REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.7° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.7° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Slujbe oficiate doar în aer liber, cu măști de protecție!

Slujbe oficiate doar în aer liber, cu măști de protecție!

Replica API 11 mai 2020 | 00:00 1048

Institutul Națonal de Sănătate Publică a pus în dezbatere publică, în acest week-end, un set de măsuri ce vizează lăcașurile de cult. Slujbele vor fi oficiate doar în aer liber, iar preoții și enoriașii vor trebuie să poarte măști de protecție. De asemenea, trebuie evitată sărutarea icoanelor, împărtășirea va fi făcută cu lingurițe de unică folosință și binecuvântarea se va da de la o distanță de cel puțin un metru.

Icoane dezinfectate la fiecare 4 ore

Sunt noile schimbări propuse în setul de măsuri de relaxare care vor fi aplicate după ridicarea stării de urgență. Alte măsuri mai vizează accesul persoanelor în lăcașul de cult în mod limitat, cu respectarea unei suprafeţe de 8 mp per persoană.

"Persoanele își vor dezinfecta mâinile cu dezinfectat pe bază de alcool care va fi pus la dispoziție la intrarea în lăcașul de cult. Se vor dezinfect periodic o dată la 4 ore, obiectele frecvent atinse: mânerele ușilor, obiectele de cult, icoanele, suprafețele. La intrarea în lăcașul de cult se va efectua un triaj observațional și nu se va permite accesul persoanelor prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree).", sunt câteva dintre măsurile propuse pentru a intra în vigoare începând cu starea de alertă, din data de 15 mai 2020.

INSP propune enoriașilor înlocuirea atingerii și sărutării icoanelor cu "înclinarea sau îngenuncherea" și preoților să respecte o distanță de cel puțin 1 metru când oferă binecuvântarea credincioșilor. Nu în ultimul rând, nunțile, botezurile și înmormântările vor fi permise în biserici, dar vor avea loc cu participarea a maximum 16 persoane.

"Avem speranța că ne vom putea reîntâlni la slujbele Bisericii"

În predica duminicală, Patriarhul Daniel şi-a exprimat speranţa că în scurt timp credincioşii vor putea participa la cultul divin public. El a subliniat beneficiile acestui aspect, mai ales în această perioadă „când foarte mulţi oameni suferă sufleteşte de anxietate, de spaimă”, precizând că slujbele Bisericii sunt „o vindecare de singurătate, de nelinişte”.

„În această perioadă suferim şi de faptul că iubiţii noştri credincioşi nu pot participa direct, fizic, la slujbele din Biserică. Avem speranţa că nu peste mult timp ne vom putea reîntâlni la slujbele Bisericii, chiar dacă la început ele se vor săvârşi în afara lăcaşului de cult”, a spus Patriarhul Daniel, la finalul slujbei oficiate în Paraclisul Sf. Gheorghe al Reşedinţei Patriarhale.

Vezi aici "Recomandările de sănătate publică pentru măsuri specifice ce vor fi dispuse de instituțiile competente privind reluarea activității în domenii specifice după încetarea stării de urgență" - Link către site-ul INSP.

https://insp.gov.ro/dj/comunicate/Recomandari%20masuri%20speficice%20dupa%20starea%20de%20urgenta.pdf

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Guvernantii s-au imbolnavit de sindromul nazi-stalino-maoismului pt. care, din pacate, nu exista vaccin. Simptomul bolii este anticrestinismul declarat si militant.
0
0
"Un cuvant sa schimbi in numele MEU si anatematizat vei fi!"
0
0
O sa omarati lumea cu disperarea voastra dupa bani si cu legile care vi le faceti singuri ,luati salarii de la stat dar nu aveti voie sa platiti impozite ca toata lumea TRANTORILOR
2
0
Au saracit popii ----mergeti de donati bani !
2
0
Veti face slujbe imbracati in urmatorul echipament de protectie:capison,masca sudura,salopete,suba imblanita,vesta reflectorizanta,pantofi cu bombeu metalic, manusi sudor,sort piele,genuchiere,cotiere,etc.
3
2

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272