REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
16.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Testările psihologice anuale ale profesorilor - reale sau doar pe hârtie?

Testările psihologice anuale ale profesorilor - reale sau doar pe hârtie?

Georgiana BOGLEA 28 martie 2024 | 00:00 889

În zilele noastre, problemele legate de violența în școli sunt la ordinea zilei, dar cel mai grav lucru este faptul că exact cei care ar trebui să îi educe pe cei mici sunt printre persoanele care cauzează aceste evenimente. Profesorii au, în ultima vreme, tot mai multe ieșiri violente asupra elevilor sau îi supun pe aceștia la abuzuri. Teoretic, cadrele didactice sunt testate psihologic anual, iar cei care au astfel de comportamente nu ar avea ce să caute la catedră, însă, în realitate, testările psihologice se fac doar pe hârtie, superficial. Așa ajung unii elevi să aibă de suferit și să fie saci de box pentru profesorii cu probleme de ordin psihologic.

Testarile psihologice anuale ale profesorilor - reale sau doar pe hartie?

Testările psihologice anuale se fac pe bune sau fictiv?

Profesorii sunt supuși anual unui test de ordin psihologic în cadrul testărilor pentru medicina muncii, dar acestea se fac superficial și nu arată problemele profunde de ordin psihologic cu care vin la pachet unii profesori, care nu au ce căuta la catedră. Pentru a depista problemele de natură psihologică într-un mod mai serios, specialiștii susțin că profesorii ar trebui să facă o evaluare psihologică mai amănunțită, în urma căreia să reiasă dacă aceștia sunt făcuți pentru această meserie, care este printre cele mai stresante.

Psiholog: evaluarea psihologică este cumva superficială

Conform legislației, la angajare se face evaluarea psihologică. Ar trebui să se facă și periodic. Acum depinde de instituție. În general instituțiile fac evaluarea periodică doar că în zona de evaluare psihologică ei aleg pachetele de evaluare pe medicina muncii, iar acolo evaluarea psihologică este cumva superficială. Se completează un chestionar în care se evaluează starea psihică, dacă există stări de nevroză sau dezechilibre psihice, dacă există un istoric medical de tulburări mentale, iar asta nu acoperă foarte multe. Ideea este că este făcută superficial, pe repede înainte doar ca să fie făcută și atât. Din punctul meu de vedere, ca specialist, evaluarea psihologică este obligatorie și făcută anual este suficient de des, doar că trebuie făcută în profunzime. Adică partea de psihologie a muncii, că pe această latură intră, trebuie luată în serios și de către instituții pentru că faptul că nu se face o evaluare psihologică profundă este la cerința angajatorului. Angajatorul vrea să fie o evaluare psihologică rapidă. Avantajul este că se merge foarte repede, riscul este că nu pot fi identificate într-o evaluare rapidă problemele mai cuprinzătoare, mai subtile”, a declarat Elena Harbur, psiholog și psihoterapeut.

Profesorul este supus unui stres foarte mare și unei schimbări pe care mulți nu le pot gestiona

Adică nu trebuie ca persoana să aibă tulburări psihice ca să facă un act de violență sau de agresiune asupra altcuiva. Este suficient să aibă un temperament mai coleric sau o situație a vieții personale care este tensionată. Lucrurile acestea se pot vedea la o evaluare psihologică mai profundă, însemnând o testare care să includă și zona de nevroze, de temperament, de caracter, care este absolut necesară, ori poate să fie o ședință - două cu psihologul în care poate să identifice starea de echilibru psihoemoțional. Când vorbim de profesori, cu atât mai mult este obligatoriu și extrem de important să avem o evaluare profundă pentru că profesorul este supus unui stres foarte mare și unei schimbări pe care mulți nu le pot gestiona sau nu se pot adapta foarte repede la ele. Pe lângă schimbările sistemului educațional sunt schimbările care apar în societate la nivel de copii. Nu este ușor să ai o clasă cu 26 de copii, tineri, adolescenți - fiecare este crescut în felul lui și nu se mai aplică normele de respect și de liniște în clasă cum era acum 10-15 ani. Ei au altă perspectivă asupra lumii și asupra societății. Ceea ce este extrem de provocativ pentru profesori“, a continuat Elena Harbur.

Profesorii au nevoie de consiliere psihologică?

Având în vedere faptul că profesorii trebuie să aibă de-a face zilnic cu foarte mulți elevi, care au personalități diferite, cu o programă în continuă schimbare și cu multe alte lucruri care aduc un nivel ridicat de stres odată cu această meserie, specialiștii susțin că profesorii ar trebui consiliați mai des din punct de vedere psihologic pentru a putea face față situațiilor tensionate. „Pe lângă partea de evaluare, părerea mea este că ar trebui să existe și o consiliere a profesorilor la care să fie obligați să participe periodic ca să poată să facă față situațiilor tensionate de la clasă și a profesiei în sine pentru că este o profesie cu foarte mare stres. Și chiar dacă nu există o tulburare psihică sau un teren propice a dezvoltării problemelor psihice, stresul prelungit pe o perioadă lungă poate să ducă la tulburări de comportament sau la devieri de comportament“, a spus Elena Harbur.

Evaluările psihologice sunt făcute superficial de teama pierderii unui număr mare de profesori?

