REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.7° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.7° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Situaţia devine GRAVĂ în Constanţa: 200 de porci, eutanasiaţi la Dulceşti! Proprietarii, cu ochii în lacrimi

Situaţia devine GRAVĂ în Constanţa: 200 de porci, eutanasiaţi la Dulceşti! Proprietarii, cu ochii în lacrimi

Replica API 1 august 2018 | 00:21 1428

Situaţia începe să devină gravă în judeţul Constanţa! Virusul Pestei Porcine Africane începe să se extindă. Iniţial, problema părea să fie ţinută sub control, doar două focare izolate fiind confirmate în două gospodării individuale. La momentul respectiv doar doi porci au fost găsiţi decedaţi, primul într-o gospodărie din Istria.

Însă, în urmă cu câteva zile au apărut suspiciuni de pestă şi în gospodăriile de la Dulceşti. Diagnosticul a fost confirmat, iar în total este vorba despre 200 de porci afectaţi. "În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană, serviciile veterinare au intervenit imediat. Conform procedurilor, D.S.V.S.A. Constanța a fost luat următoarele măsuri: punerea sub supraveghere sanitară veterinară oficială a exploatației, au fost impuse restricții de mișcare, s-a efectuat dezinfecţia exploatației afectate, a spațiilor de cazare ale porcilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate. Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animale bolnave și găsite moarte (2 capete). La nivelul județului Constanța a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor, unde a fost adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea bolii și adoptarea zonelor de restricții. Au fost stabilite zonele de restricții sanitare veterinare, în jurul gospodăriei afectate, respectiv o zonă de protecție cu o rază de 3 km și o zonă de supraveghere cu rază de 10 km", au transmis autorităţile.

"Totdată, s-au dispus restricții de circulație și s-au instituit filtre rutiere la intrare și ieșire din localitate. Este în desfășurare acțiunea de catagrafiere a tuturor suinelor din zonele de restricții. Ancheta epidemiologică este în desfășurare. D.S.V.S.A. Constanța solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar de liberă practică concesionar, alte autorități, sau D.S.V.S.A. judeţeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie", au transmis, prin intermediul unui comunicat, reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare.

Începând de marţi, la Dulceşti s-au deplasat echipaje ale DSV şi a început eutanasierea porcilor. Acţiunea a continuat şi miercuri, sub privirile deznădăjduite ale oamenilor: "Ne omorâţi porcii pe care îi creşteam să îi avem de Crăciun!", a spus un cetăţean, cu ochii în lacrimi.

Din cei 200 de porci, 100 aparţin unui singur proprietar, iar restul de 100 - altor diverşi crescători individuali din localitate. Primarul comunei 23 August, de care aparţine Dulceşti, Mugur Mitrana a declarat: "Oamenii primesc despăgubiri de 5,8 lei per kilogram. Toţi porcii vor fi omorâţi".

A.C.

Vezi şi:

JALE în Tulcea! Zeci de mii de porci, SACRIFICAŢI şi incineraţi după depistarea unui focar de pestă porcină africană

FOCAR de pestă porcină. CARNIPROD ŞI-A ÎNCHIS MAGAZINELE!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Osa mancam porci din import trebui sa facem ce va sau osa ne comduca toti jegosi trebui sa ne strangem sa facem un miting romani osa mancam carne cu injetii pline de infectii
2
0
Lasa ca aduna la caciula asistentul ala obscur de la dsv, nicusor curulet, condulet, prin firma de dezinsectie a baiatului iucodady srl, mai aduna si pentru Licarete, alt flamand
4
0
Cine a lasat poarta deschisa la balc? Au iesit mistretii sa umble pe campuri.Odata virusul raspandit s-a dus de suflet cresterea porcilor in gospodarii.
2
1
Pt 19.55- asa te-a invatat alde ma-ta sa vorbesti??? Pt 19.04- Fereasca Sfantul!!!
4
0
Se rasiceste Ceausescu in mormant. Gripa Africana in Romania secoluluo 21....
2
3
Trebuie sa omoram toti porcii dinnRomania...Dupa aviara a venit porcina...Altfel nu mai sunt ales presedinte al tarii de cacat numita romania ptr inca 5 ani.
5
4
Gheba ala de la dsv e un lindic oligofren care nu stie sa gestioneze o situatie de criza
0
5
Eutanasiati-l pe daia si pe psdistii lui.
12
3
Foarte tare dragilor, toti porcii din tara vor fi eutanasiati si trebuie sa aducem carne din inport asa este cand stam in pozitia ghiocel in fata UE
12
3
LA MULTI ANI FERICITI ALATURI DE CEI DRAGI!
4
2
Se pregateste de omorarea porcilor si Complexul de porci de la Pecineaga !
12
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108