REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.2° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Tumorile în cancerul mamar au dimensiuni mai mici la momentul diagnosticului

Tumorile în cancerul mamar au dimensiuni mai mici la momentul diagnosticului

Replica API 30 iulie 2020 | 00:00 1043

Cercetătorii spun că dimensiunea tumorilor de la sân, la momentul diagnosticului, a scăzut din momentul inițierii controalelor de rutină, însă tumorile devin tot mai mari în cazul anumitor grupuri de vârstă.

Tumorile de la sân sunt semnificativ mai mici la momentul diagnosticului, în zilele noastre, în comparație cu dimensiunile pe care le aveau la începutul anilor '80, grație, în mare parte, screeningului mai bun, spun specialiștii, potrivit doc.ro.

Cu toate acestea, experții au modificat în ultimii ani recomandările și ghidurile pentru screeningul cancerului mamar, pentru a le recomandă femeilor mai tinere să aștepte până când încep să își facă anual o mamografie, în speranța că se va reduce tratamentul în exces în cazul unui rezultat atipic sau în cazul unui rezultat fals pozitiv obținut la o mamografie.

Aceste modificări au fost extrem de controversate, iar unii experți sunt îngrijorați că noile recomandări ar putea însemna că nu se vor putea depista anumite tumori canceroase.

În prezent, o nouă cercetare a descoperit că medicii observă o mică creștere în dimensiunile tumorilor, la anumite paciente, începând din anul 2000. Însă unii experți sunt îngrijorați în privința a ceea ce ar putea să însemne rezultatele studiului pentru paciente și pentru recomandările referitoare la screening.

Ce a însemnat screeningul mai bun pentru pacientele cu cancer mamar

Statisticile arată că, începând din 1983, dimensiunea medie a tumorilor a scăzut cu 10,3 și chiar 27% în rândul diferitelor grupuri de vârstă.

Cea mai frapantă schimbare a avut loc între 1983 și 1993, atunci când screeningul (controlul) de rutină pentru depistarea cancerului de sân a intrat în ecuație.

Potrivit noii cercetări, dimensiunea medie a tumorilor din cancerul mamar, în momentul diagnosticului, a crescut ușor începând cu 2001. Aceste rezultate au fost prezentate la Conferință Europeană pe tema Cancerului Mamar, din Barcelona, însă lucrarea nu a fost publicată încă.

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat informațiile despre 386.454 femei din Statele Unite, care au primit diagnosticul de cancer mamar între anii 1983 și 2014. Femeile au fost grupate apoi în funcție de vârstă.

S-a înregistrat un declin dramatic general în ce privește dimensiunea tumorilor din cancerul mamar, începând din 1983. Cercetătorii au descoperit și o creștere inexplicabilă de 3% în ce privește dimensiunea tumorilor pentru pacientele cu vârste de la 75 la 79 de ani și o creștere inexplicabilă de 13,3% pentru pacientele cu vârste între 50 și 54 de ani, între anii 2001 și 2014. Cele mai mari tumori au fost descoperite în mod consecvent la femeile cu vârstă de peste 85 de ani. Ce este important de reținut: cercetătorii ne spun că femeile cu tumori mai mici la momentul diagnosticului cancerului mamar au, în general, un prognostic mai bun.

Unul dintre autorii studiului, dr. Manon Jenkins, de la Spitalul General Weston din Bristol, Anglia, a subliniat că atât screeningul de rutină, cât și îmbunătățirile în ceea ce privește tratamentul cancerului mamar au contribuit la ratele de supraviețuire mai bune în cazul pacientelor cu această boală, doar că este neclar care dintre acestea (screeningul sau tratamentele mai bune) a jucat un rol mai mare. Alți specialiști, care au comentat pe marginea acestui studiu, subliniază că femeile de peste 80 de ani nu sunt controlate (nu au parte de un screening de rutină) pentru a se depista cancerul la sân.

Dr. Dennis Citrin, medic oncolog de la Cancer Treatment Centers of America, spune că această creștere minoră a procentului în grupul de femei cu vârstă înaintată reprezintă o diferența foarte mică în privința tratamentului. El mai spune că ideea principala pe care trebuie să o reținem din acest studiu este faptul că tumorile din cancerul de san sunt, în general, mai mici.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108