O evaluare psihologică temeinică poate scoate la suprafață probleme care pot fi incompatibile cu meseria de profesor, ceea ce ar putea duce la pierderea unui număr de cadre didactice, care și așa nu sunt suficiente. „Este o măsură care aduce în vedere posibilitatea pierderii postului și ca atare există această tendință de a se abține , de a se ține sub control. Dacă se va face o evaluare profundă, vor exista mai puține cazuri, statistic vorbind, ca aceste comportamente să existe“, a declarat, Elena Harbur, psiholog și psihoterapeut.

Organele competente iau în considerare o testare psihologică mai profundă a profesorilor?

Întrebat în cadrul unui interviu dacă profesorii vor fi supuși unei testări psihologice mai amănunțite Silviu Coșa, prefectul județului Constanța, a declarat că: „Nu știu să vă răspund la această întrebare. Va fi o întrebare pe care o vom pune vineri într-o comisie școlară. Sună într-un mod ciudat această testare psihologică. 

Testarile psihologice anuale ale profesorilor - reale sau doar pe hartie?Silviu Coșa, prefectul județului Constanța

Cred că ar fi un lucru bun, ca funcționar public cu funcție de conducere, până să fiu prefect, am susținut astfel de testări psihologice în cadrul examenului de medicina muncii pe care le suportam. Vom discuta această problemă vineri, pentru că sunt prezenți pe lângă colegii de la inspectoratul școlar județean cei de la poliție cei de la direcția de sănătate publică. Va trebui să analizeze și ei să vadă care este cadrul legal și ulterior dacă va fi cazul va trebui, bineînțeles, să o discutăm și cu cei din sindicate pentru că au și ei un cuvânt de spus. Dar este o problemă pe care o vom ridica și vom vedea ce se întâmplă."

Foarte multe cazuri de violență din partea profesorilor în județul Constanța în ultima perioadă

Unul dintre cele mai recente cazuri în care s-a înregistrat o violență de ordin verbal și fizic efectuată de către un profesor asupra elevilor este cazul de la școala nr.43 Ferdinand din Constanța, unde o învățătoare pensionară, care era plătită cu ora, adresa injurii elevilor și îi lovea.

Un alt subiect scandalos este cel în care a fost implicat fiului deputatei Cristina Rizea. Acestuia i-au fost adresate cuvinte urâte de către o profesoară de română.

O altă situație foarte gravă a fost înregistrată în anul 2022 în Dobromir unde profesorul Laurențiu Ciorogaru a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de corupere sexuală a minorilor, în formă continuată.

Elevii și profesorii au început să prindă curaj și să raporteze tot mai multe cazuri de abuz și violență

Tot mai multe persoane abuzate în școli au început să prindă curaj și să își facă ascultată vocea, în loc să aștepte în tăcere ca abuzul să ia sfârșit de la sine ca și până acum sau să încerce să rezolve problema la nivel de clasă sau unitate școlară.

Ceea ce mă bucură este, aparent un lucru rău, faptul că sunt mai multe sesizări. Sunt mai multe pentru că oamenii au conștientizat necesitatea raportării acestora. Au fost trimestre pe la începutul mandatului când aveam 2-3 cazuri de violență în toate școlile dintr-un județ, ceea ce știm cu toții că este absolut imposibil. În momentul de față numărul raportărilor astfel de cazuri a crescut și este un lucru extraordinar. Tocmai de aceea le vom discuta cu reprezentanții școlilor respective, cu directorii și responsabilii pe ceea ce înseamnă antiviolență, astfel încât să vedem cum s-a procedat în fiecare caz. Acolo unde s-a procedat corect - să promovăm aceste bune practici, acolo unde s-a greșit - să îi ajutăm alături de celelalte instituții pe responsabilii respectivi să înțeleagă ce au de făcut în continuare“ , a declarat Silviu Coșa, prefectul județului Constanța.


Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Profesorii au ajuns bataia de joc a sistemului și ne intrebam plini de ipocrizie...vai de ce le cedeaza nervii? Politicienii care ne-au bagat in rahat ca natie sustin vreo testare psihologica? Nu? Atunci sa avem pardon. Exterminarea categoriei sociale a profesorilor inseamna autodistrugerea completa a ceea ce a mai ramas din tara asta!
4
0
care injură și lovesc profesorii îi testează cineva? De aceea ies din școală semianalfabeți, democrație p***t înțeleasă. Vina o poartă și unii copii, dar și unii profesori.
3
0
Evaluările psihologice sunt doar pe hârtie. Se încasează banul și se eliberează hârtia
1
1
Doar pe hârtie! Se bifează. Profesor schizofren, cu grave devieri de comportament, p***a și evaluează studentii, la Ovidius, uneori lăsați restanți incorpore, și producandu-le grave afectări psihice . Fara tratament, uzează de grad și influenta si hartuieste alte cadre didactice. Horror!!
3
1
ANDREI GABRIELA, ȘCOALA 40 AUREL VLAICU LOVEȘTE COPIII DE ANI DE ZILE, URLA CA O DESCREIERATA IAR IN FAȚĂ A TREIZECI DE PĂRINȚI DOAMNA DIRECTOR A APARAT-O SUSȚINÂND CĂ E NERVOASA PENTRU CA ARE SOȚUL PLECAT LA MUNCĂ ÎN ANGLIA ȘI LOVITUL COPIILOR O CALMEAZĂ......
3
3
Scoala obligatorie cu profesoare nebune la cap este o placere. Asa se intorc acasa profesorii cu un cutit in spate.
4
4

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108