REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.5° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.5° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

TATUAJELE COLORATE, INTERZISE din 4 IANUARIE

TATUAJELE COLORATE, INTERZISE din 4 IANUARIE

Replica API 6 ianuarie 2022 | 09:42 10832

Interzicerea tușurilor colorate în realizarea tatuajelor a revoltat pe mulți dintre artiștii tatuatori, iar propunerea UE li se pare „o prostie”. Uniunea Europeană a decis începând cu 4 ianuarie 2022, interzicerea cernelii colorate în realizarea tatuajelor, întrucât aceasta conține o substanță periculoasă, numită IZOPROPANOL. S-a făcut totuși o excepție pentru „albastru 15”și „verde 7”, deoarece acestor două nuanțe nu pot fi găsite alternative pentru a putea fi înlocuite. Producătorilor de pigmenți colorați li s-a pus la dispoziție mai bine de un an pentru a se adapta noilor reglementări, însă aceștia nu au făcut-o. Părerea artiștilor tatuatori de la malul mării nu a întârziat să apară… ”Este un abuz”, spun ei.

Din 4 ianuarie, substanțele chimice din tușurile pentru tatuaje folosite pe întreg teritoriul Uniunii Europene au fost supuse unor restricții prevăzute în regulamentul Reach, punctul 75, anexa 12. Noile măsuri sunt atât de stricte încât aproape niciuna dintre culorile comune nu mai poate fi folosită. Însă, în natură există înlocuitori pentru roșu, portocaliu și galben, există pigmenți alternativi, însă nu există variante pentru verde și albastru.

„Este un abuz”

„Interzicera culorilor care până acum au fost folosite de toată lumea din industrie este un abuz, dar trăim în era în care aproape totul este interzis, încet încet ne obișnuim! Pe noi, ăștia mai vechi din breaslă, nu ne mai miră nimic, ceva îmi spune că o să ne descurcăm și cu chestia asta, legal sau mai puțin legal!”, a declarat pentru Replica, Tiu Eugen Tatto Artist din Constanța.

Tiu Eugen

Pigmenții folosiți în tatuaje, conțin substanțe periculoase!

Institutul Italian de Sănătate a testat recent mai mulți pigmenți și a găsit în 90% dintre probe cantități de crom hexavalent peste nivelul considerat sigur, fără nicio indicație pe etichetă. În pigmentul roșu poate fi mercur. În galben, roz și albastru se găsesc minerale precum fierul, cobaltul și cromul, care pot fi dăunătoare.

”Există alternative? Dacă introducem noi culori modificate cu un ambalaj așa cum este prevăzut în lege, putem continua să lucrăm. Altfel...” spune Eugenio Arneodo, tatuator din Moncalieri (Italia).

„Chinezismele pot provoca alergii pe viață!”

„Sunt firme de culori permise sau Omologate in UE, falsurile si chinezismele sau ori ce ink de tattoo… e o treabă serioasă… au mercur și alte metale… pot provoca alergi pe viață. Deci sunt de acord cu interzicerea ink-urilor neomologate ce nu au avut niciun control sanitar și de calitate! Deci nu cred că vor dispărea tușurile... doar va fi monopol pe producție viking ink, dinamic... și mai sunt. Sunt de acord... am întâlnit 1 client în viața mea ce a avut alergie la roșu... a dat afară toată culoarea... panică a mers la medic și i-a zis că are alergie la mercur... roșu are mercur și dacă e făcut într-un garaj prin China... prefer regulamentul UE, ne vom adapta fără probleme după cerințele UE și cu siguranță așa nu-i vom pierde nici pe clienți”, ne mai spune un alt artist tatuator din Constanța.

Ce este Izopropanolul?

Izopropanolul (sau alcoolul „izopropilic“) este un compus chimic incolor, inflamabil cu un miros puternic. E cel mai simplu exemplu de alcool secundar, unde atomul de carbon al alcoolului e atașat altor 2 atomi de carbon. E un izomer structural al propanolului. Izopropanolul e denaturat pentru anumite întrebuințări. Chiar și vaporii acestei substanțe în concentrații mari pot provoca intoxicații, ca să nu mai vorbim de consumul de alcool pe cale orală ori injectat în piele.

Cătălina PETRESCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Imi fac ce vreau la corp, nu mai poate Ue de grija mea!
0
0
numai vreti o tara ca afara???
2
3
Sa imi bag pla in eu lu ma-sa. Cccp cu alt nume. Huuuuo
4
7
sunt barbat si poate ma casatoresc...cum sa ma duc la mama acasa,si sa-i spun...uite mama asta-i nora ta..frumoasa si vopsita din cap pana-n kur...cred ca ma snopeste mama di bataie...
14
3
tu esti tatuat si pe creier, la tine a mers foarte usor ca il ai neted!!!
9
3
Pentru Verde de Paris: Corect, cum se vor mai evidentia bombardierii mazgaliti?
10
0
comenteaza numai votanti pesedizati aici vad.
3
15
ce-o sa faca fetitele fara tatuaje???si asa nu se uita nici dracul la ele..pacat de bietele fetite..cu tataje mai atrageau ochii ..pacat...poate nu-i adevarat...
18
2
Incercati galus vopsea de oua , gasiti toate nuantele!
23
2
Tatuati cu vopsea de gard
26
3
Pfuaii. Ce vor face bombardierii acu. Cum isi mai deseneaza ei bratzele.
39
3

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272