REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.5° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.5° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

SE OFICIALIZEAZĂ dizolvarea Companiei Naţionale de Radiocomunicaţii Navale RADIONAV!

SE OFICIALIZEAZĂ dizolvarea Companiei Naţionale de Radiocomunicaţii Navale RADIONAV!

Replica API 12 august 2019 | 00:05 624

În şedinţa Guvernului de luni, 12 august a.c., va fi discutat şi Memorandumul privind „Dizolvarea Companiei Naţionale de Radiocomunicaţii Navale „RADIONAV” – S.A. Constanţa. Potrivit documentului semnat de Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, „o parte dintre atribuțiile RADIONAV stabilite prin actul său constitutiv sunt realizate de către Autoritatea Navală Română, autoritatea centrală de specialitate din subordinea Ministerului Transporturilor, în domeniul siguranţei navigaţiei şi al securităţii navelor, care gestionează interfaţa electronică unică de raportare.”

În anul 2016, Corpul de Control al Prim-ministrului a efectuat un control la RADIONAV în legătură cu respectarea dispozițiilor legale și a normelor interne cu privire la organizarea și funcționarea companiei, precum și cu privire la îndeplinirea atribuțiilor acesteia, finalizat cu întocmirea Raportului nr. 1560/2016.Astfel, în raport este consemnat faptul că:”deși are statut de companie națională, organizată ca societate comercială pe acțiuni, C.N. RADIONAV S.A. funcționează ca o instituție publică, fiind finanțată preponderent (în proporție de peste 85 %) din subvenții acordate de la bugetul de stat.” Totodată, în același raport este consemnat faptul că, deși RADIONAVprimește subvenții de la bugetul de stat în considerarea calității sale de ”operator public unic” în domeniul furnizării serviciilor de radiocomunicații navale, o parte din atribuțiile RADIONAV interferează cu activități desfășurate de alte entități publice, respectiv Autoritatea Navală Română (ANR) și Compania Națională ”Administrația Porturilor Maritime” S.A.Constanța.

”Ministerul Transporturilor a efectuat o analiză asupra activității RADIONAV, a statutului juridic și situației companiei, cu scopul de a identifica necesitatea menținerii companiei în structura actuală sau reorganizării ori desființării acesteia, luând în considerare și activitatea desfășurată la RADIONAV în ultimii trei ani de către autorități care au rolul de a controla folosirea resurselor financiare ale statului. Din analiza efectuată a reieșit faptul că o parte dintre activitățile aferente Serviciului Public de Radiocomunicații Navale de Apel, Pericol și Salvare sunt parțial caduce iar parțial se pot asigura de către Autoritatea Navală Română. Din anul 2017 veniturile proprii ale RADIONAV s-au diminuat considerabil, activitatea companiei fiind susținută din alocațiile bugetare de la bugetul de stat în proporție de aproximativ 98%. RADIONAVeste una dintre societățile care se supun prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă, cu modificările și completările ulterioare, iar din anul 2017 managementul RADIONAVnu poate fi asigurat în condițiile legii deoarece întreaga activitate a companiei este subvenționată de la bugetul de stat în timp ce toate cheltuielile aferente contractelor de mandat trebuie suportate din veniturile proprii ale companiei. Astfel, ministerul Transporturilor propune dizolvarea RADIONAV, prin hotărâre a adunării generale extraordinarea acționarilor acesteia, în conformitate cu prevederile Legii societăților nr. 31/1990, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în memorandumul ce se regăsește în lista de proiecte de acte normative care vor fi incluse pe agenda ședinței Guvernului României din 12 august 2019.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Referitor titlu articol nu s-a oficiat nimic. Se bate apa in piua de aprox 8 luni de zile. Desi este o problema socio-politica nimeni nu este interesat - includ aici si presa- de a forta o rezolvare. inca se joaca alba-neagra iar cca 40 de angajati traiesc din nimic deoarece salariile nu au fost platite de cele 8 luni mentionate anterior. Incompetenta "europeana" romanesca isi spune cuvantul conform zicalei "dupa noi potopul". Romanul,majoritar, a devenit european pe primul loc prin incompetenta, lipsa de demnitate si nu in ultimul rand lipsa de judecata. Cum s-a votat asa se conduce - Respect
1
0
Domnule ministru nu desfintati radionavul.veti regreta .Prin definitiecompania este Romatsa marinei.Functioneaza dupa aceeasi lege care se aplica la aviatie.Incalcati legea..ANR fura de mult timp Obiectul de activitate al Radionavului.Cred va mai corect ar fi sa analizati mai bine avtivitatea ANR pentru ca acolo este buba Domnule Mezei vedeti va de bucatica dumneavoastra adica cicu mic ca stim noi de ce NU aveti nici un drept sa va pronuntati .Eventual sa va cereti scuze .Domnule ministru ginditi de mai multe ori si taiati o data.Radionavul pentru minister completeaza SCOMAR ul.Taiati ALTCEVA.
2
1
In ultimul an a fost o bataie de joc...fara salarii si fara o directie anume...felicitari echipei manageriale!!! Nu au avut altceva in cap...au distrus o companie care pe timpul lui Toma si Lotreanu - Belea chiar a insemnat ceva... pacat mare pacat ptr oamenii care au facut telegrafie si operare radio de-a lungul timpului...astia de acum niste pamblicari notorii...vazatori de lumanari...pacat de aparatura ultramoderna tip gonio!!!
8
0
interesant ! de fapt toata disputa este pe cine va prelua gratuit siatemul de supraveghere de la litoral mai performant si fata de cel al frontierei
3
0
O preia ANR?
3
0
unde o sa mai sifoneze bucur? cine o sa il mai angajeze ? toate se platesc pe pamant
4
0
In sfarsit se decide sa se dizolve locul unde muncea doar...paznicul... In rest , angajatii veneau cel mult o data pe saptamana la aniversarea unui coleg. Salariul insa le intra fara intarziere pe card...
6
0
Asa o sa faca si porcul de ARTAGEA BOGDAN cu aeroportul. O sa-l desfinteze si o sa se umple de bani, asa cum a facut colegii lui de la radionav. Artagea, fotu conduce aeroportul!!!!!!! Fotu director general, ARTAGEA la puscarie unde ii e locul!
8
3
Chiar ma intrebam ce dracului mai cauta oamenii aia acolo, nu ca ANR-ul sau APMC-ul ar face mai multe, dar macar aia misca ceva. Radionav, in schimb, o arde relax pe bani de la buget!
6
1
O disfinteaza apoi isi dau seama ca este utila si o cumpara un smecher si apoi ea taxe de la stat mult mai mari o face privata
9
5

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272