REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
13.5° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Scandal la Consiliul Judeţean al Elevilor. Reacţia reprezentantului ISJ: "Sunteţi creaţia unor profesori care nu cred că şi-au dorit asemenea elevi, nişte oameni mediocri..."

Scandal la Consiliul Judeţean al Elevilor. Reacţia reprezentantului ISJ: "Sunteţi creaţia unor profesori care nu cred că şi-au dorit asemenea elevi, nişte oameni mediocri..."

Replica API 26 martie 2014 | 00:00 731

Puci eşuat - vezi VIDEO

Puci eşuat - vezi VIDEO

Recentele ieşiri mediatice ale asociaţiilor elevilor constănţeni nu au rămas fără replică. Aceasta este concluzia la care poate ajunge oricine ar fi participat marţi la şedinţa Consiliului Judeţean al Elevilor, organizată la Palatul Copiilor. Preşedintele CJE, Andrei Gâlcă şi vicele, Alexandru Manda, alături de "gălăgiosul" şef al Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Alexandru Bajdechi, în calitate de invitat, s-au confruntat cu o opoziţie fermă din partea colegilor, care au fost nevoiţi să aducă întăriri de la "centru" şi nu numai, pentru a "debarca" conducerea.

Gâlcă a prezidat şedinţa de marţi, însă numai pentru câteva minute. Nici nu şi-a început bine discursul, că s-a dezlănţuit furia: "Este necesar un statut al elevului, ce reprezintă un document separat faţă de codul profesorului, care include drepturile şi obligaţiile elevilor, în conformitate cu legea educaţiei naţionale. Acest statut este reglementat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Consiliul Naţional al Elevilor. Din prevederile acestui cod de etică, pot să spun ce prevede pentru profesori: se interzice colectarea de fonduri de la elevi sau de la părinţi pentru cadouri sau pentru protocoale destinate cadrelor didactice implicate în olimpiade, evaluări naţionale sau alte concursuri şcolare. De asemenea, profesorii nu pot face meditaţii cu elevii din şcolile în care îşi desfăşoară activitate în scopul unor avantaje materiale. Cadrului didactic îi este interzis să fie profesorul propriului copil sau al unei rude, până la gradul al treilea...", a declarat Gâlcă, preşedintele de şedinţă care a rămas imediat şi fără microfon şi fără dreptul de a organiza statutar o astfel de întrunire. Imediat, inspectorul şcolar general adjunct din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Adriana Oprea, i-a smuls microfonul lui Gâlcă şi şi-a îndreptat revolta spre Bajdechi.

"Din ce observ eu, se pare că acest consiliu al elevilor a fost convocat de o mână de copii care vor să facă legile în învăţământ. Este foarte bine, numai că elevul Bajdechi are o asociaţie, bravo lui pentru ce face, dar nu trebuie să subordoneze consiliul elevilor judeţean. Acest consiliu a fost ales de 18 persoane. Sunteţi de acord să vă conducă sau să aveţi un consiliu judeţean care să aibă şi activităţi educative? Dau microfonul reprezentantului elevilor din regiune...", făcând referire la invitatul surpriză al evenimentului, Codrin Bostan, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Elevilor şi preşedintele regional al aceleiaşi formaţiuni. Nu a înţeles nimeni motivul atacului la Bajdechi, mai puţin cei care s-au mobilizat pentru puciul cu care liderii CJE erau la curent încă de luni. În stilul clasic, Bajdechi s-a înfipt în microfon: "Doamna inspector, din păcate, nu cunoaşte strategia CJE şi sper ca Codrin să sesizeze acest lucru. Conform acestei strategii, este mai mult decât indicat ca membrii CJE să-şi formeze o asociaţie, pentru continuarea activităţii ca personalitate juridică. Acest lucru s-a întâmplat în judeţul Mehedinţi, dar ideea a picat şi este condusă acum de oameni politici şi studenţi. În schimb, la noi, suntem o asociaţie condusă de elevi, pentru elevi. Suntem afiliaţi la Camera Deputaţilor şi ne facem treaba, conform unui statut aprobat de Judecătoria Constanţa. Doamna inspector vrea să manipuleze această întrunire, pentru a conduce CJE într-o direcţie greşită, de a nu mai lupta pentru drepturile şi interesele elevilor. Anul trecut, am început o luptă împotriva administraţiei locale, de a acorda reduceri la transportul local în comun. Nimeni nu a mai încercat un asemenea lucru!", a declarat Bajdechi, întrerupt instant de un profesor, prezent la eveniment şi care nu a dat doi bani pe ordinea de zi, înscriere la luare de cuvânt, aşa cum se face în cadrul democratic-organizat, deloc practicat la şedinţa de marţi a CJE. "Ce aţi obţinut? Ca activitate educativă din toamnă până acum? Ce tot atâta cu... ce aţi făcut? Nu înţeleg de ce atâta vrajbă între noi. Nu vreau să spun lucruri mari, dar vouă vă place totuşi cum arată oraşul acesta al nostru? Chiar mă apucă nervii acum: copiii ăştia au refuzat să vină, i-am adus cu forţa! Vă dau cuvântul meu de onoare şi de cadru didactic, i-am adus cu forţa. Nu vor să mai vină la această băşcălie. Pentru că vor să vadă ceva, să facă ceva, să fie mândri de munca lor. Poftim, ce s-a întâmplat cu abonamentul? Este o nemulţumire de-a mea de ani de zile, sunt părinţii şi bunicii mei care au drepturi mai mari decât voi cu care nu sunt de acord. Elevii şi studenţii trebuie să beneficieze de gratuitate. Întotdeauna am susţinut asta. Ce aţi obţinut? Nu vi s-a dat decât o reducere, dar dirijaţi-vă spre proiecte", a declarat aceasta, urmată de inspectorul educativ al ISJ, Paula Carmen Iordan.

