat sâmbătă seara un atac cu drone împotriva Israelului. Este vorba de primul atac direct efectuat de Iran asupra Israelului. Reporterii Replica au vorbit cu analistul politic Răzvan Pantelimon despre implicațiile acestui atac, cât de așteptat era, dar și cum afectează țara noastră. Vă reamintim că  Iranul a amenințat că va ataca Israelul din cauza uciderii a șapte membri IRGC, inclusiv doi generali, în Damasc, săptămâna trecută.

Razvan Pantelimon: Nu cred ca exista consecinte pentru Romania, legat de ce se intampla in Orientul MijlociuRăzvan Pantelimon

Răzvan Pantelimon crede că acesta atac era unul așteptat, după atacul consulatului iranian de la Damasc: „Atacul Iranului asupra Israelului era unul așteptat, se știa că la un moment dat Iranul va riposta la ceea ce s-a întâmplat pe 1 aprilie, când  a avut loc un atac asupra consulatului iranian din Damasc care a dus la moartea unor ofițeri  din Gărzile Iraniene. Deși nu a fost recunoscut oficial toată lumea consideră că această operațiune a fost realizat de către statul Israel, și ca atare se aștepta un răspuns militar din partea Iranului, care de altfel a vorbit în mai multe rânduri despre măsuri de retaliere.

A fost un atac simbolic

Cu toate că atacul a fost unul destul de mare, analistul crede că a fost mai mult un atac simbolic: „Deși acest atac a fost cel mai mare atac cu drone și rachete care a avut loc vreodată, deși este primul atac pe care Iranul îl realizează de pe teritoriul său, eu îl văd mai mult ca pe un atac simbolic, ca pe o scenografie sau coregrafie să îi spunem. Este un atac gândit în primul rând pentru a oferi Iranului posibilitatea de a și menține o poziție de forță în zonă și pentru a-și arăta puterea atât pe plan intern, cât mai ales în fața aliaților săi, este vorba de proxy din Hamas, Hezbollah, Houthi din Yemen sau milițiile aliate din Siria și Irak. Nu a fost un atac care să provoace mari distrugeri Israelului și care să ducă la pierderi masive de vieți omenești, deoarece el a fost anunțat cu aproape 72 de ore înainte, atât Statelor Unite cât și altor marii puteri. Deci s-a știut de atac și s-au putut lua măsurile necesare pentru reprimarea sa. A fost un adevărat spectacol mediatic, lansarea dronelor și rachetelor de croazieră și balistice, s-a făcut live la televiziuni, acestea au fost urmărite și filmate pe tot parcursul traiectoriei lor etc. Dacă vrei să provoci daune și distrugeri reale nu faci un astfel de show, ci ataci pe neașteptate. Repet, a fost un atac prin care Iranul să își întărească poziția de forță, prin care să arate că un eveniment precum cel de la Damasc nu rămâne nepedepsit. Faptul că imediat după atac autoritățile iraniene au declarat că nu mai au pretenții, că ei consideră subiectul închis, că sunt „chit” cu Israelul și că nu vor mai ataca din nou, bineînțeles dacă Israelul la rândul său nu va lua o serie de măsuri de retaliere împotriva Iran, demonstrează cred din nou că a fost un atac care s-a dorit foarte spectaculos, foarte vizual, un atac simbolic și nu unul real.

Razvan Pantelimon: Nu cred ca exista consecinte pentru Romania, legat de ce se intampla in Orientul Mijlociuimagini cu atacul

