REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.2° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Sondaj Gallup: Lumea devine mai puţin tolerantă faţă de migranţi

Sondaj Gallup: Lumea devine mai puţin tolerantă faţă de migranţi

Replica API 24 septembrie 2020 | 00:00 761

Lumea devine mai puţin tolerantă faţă de migranţi, arată un sondaj publicat miercuri şi citat de Reuters, în timp ce Europa se pregăteşte să dezvăluie un nou plan privind acordarea de azil în urma incendiului într-o tabără supraaglomerată din Grecia ce a lăsat mii de migranţi fără adăpost.

Şapte ţări europene, în frunte cu Macedonia de Nord, Ungaria, Serbia şi Croaţia conduc în sondajul Gallup al ţărilor ce acceptă tot mai puţin migranţi, scrie Agerpres.

Dar cele mai puternice schimbări de atitudine se observă în Peru, Ecuador şi Columbia, care s-au trezit cu un aflux de venezueleni fugind de tulburările de acasă.

Canada era cea mai primitoare ţară faţă de migranţi, urmată de Islanda şi Noua Zeelandă, conform indexului Gallup pe baza a peste 140.000 de interviuri în 145 de ţări şi regiuni.

Sondajul le-a cerut oamenilor să-şi spună părerea despre migranţii care trăiesc în ţara lor, despre faptul că le devin vecini şi intră în familiile lor prin căsătorie.

Indicii au variat de la 1,49 în Macedonia de Nord la 8,46 în Canada, chiar sub cel maxim posibil de 9.

Potrivit expertei în migraţie de la centrul internaţional de cercetare Gallup, Julie Ray, scăderea uşoară globală a acceptării - 5,21 în 2019 faţă de 5,34 în 2016 - a fost provocată de schimbările accentuate care au avut loc în ţările din America Latină.

Scorul Peru a coborât la 3,61 de la 6,33 în 2016, în timp ce numărul columbienilor care au spus că văd cu ochi buni faptul că migranţii trăiesc în ţara lor a scăzut de la 61% la 29%.

Primul Index Gallup de acceptare a migranţilor a fost realizat pe fondul reacţiei ce a urmat crizei migranţilor din 2015 în Europa când peste un milion de oameni s-au îndreptat spre continent fugind de război şi sărăcie în Orientul Mijlociu şi nu numai.

Statele UE sunt de mult timp în dispută asupra modului de a gestiona afluxul de migranţi, dintre care mulţi sosesc în ţările mediteraneene după călătorii periculoase cu barca.

Executivul blocului va dezvălui miercuri un plan ce ar obliga legal toţi membrii să găzduiască partea lor de refugiaţi - lucru respins de Polonia şi Ungaria, printre alţii.

Propunerea a fost înaintată ca urmare a unui incendiu în insula greacă Lesbos acum o săptămână ce a distrus o tabără de migranţi ce găzduia peste 12.000 de persoane - de patru ori mai mult decât a fost iniţial prevăzută.

Dintre ţările europene, numai Suedia şi Irlanda sunt printre primele 10 care îi acceptă cel mai mult pe migranţi, potrivit sondajului Gallup.

Potrivit lui Ray, unii ar fi surprinşi de atitudinea pozitivă în Statele Unite unde preşedintele Donald Trump a făcut din reducerea imigraţiei o piatră de temelie a politicii sale.

"În ciuda faptului că imigraţia este un subiect atât de fierbinte în SUA, americanii acceptă în mare parte migranţii", a spus ea.

Statele Unite s-au clasat pe locul şase în clasament, imediat după Sierra Leone. Potrivit lui Ray, susţinătorii lui Trump acceptă mult mai mult migranţii decât media globală, cu un scor de 7,10.

La nivel mondial, indexul a arătat că acceptarea migranţilor este mai mare în rândul generaţiilor mai tinere, persoanelor cu niveluri mai ridicate de educaţie şi celor care trăiesc în zone urbane, mai degrabă decât în zonele rurale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108