REPLICA ONLINE CONSTANTA

17° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
17° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Șefi din CFR și milionarul Călin Mitică, achitați într-un mare dosar de corupție

Șefi din CFR și milionarul Călin Mitică, achitați într-un mare dosar de corupție

Andreea VREJOIU 23 iulie 2023 | 00:00 2522

Tribunalul Cluj i-a achitat pe toți cei 12 inculpați din unul dintre marile dosare de corupție instrumentate de DNA, trimis în judecată în august 2015. Motivul invocat de completul de judecată a fost prescrierea răspunderii penale, în baza unor decizii ale Curții Constituționale. Principalul acuzat era omul de afaceri clujean Călin Mitică în sarcina căruia anchetatorii au stabilit că a dat mită unui șef din sistemul feroviar pentru a prinde un contract de zeci de milioane de euro cu Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători – CFR SA. Decizia Tribunalului poate fi atacată cu apel.

sefi din CFR si milionarul Calin Mitica, achitati intr-un mare dosar de coruptie

În minuta publicată pe site-ul Tribunalului Cluj, completul de judecată a dispus încetarea procesului penal în cazul tuturor inculpaților, deoarece a intervenit prescripţia răspunderii penale, fapt atestat de două decizii ale Curții Constituționale, din 2018 și 2022.

Conform rechizitoriului înregistrat la instanță în august 2015, acuzații făceau parte din două paliere: reprezentanți ai firmelor private clujene Remar 16 Februarie și Transferoviar Grup, respectiv șefi din diferite instituții din sistemul feroviar de stat – Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători – CFR SA (S.N.T.F.C. C.F.R. CĂLĂTORI S.A), Sucursala Regională de Căi Ferate SRCF Galați, Autoritatea Feroviară Română și Departamentul de proiecte cu finanțare nerambursabilă din cadrul C.N.C.F. CFR S.A.

DNA a stabilit că omul de afaceri Călin Mitică, care controla acționariatul celor două societăți comerciale private, ”a dispus remiterea cu titlu de mită, în 12 tranșe succesive, a sumei totale de 414.392 lei, inculpatului Gavriș Teodor Alexandru, șef Serviciu Automotoare și ulterior, director de tracțiune în cadrul S.N.T.F.C. C.F.R. CĂLĂTORI S.A., pentru ca acesta din urmă să sprijine interesele de afaceri ale S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A.

Cluj Napoca, astfel încât să obțină contractele de servicii Revizie tip R 7 la Automotoarele Desiro „Săgeata Albastră”, în valoare maximă de 220.990.260 lei și Revizie tip R8 la automotoarele Desiro „Săgeata Albastră” (ambele contracte fiind atribuite de autoritatea contractantă S.N.T.F.C. C.F.R. Călători S.A.).” Călin, unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Cluj-Napoca, a fost acuzat de dare de mită, în formă continuată, spălare de bani, în formă continuată, instigare la abuz în serviciu, în formă continuată, complicitate la dare de mită, în formă continuată, complicitate la spălare de bani, în formă continuată și complicitate la cumpărare de influență.

Pe lista acuzaților din acest dosar s-a aflat și Gelu Dae, în calitate de director general al Autorității Feroviare Române A.F.E.R., care, conform DNA, ar fi exercitat presiuni asupra membrilor unei Comisii de analiză ”în scopul îngreunării cercetărilor în prezenta cauză penală, prin împiedicarea tragerii la răspundere penală a inculpatului Călin Mitică.”

Inculpat în această anchetă a fost și Adriian Ștefan, director de infrastructură al Transferoviar Grup SA, acuzat că, în luna decembrie 2012, a promis și remis efectiv un folos material necuvenit unui alt inculpat, Sorin Alexandru Trandafirescu, director general adjunct al Departamentului de proiecte cu finanțare nerambursabilă din cadrul C.NC.F. CFR S.A.

În contul biletelor, în virtutea influenței avute în cadrul companiei naționale, Trandafirescu trebuia să ”determine funcționari din subordine să îndeplinească acte contrare îndatoririlor lor de serviciu, în vederea avantajării intereselor economice ale S.C. TRANSFEROVIAR GRUP S.A. Folosul material necuvenit primit de inculpatul Trandafirescu Sorin Alexandru, de la inculpatul Ștefan Adrian, cu complicitatea inculpatului Călin Mitică (care a aprobat cheltuirea sumei de bani), a constat într-un abonament conținând 10 călătorii dus – întors cu avionul, pe relația București – Iași, în valoare totală de 1.870 euro.”

Pe lista celor mituiți de clujeni s-ar fi aflat și Laurențiu Seceleanu, director al Sucursalei Regionale de Căi Ferate Galați, care ar fi primit 105.665 lei ca ”să sprijine interesele economice ale S.C. TRANSFEROVIAR GRUP S.A. Cluj Napoca.”