Nu se dorește un conflict în acea zonă

În privința urmărilor acestui atac, Pantelimon crede că nimeni nu dorește un conflict în acea zonă a Orientului Mijlociu: „Se vorbește foarte mult despre posibilitatea escaladării conflictului și am văzut că marile puteri au condamnat acest atac al Iranul, dar în același timp cu toate au îndemnat la reținere și la păstrarea calmului pentru că un răspuns din partea Israelului ar fi însemnat posibilitatea extinderii conflictului și nimeni nu dorește un nou conflict în zona aceasta a Orientului Mijlociu. Statele Unite, principalul aliat al Israelului, și-au menținut declarațiile privind sprijinul necondiționat și de neclintit pentru Israel, însă în același timp au îndemnat la prudență și la reținere din partea acestuia. Probabil că guvernul Netanyahu va folosi acest prilej să negocieze o creștere a sprijinului militar, financiar și politic din partea Statelor Unite și a altor state, și eventual va solicita mână liberă în Gaza. Nu trebuie să uităm că avem un conflict în derulare în fâșia Gaza, iar în ultima perioadă existau tot mai multe voci care criticau ceea ce se întâmplă acolo, criticau modul în care acționa guvernul israelian etc. Probabil că acum trupele IDF vor intra și în Rafah, vor continua operațiunea de distrugere a mișcării Hamas fără să mai existe vreo opoziție la nivel internațional, tocmai ca rezultat al faptului că nu au reacționat împotriva Iranului ceea ce ar fi putut duce la o escaladare masivă a conflictului.

Razvan Pantelimon: Nu cred ca exista consecinte pentru Romania, legat de ce se intampla in Orientul Mijlociuimagini cu atacul

România este în siguranță

În privința unor eventuale consecințe pe care acest atac le-ar putea avea asupra României, analistul politic crede că România este deocamdată în siguranță: ”Pentru România, pentru moment, nu cred că există niște consecințe directe a ceea ce s-a întâmplat și a ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu, deși să nu uităm că scutul de la Deveselu a fost, cel puțin declarativ, gândit pentru a răspunde unor atacuri din zona Orientului Mijlociu. Deci, există cel puțin teoretic posibilitatea aceasta ca la un moment dat în cadrul unui conflict România să fie atacată din aceea zonă.  Un conflict în zona respectivă va afecta însă întreaga lume, deci și România. Escaladarea conflictului în această zonă ar duce foarte clar, și chiar a dus la o scădere a interesului internațional pentru ceea ce se întâmplă în Ucraina și o mutare a zonei de atenție de pe spațiul Europei de Est, de pe Marea Neagră, pe ceea ce înseamnă Orientul Mijlociu. Am văzut că Premierul Marii Britanii a declarat că au fost avioane de luptă, tehnică militară etc din România care au fost trimise temporar în zona aceea pentru a ajuta la distrugerea dronelor și la reprimarea atacului. Practic în condițiile unui conflict de mari dimensiuni în zona respectivă putem vedea cum o parte din forțele militare și tehnologiile utilizate pentru apărarea Europei de Est și a României bineînțeles, pot fi mutate în zona respectivă, ceea ce ar putea lăsa, oarecum, descoperită nu doar România, ci toată această zonă, în cazul unei agresiuni dinspre est.”

Razvan Pantelimon: Nu cred ca exista consecinte pentru Romania, legat de ce se intampla in Orientul Mijlociuimagini cu atacul

Conflictul ar putea afecta economic România

Cu toate acestea, Pantelimon consideră că un conflict în zonă ar avea impact economic și pentru România, odată cu creșterea prețului petrolului: „De asemenea, un conflict în zonă ar avea consecințe economice foarte importante, să nu uităm că Iranul poate bloca strâmtoarea Ormuz prin care trece o mare parte a traficului maritim internațional, ceea ce ar însemna alungirea lanțurilor de aprovizionare internaționale, a rutelor maritime și ar duce la creșterea costurilor. De asemenea, zona aceasta este foarte importantă pentru producția și comercializarea petrolului, iar un eventual conflict automat vă aduce la blocarea unor fluxuri de petrol și la creșterea prețului barilului de petrol ceea ce ar afectat și România. Pe moment sperăm că acest conflict să rămână la nivelul acesta, să nu escaladeze, să nu vedem pe termen scurt un răspuns dur din partea Israelului care să ducă la rândul său la o ripostă din partea Iranului și o escaladare a conflictului, deoarece, deși este o zonă îndepărtată geografic vorbind de noi. Într-o astfel de situație ar exista consecințe nu doar asupra României, ci asupra întregii lumi dacă ar izbucni acolo un război deschis între cele două state Israel și Iran.  Vedem, legat de ceea ce se întâmplă și în apropierea noastră în Ucraina, că orice război, orice conflict are efecte asupra întregii umanități, asupra tuturor statelor chiar dacă sunt sau nu parte la acel conflict.


Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272