REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
13.5° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Valse: A fost o formulare incorectă în cazul avocaţilor parlamentari, corectăm raportul pe Statut

Valse: A fost o formulare incorectă în cazul avocaţilor parlamentari, corectăm raportul pe Statut

Replica API 7 februarie 2013 | 00:00 149

Preşedintele Comisiei pentru Statut, Gabriel Vlase, a declarat, miercuri seară, că în ceea ce priveşte incompatibilitatea parlamentarilor cu calitatea de avocat a existat "o formulare incorectă" în raportul iniţial al comisiei asupra proiectului de Statut, lucru care va fi corectat.

"Formularea era incorectă, într-adevăr, că erau învestiţi cu funcţie de autoritate publică, cumva s-au simţit eliminaţi cu totul (declaraţi incompatibili toţi avocaţii parlamentari, n.r.) şi atunci am precizat că avocaţii care se încadrează la 82,1 sunt incompatibili. (...) Au venit avocaţii, fiind mai atenţi ca ceilalţi, mai aplicaţi, au constatat că învestirea cu o funcţie de autoritate publică nu corespundea cu titulatura de avocat", a explicat Vlase.

El a precizat că în noua formă ce urmează a fi redactată la nivelul comisiei va fi păstrat regimul incompatibilităţii doar pentru parlamentarii avocaţi care pledează în procesele de mare corupţie sau împotriva statului.

Mai mulţi parlamentari din Comisiile juridice ale celor două Camere ale Parlamentului şi-au manifestat, miercuri seară, nemulţumirea faţă de modul în care a fost modificat Statutul parlamentarilor în cadrul comisiei de specialitate, ca urmare a solicitării de reexaminare.

O serie de parlamentari jurişti i-au cerut miercuri seară socoteală preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, pentru modul în care a fost redactat raportul comisiei de specialitate în cazul solicitării de reexaminare formulată de şeful statului, potrivit unor surse parlamentare.

Între cei nemulţumiţi s-au numărat liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, senatorul PSD erban Nicolae, senatorul UDMR Mate Andras, care au semnalat faptul că între modificările aduse la Statut s-ar propune starea de incompatibilitate a parlamentarilor cu calitatea de avocat, au menţionat sursele citate.

Astfel, în raportul Comisiei de Statut se preciza la secţiunea privind incompatibilităţile: "Calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu funcţiile publice de autoritate prevăzute la art. 81 alin. (2) şi la art.82'1 din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare".

În secţiunea de motivare a amendamentului adus se arată că propunerea este "pentru îndreptarea unei necorelări existente în legea Legea nr. 161/2003". "Fără această corelare nu ar exista incompatibilitatea prevăzută la art. 82'1 (incompatibilitatea cu calitatea de avocat)", se arată în explicaţia la modificarea propusă la Statut.

sursa: mediafax.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108