Pe de altă parte, prin sentința de ieri, completul de judecată a dispus confiscarea de la Gavriș a sumei de 388.933,54 lei, de la Seceleanu a sumei de 45.000 lei și de la soția acestuia a sumei de 18.085 lei, precum și de la alt inculpat a sumei de 37.980 lei, acestea reprezentând mită sau făcând obiectul altor infracțiuni din dosar.

De precizat că decizia de la Tribunalul Cluj a venit la aproape opt ani de la momentul înregistrării dosarului, pe fond – 6 august 2015. Conform portalului instanțelor, au avut loc peste 100 de termene de judecată. Portalul instanțelor arată perioada întinsă de audiere a inculpaților: 25 mai 2016, 10 iunie 2016, 11 octombrie 2019, 28 februarie 2020, 1 octombrie 2021, 6 decembrie 2021, 4 februarie 2022, 4 martie 2022, 1 aprilie 2022, 29 aprilie 2022, 17 martie 2023, 21 aprilie 2023, ultimii fiind audiați în mai 2023. Călin Mitică apare că a fost audiat, în total, de trei ori.

În decursul judecății, inculpații au mai beneficiat, încă o dată, de ajutorul Curții Constituționale. În 2019, completul de judecată exclusese din dosar mai multe probe administrate de DNA cu ajutorul SRI.

Cine este Călin Mitică. Monitorul de Cluj a scris în urmă cu doi ani că este partenerul de afaceri al lui Rareş Bogdan şi Maricel Păcuraru şi partener de afaceri în Realitatea Media. Nu e clar dacă aceste informații  mai sunt de actualitate.

Călin Mitică apare în fotografii în vacanță alături de europarlamentarul Rareș Bogdan și realizatorul tv Octavian Hoandră, dar și cu Cozmin Gușă, patronul de la fosta Realitatea TV. Trece drept un apropiat al fostului lider PNL, Vasile Blaga, conform g4media.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
spaga, coruptia, minciuna, stau la baza societatii , temelia ...solida a ei ,politica cu ... etajele ei se sprijina temeinic pe ea!
0
0
Taiati pensiile speciale la magistrati si judecatori, reduceti salariile de 20.000 lei si pensionati-i la 65 de ani. Sunt niste profitori ordinari care judeca stramb si iti trantesc o sentinta prin care maresc nedreptatea facuta de institutiile statului. De asa dreptate sa aveti si voi parte toata viata. Dupa ce ca muncim noi ca sa va imbuibati voi, mai va bateti joc cu sentintele pe care ni la dati. Sunteti inamovibili nu ?
2
0
Doamne fereste câtă incultura. Prescripția nu este achitare
1
0
este bai, se mai pune o taxa si se acopera gaura! Si vedeti ca apa chioara de la baronul robinet, s-a facut 3E per mc! Succesuri!
3
0
Mafia italiana poate sa vina sa ia lectii de la noi!
4
0
B 696 ARS face taxi la blat de 2 ani la Lidl Mangalia la gara si nu il vede nimeni politia trece si il ocoleste
0
0
Hahahahahhaha Made în Rromania
3
0
traiasca jutitia! poate sa si candideze ca primar la cluj.ciolacu cauta bani, uite unde ii gasesti: unde i-au pitit stoica/basescu, in buzunarele justitiei.asa sa tot conduci tara, imprumutind bani. sclavia asa a aparut, cind unii au imprumutat bani/bunuri si nu le-au returnat. este meritul politicienilor votati, din prostia acestui popor.
5
0
Ce tare ! Este vb. si de Oligarhul din GR desigur !?!
4
0
cei mai mari hoti din Romania sunt in justitie! dai cu tunul si poate poate gasesti unul cinstit la o suta de hoti ,pompos numiti magistrati! dar tot clasa politica e de vina, ea ia ridicat pe un piedestal, le a facut salarii si pensii la nivel de Elvetia, pt prestatii la nivel de Africa!
9
0
CFReul pierde anual milioane de euro,dar sunt acoperiti din banii datorati!sefii si toti sefiti iau salarii barosane ,amarastenii muncesc si ei pe ...ruptelea iar calatorii suporta mersul si conditia din trenuri la pret de avion! Spaga cand se da si se da la mai toate lucrarile banoase arata coruptia beneficiarului si incompetenta mascata a executantului!
6
0
Eu cand va zic ca daca furati, furati cu greutate, nu gainarii, ca altfel nu pupati prescrierea. Si ne plangem ca statul nu colecteaza. Statul mareste taxele si impozitele cetatenilor cinstiti ca sa acopere gaurile date de bajetzi dajtepti! Plm, mistoo.
12
0
Calitatea legislației si a judeca-ca-torilor din Rromanicca se vede! Normal, caci au fost vaccinați de "P-f-r-izer"(!!!) si s-au imunizat!!!
9
0
Milionarii din ANR si Zonale achitati înainte de a fi inculpati.
8
1
din nou - vinovatii de prescrieri sunt parlamentarii dar in primul rand conducerile marilor partide pentru ca ei decid voturile din parlament
11
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272