REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
13.5° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Săptămâna albă prevesteşte Postul Mare

Săptămâna albă prevesteşte Postul Mare

Replica API 10 februarie 2018 | 00:00 432

Anul acesta, pe 11 februarie, Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, care deschide Săptămâna albă (a brânzei). Cu acest prilej, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie, de la ora 9.00, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

În Duminica Înfricoșătoarei Judecăți creștinii lasă sec de carne, începând pregătirea pentru intrarea în cele 48 de zile de post ce preced Învierea Domnului.

Duminica aceasta este supranumită „a Înfricoșătoarei Judecăți” întrucât la Sfânta Liturghie se citește Evanghelia care face referire la acest moment universal al umanității: Judecata divină, la a Doua Venire a lui Hristos, la sfârșitul veacurilor acestei lumi. Mănăstirile din nordul Moldovei au intrat în patrimoniul universal și prin picturile exterioare, care cuprind și scena Înfricoșătoarei Judecăți (foto anexă).

Expresia „lăsatul secului” provine din limba latină (saeculum) şi înseamnă „a lăsa cele lumeşti”, în sensul de a ne opri de la păcate sau fapte rele, deoarece prin Lăsatul secului credincioșii se pregătesc de asceza Postului Sfintelor Paşti. În Săptămâna Albă creștinii renunță la preparatele făcute din orice fel de carne, având dezlegare la produse lactate, ouă şi pește.

În ajunul Lăsatului sec de carne, în Biserica Ortodoxă se face pomenirea de obște a morților - Moșii de iarnă. Moșii și strămoșii sunt înaintașii noștri adormiți întru nădejdea Învierii.

Activități dedicate împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire

Luni, 12 februarie 2018, o dată cu începutul semestrului al II-lea al învățământului preuniversitar, demarează a doua parte a proiectului școlar-educațional „România în sărbătoare”. Activitățile, desfășurate sub titlul „România – 100 de ani”, sunt dedicate împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire și vor cuprinde:

1. Dezbateri în școli cu participarea unor invitați speciali.

2. Concursuri:

– Concurs de fotografie „România mea frumoasă”;

– Concurs de desene „Primul Război Mondial și Marea Unire de la Alba Iulia”;

– Concurs de eseuri „Marea Unire. De la contribuția dobrogenilor la idealul național”.

3. Excursie la Alba Iulia în cadrul Săptămânii „Școala Altfel”.

Proiectul este organizat de către Arhiepiscopia Tomisului, prin Departamentul Cultural-Educațional, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Asociația Națională „Cultul Eroilor Regina Maria”, filiala Constanța, și Asociația „Casa Mării Negre/Black Sea House”.

Pentru mai multe detalii despre zilele în care vor fi dezbateri și prezentări tematice în școli, dar și despre condițiile pentru participarea la concursuri, puteți vizita pagina de Facebook a proiectului: România în sărbătoare (https://www.facebook.com/Rom%C3%A2nia-%C3%AEn-s%C4%83rb%C4%83toare-468562610019287/).

Prima etapă a proiectului a fost finalizată pe 24 ianuarie 2018 și a fost dedicată împlinirii a 140 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria Mamă, în urma Războiului de Independență.

C.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mergeti de arati campul, nu mai cereti bani ca sa construiti cladiri in care sa se roage omul prost. Cu banii astia, mai bine renovati gradinitele.
1
1
Ateii nu dorm, nu au somn, pana nu terfelesc ei pe Dumnezeu si Biserica Sa. Vedeti mai jos, e rubrica monden. Comentati acolo.
2
2
La spagoveala hapsaneala cand inc epe postul ?
1
0
nu invie nimeni.atat e tot. dupa aia praf de stele.
3
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108