REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
13.5° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Strângeau bani prin Ovidiu pentru o bolnavă care de fapt era moartă

Strângeau bani prin Ovidiu pentru o bolnavă care de fapt era moartă

Replica API 14 noiembrie 2011 | 00:00 192

Ţepare cu acte "în regulă"

Ţepare cu acte "în regulă"

Obţinerea de bani sau alte bunuri materiale de la cetăţeni, profitând de sensibilitatea şi naivitatea acestora, cu privire la starea gravă a unor semeni, este o practică încă "valabilă". Orice constănţean s-a trezit, cel puţin o dată, cu persoane care se prezintă ca fiind reprezentante ale unor fundaţii umanitare (anonime) şi care strâng fonduri, ori pentru un copil handicapat, ori pentru o tânără bolnavă de leucemie şi care are nevoie de tratament în străinătate sau pentru orice altceva le trece prin cap.

Un caz de acest gen a fost sesizat de "Replica", în urmă cu câteva luni când, la sediul redacţiei, s-au prezentat două femei îmbrăcate în negru, cu o coroană în mână, "plângând" în hohote, dar fără să le curgă vreo lacrimă, spunând că au un mort la morgă şi nu îl pot ridica fiindcă nu au bani. Cum au văzut că au încasat ceva, au şi dispărut, probabil pentru nu fi găsite în cazul în care cineva s-ar sesiza. La fel s-a întâmplat şi cu altă ocazie, când două persoane s-au dat drept reprezentante ale asociaţiei "Surâsul Zorilor", o bombă de societate despre care nu a auzit nici Garda Financiară.

Bani pentru a opera un mort

Cel mai recent caz s-a petrecut, însă, la Ovidiu, unde un grup de persoane, care se recomandau ca fiind de undeva din jurul Clujului, mergeau din casă în casă, solicitând, de asemenea, bani, şi fluturând un dosar cu mai multe hârtii şi imagini ale unei fete bolnave. Grupul format numai din femei, nu se adresau numai persoanelor care le ieşeau în cale, ci mai şi băteau la porţile oamenilor scoţându-i din case. Cum cineva le răspundea, femeile îşi începeau discursul: "Strângem fonduri pentru o tânără bolnavă care are nevoie de operaţie în altă ţară etc.", iar oamenii, de bună credinţă, le dădeau fiecare după posibilităţi. Alte persoane mai suspicioase le cereau numărul contului bancar, pentru a depune direct, însă aşa-zisele binefăcătoare nici hârtie şi pix nu aveau. În fine, treaba părea să meargă binişor. Numai că cineva sunase la Poliţie pentru a se interesa despre legalitatea acestei operaţiuni, însă..surpriză. "Veniseră cu o zi în urmă la Primăria Ovidiu pentru a primi încuviinţare pentru a strânge bani. S-au prezentat cu actele necesare. În urma sesizării, am trimis un echipaj de poliţie să le verifice. În urma verificărilor, s-a constatat că persoana pe care o prezentau ca fiind bolnavă şi care avea mare nevoie de bani, era deja moartă de ceva timp. Ele au spus că nu ştiau asta, motiv pentru care le-am dat un avertisment, nu le puteam face dosar penal, însă, dacă se demonstra că ele ştiau că persoana era moartă deja şi continuau să strângă bani, puteau fi acuzate de înşelăciune", ne-a declarat şeful Poliţiei Oraşului Ovidiu, Vasile Sicrieru. Practic, cei de la Primăria Ovidiu le-au autorizat pe femei, fără a se interesa la Evidenţa Populaţiei din localitatea de unde veneau, pentru a verifica dacă persoana în cauză există sau nu. E drept că... se mai întâmplă. Dar, în orice caz, poliţiştii recomandă cetăţenilor să nu se lase înşelaţi de astfel de ţepari, întrucât adevăratele donaţii pentru persoane care au nevoie de ajutor financiar se fac prin bănci, iar dacă sesizează astfel de persoane care merg din casă în casă, să anunţe, în cel mai scurt timp, la cea mai apropiată secţie de Poliţie.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108