REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Top 5 alimente de evitat dacă ai ficatul gras

Top 5 alimente de evitat dacă ai ficatul gras

Replica API 7 iunie 2021 | 17:35 868

Boală de ficat gras este o afecțiune hepatică ce apare în urma acumulării de grăsimi în exces la nivelul acestui organ. Cu toate că această afecțiune este reversibilă, dacă nu este abordată așa cum ar trebui, această poate avea complicații severe pe termen lung, printre care se numără și ciroza, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

1. Alcoolul

Alcoolul îngreunează activitatea normală de detoxifiere a ficatului, blochează arderea și eliminarea grăsimilor din corp și, mai mult, adaugă un plus de toxicitate în organism, pe lângă toate toxinele cu care corpul nostru trebuie să lupte zi de zi.

Pentru cei cu ficatul gras care prezintă modificări ale valorilor transaminazelor (TGO, TGP, GGT – analize care reflectă suferință hepatică) se recomandă stoparea consumului de alcool.

În general, se admite ocazional consumarea a 330 ml de bere sau 125ml de vin ori 40 ml tărie.

2. Sucurile de fructe și băuturile carbogazoase

Sucurile de fructe nu reprezintă altceva decât apă cu zahărul din fructe, care se transformă foarte ușor în grăsime hepatică, iar băuturile carbogazoase conțîn doar calorii goale, non-nutritive, coloranți, conservanți și E-uri, care nu sunt altceva decât "otravă" pentru corp și ficat.

Alegeți să consumăți smoothie-uri din fructe și legume în locul sucurilor, pentru a păstra fibrele și antioxidanții benefici care protejează ficatul și organismul și nu îl încarcă inutil cu calorii și zaharuri concentrate.

Beți apă plata sau minerală, după preferințe, aromatizata cu lămâie și mentă, ceaiuri de orice fel neîndulcite, compoturi fără zahăr, cafea cu lapte degresat.

3. Prăjelile

Orice tip de prăjeală este extrem de dăunătoare pentru organism, deoarece se creează produși toxici pentru ficat și colon.

Prin prăjire se oxidează și se degradează chiar și grăsimile bune din uleiurile vegetale, din nuci și semințe.

Dați gust mâncării din condimente aromate și nu din rantasuri și prăjeală! Este de preferat să adăugați uleiul în preparatele gătite la final, nu la început.

4. Grăsimile trans

Citiți cu atenție etichetele de pe margarine și orice tip de creme, sosuri și maioneze, pentru că acestea pot să conțînă grăsimi trans – acestea sunt grăsimi periculoase pentru ficat și pentru organism. Evitați produsele neconforme! La nivel european s-a decis că conținutul de acizi grași trans să nu depășească 2 grame la 100 g de grăsime din conținutul produselor alimentare.

Alegeți mai degrabă pentru gătit, în cantități limitate, unt și smântână cu un procent de grăsime redus.

Evitați, de asemenea, produsele de patiserie, cofetărie, foietajele, cremele și sosurile gata preparate din comerț.

5. Mezelurile

Mezelurile, pateurile de ficat, cârnații, salamul, parizerul sau crenvurstii conțîn o cantitate mare de grăsimi și E-uri și foarte puțînă carne. Citiți cu atenție etichetele alimentelor pe care le cumpărați și convingeți-va singuri!

Serviți, în loc de mezeluri, friptură rece din carne slabă, pregătită la cuptor în crusta de condimente.

Pe de altă parte, există și o serie de alimente benefice în caz de ficat gras, pe care pacientul cu această afecțiune poate miza pentru a opri steatoză hepatică ori chiar pentru a o combate.

În primul rând, e important să se consume alimente cu o densitate calorică mică, întrucât supraponderabilitatea favorizează steatoză hepatică, ceea ce înseamnă că pacientul trebuie să ajungă și să se mențînă la o greutate sănătoasă.

Apoi, se pot consumă alimente cu efect antiinflamator, care reduc inflamația cauzată de steatoză hepatică. Printre aceste alimente se numără turmericul, alimentele care conțin Omega 3 (somon, ton, semințe de în), dar și fructele și legumele.

Cafeaua are un impact pozitiv asupra ficatului, asta pentru că deține proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, dar totodată stimulează și reducerea colesterolului din sânge. Mai mult decât atât, cafeaua are un efect protector asupra ficatului așa că ar trebui să facă parte din rutină zilnică, asta în cazul în care nu există contraindicații din cauza altor afecțiuni, cum ar fi anxietatea ori bolile cardiovasculare.

Pe lângă adoptarea unei diete sănătoase, pacientul cu steatoză hepatică ar trebui să practice și sport zilnic, astfel încât să reducă depozitele de grăsime de la nivelul ficatului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272