REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
13.5° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Şoferii sunt scandalizaţi de ideile parlamentarilor: „Cum să nu avem extinctor în maşină?!”

Şoferii sunt scandalizaţi de ideile parlamentarilor: „Cum să nu avem extinctor în maşină?!”

Replica API 27 noiembrie 2015 | 00:32 241

Constănţenii dau de pământ cu balivernele aleşilor neamului

Constănţenii dau de pământ cu balivernele aleşilor neamului

Mai toţi şoferii constănţeni sunt scandalizaţi de discuţiile recente ale parlamentarilor cu privire la noile reguli ce se referă la faptul că maşinile nu ar mai trebui să fie dotate cu trusă medicală şi extinctor. Aceştia susţin că sunt utile şi că nu ar trebui să lipsească din nici un autovehicul. În plus, ei consideră că aleşii nu sunt prea informaţi şi că s-au cam ancorat într-o problemă despre care nu prea s-au documentat. În plus, conducătorii auto au relatat, pentru „Replica”, faptul că au trecut prin evenimente nefericite şi că acel kit auto i-a ajutat: „Cum să nu avem extinctor în maşină?!”

Discuţiile parlamentarilor au avut loc în urmă cu câteva zile, fiind vorba despre trusele medicale şi extinctoarele cu care trebuie să fie dotate acum autovehiculele. Aceştia susţin că obligativitatea aceasta trebuie înlăturată întrucât trusele medicale nu pot fi folosite de conducătorii auto pentru că aceştia nu au cunoştinţe în domeniu, iar extinctoarele au capacitate mică şi nu pot face faţă unui incendiu, motiv pentru care cel mai bine ar ca şoferul să se îndepărteze de maşină în cazul unui eveniment nefericit. Însă, iată că participanţii la trafic de la malul mării nu sunt de acord cu acest lucru.

„Cum să nu aibă cunoştinţe medicale şoferii? Sunt întrebări din domeniul acesta şi la examenul pentru permis. Doar nu faci cu trusa medicală operaţii pe cord, foloseşti un plasture, o atelă... Iar extinctorul nu îl foloseşti să stingi un incendiu. Îl foloseşti la început, să nu se extindă, când e vorba de un scurtcircuit sau ceva”, a declarat, pentru „Replica”, Ciprian, în vârstă de 31 de ani. De aceeaşi părere este şi Alexandru, un şofer în vârstă de 30 de ani, care susţine că aceste obiecte sunt foarte folositoare.

„Eu sunt de părere că e bine să ai în maşină extinctor şi trusă de prim ajutor. Până la urmă, în timpul şcolii de şoferi se predă şi primul ajutor. Nu sunt de acord să se scoată legea. De bine, de rău, la un accident sau un foc mic sunt de ajutor. Cum orele de legislaţie sunt obligatorii, şoferii ar trebui să ştie să folosească trusa şi să acorde primul ajutor”, a spus el.

Şi şoferii care nu au trusă şi extinctor nu sunt de acord cu scoaterea legii

Surprinzător este faptul că şi şoferii care nu au autoturismele dotate corespunzător nu sunt de acord cu scoaterea legii. „Nu este bine să se scoată. Doamne fereşte în caz de un incendiu sau altceva... Pe o parte sunt bune, pe altă parte nu. Spre exemplu, ale mele sunt expirate, nu le-am folosit niciodată”, a declarat Marin, în vârstă de 71 de ani. Şi Marian, de 47 de ani, consideră că este o aberaţie ca legea să fie înlăturată: „Nu ar trebui scoasă legea, consider că sunt utile, chiar dacă eu nu le am”.

După cum bine se vede, anumiţi conducători auto încă nu au autovehiculele dotate corespunzător, mulţi spunând fie că nu au avut bani, fie au expirat şi au uitat. Cât despre costuri, precizăm că un pachet auto safe, care cuprinde trusă sanitară şi un stingător cu manometru, ajunge cam la 60 – 70 de lei. Bineînţeles că obiectele se pot cumpăra şi separat.

„Mie mi-a luat foc maşina şi extinctorul mi-a folosit”

Pentru a întări indignarea lor cu privire la discuţiile parlamentarilor, participanţii la trafic au relatat că au trecut prin evenimente nefericite şi că acele kit-uri auto le-au fost de ajutor. „Eram în trafic acum câţiva ani şi a luat foc scuterul unui băiat. Am oprit, am scos extinctorul şi am stins flacăra înainte să-i bubuie rezervorul. Cum poate să zică că nu e bun? Recent, am schimbat singur cauciucurile la maşină şi când am dat să tai şoriceii de la capace, m-am tăiat cu caterul. Am scos trusa de la maşină şi m-am dezinfectat şi bandajat. Cât de greu poate să fie să faci acest lucru?

Recunosc, nu ştiu să folosesc acele atele întrucât nu am avut nevoie până acum, dar care sunt şansele să am vreodată nevoie de ele? Chiar dacă nu vor mai fi obligatorii, eu tot le voi avea. Nu se ştie niciodată”, a declarat, pentru „Replica”, Costel Aurelian Dumitraşcu, preşedintele Organizaţiei Judeţene de Tineret a Mişcării Populare. Un alt tânăr a relatat cum propria sa maşină a luat foc în mers întrucât i s-a rupt un cablu de la carburator, moment în care extinctorul i-a folosit pentru a stinge flăcările.

„Mie mi-a folosit când mi-a luat foc maşina! Aşa că mi se pare o prostie. Nişte cunoştinţe minime cred că oricine le are, nu e mare şmecherie să intervii, să ţii capul puţin ridicat al unei victime, să-i tragi limba în caz că se îneacă sau să încerci să pui o atelă. Până la urmă nu te obligă nimeni să intervii pentru cineva, dar dacă nu ai la îndemână cele necesare, ce faci? Părerea mea e că ar trebui lăsate aşa cum sunt!”, a spus Bogdan Puchianu, un şofer constănţean.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108