"Avem un invitat printre noi, să discutăm proiectele pe care dumnealor ni le propun. Am venit să ascultăm părerile. Trebuie să ne desfăşurăm activitatea pentru care suntem elevi: luptaţi şi pentru drepturile voastre, dar haideţi să îmbinăm această luptă sindicală cu activităţi şcolare", a declarat Iordan. Interesant este că Iordan a apăsat "pedala" preluării cuvântului de către Bostan, îndreptând din nou atmosfera spre demiterea conducerii CJE şi la fel de interesant este faptul că Iordan a refuzat ulterior să îi ofere microfonul lui Gâlcă, preşedinte de şedinţă doar pe hârtie, pentru că profesorii şi reprezentanţii ISJ au acaparat discuţiile. Luana Ghereben a fost un alt pion interesant al scenetei de la CJE. Secretara lui Gâlcă, despre care acesta a spus că niciodată nu redacta procesele verbale ale şedinţelor, a luat cuvântul şi a solicitat, în calitate de nimeni nu ştie ce, demiterea conducerii CJE. "Mie nu mi se pare normal, în urma tuturor celor spuse prezentate astăzi, să se supună la vot demiterea întregului birou executiv. Se poate propune aşa ceva", a spus Ghereben , acompaniată de Bostan: "Se poate propune şi se poate vota dacă propune jumătate+1, aşa e în regulament". Greşeala l-a costat pe Bostan, pentru că vigilentul Bajdechi a fost "pe fază". Cu regulamentul în braţe, Bajdechi i-a dat "peste nas" lui Bostan: "articolul 56: trebuie două treimi". Oprea nu a mai rezistat şi a susţinut ulterior vrute şi nevrute: "Sunteţi creaţia unor profesori care nu cred că şi-au dorit asemenea elevi, nişte oameni mediocri, care cred că ştiu să jignească, care au tupeu, care nu au nici un fel de scrupule. Nu lasă pe nimeni să vorbească. Dacă nu laşi un coleg să spună ce are de spus, chiar dacă e o prostie, nu laşi un profesor... Acest Andrei Gâlcă, pentru mine, este o mare decepţie şi asta o anunţ aşa...", oprită din discurs de Gâlcă: "Se ştia de acest boicot, de vot împotriva biroului executiv" - aşa cum se vede şi în imaginea ataşată articolului (secţiunea IMAGINI - n.r.).

De departe, mintea lucidă a şedinţei de marţi a CJE a reprezentat-o preşedintele ligii studenţilor UMC, Theodor Retevoi, prezent la eveniment, care l-a "măscărit" pe Bostan. "Fie că vorbim de o adunare la nivel judeţean, fie una la nivel local, se supune la vot. Nu vine un reprezentant de la CNE sau de unde o fi să plimbe microfonul în sală. Bănuiesc că am fost destul de clar", a concluzionat Retevoi, în faţa unui Bostan debusolat, pentru a doua oară confruntat cu situaţia penibilă de a nu cunoaşte regulamentele. În final, şedinţa a fost suspendată, Manda a declarat ulterior pentru "Replica" de Constanţa că a fost "o minune" această suspendare, pe fondul agitaţiei, potrivit vicelui CJE, creată de Oprea. Deznodământul, însă, a fost potrivnic juniorilor pucişti, conducerea CJE nu a fost demisă "în bloc", care susţine că îşi va continua proiectele pe care le-au demarat anul trecut şi nu vor face "obiectul pumnului în gură".

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108