REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
16.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Vapoarele de lux construite pentru Ceauşescu intră în reparații capitale. Video

Vapoarele de lux construite pentru Ceauşescu intră în reparații capitale. Video

Andreea CONDURACHE 10 aprilie 2024 | 00:00 3032

Ministerul Apărării Naționale, prin UM 02022 Constanța, intenționează să reabiliteze și să modernizeze 2 dintre navele fluviale pe care le deține. Vorbim despre Nava Fluvială de Comandament Mureș, construită în anul 1986 la Oltenița, dar și Nava Fluvială de Comandament Siret, construite ca nave prezidențiale pentru familia Ceaușescu, în 1986, respectiv 1971, în Șantierul Naval Oltenița.

Vapoarele de lux construite pentru Ceausescu intra in reparatii capitale. Video

Ministerul Apărării Naționale, prin UM 02022 a lansat în cursul zilei de marți, 9 aprilie a.c., 2 proceduri de consultare de piață în vederea inițierii unor proceduri de licitație privind achiziția serviciilor de reparații capitale și revizii majore, modernizări la corp navă, instalații de punte și auxiliare pentru Navele Fluviale de Comandament Siret și Mureș.

Aspectele supuse consultării sunt identificarea posibilităților tehnice ale operatorilor economici pentru executarea serviciilor prevăzute în caietul de sarcini, o valoare financiară a serviciilor care nu au mai făcut obiectul vreunui contract până în prezent, completarea și actualizarea datelor din caietul de sarcini în urma analizei propunerilor tehnice, dar și estimări ale durate de executare a serviciilor.

Vapoarele de lux construite pentru Ceausescu intra in reparatii capitale. VideoNava Fluvială de Comandament Mureș

Nava Fluvială de Comandament Mureș a fost construită la cererea lui Ceaușescu

Nava Fluvială de Comandament Mureș a fost construită în 1986 la Oltenița, ca navă prezidențială pentru familia Ceaușescu. Se spune că ideea construirii unei astfel de nave i-a venit lui Ceaușescu după o vizită în Egipt. Întors în țară, dictatorul le-a încredințat sarcina inginerilor de la Şantierul Naval de la Oltenița.

La acea vremea, la Olteniţa era singurul şantier naval românesc unde se făceau nave spărgătoare de gheaţă, pentru Uniunea Sovietică. Tabla folosită la acea categorie de nave, groasă de aproape un centimetru, a fost folosită şi la vaporul lui Ceauşescu. Pe lângă acest aspect, tot ceea ce ţinea de acest adevărat palat plutitor, de la motoare, aparatura de bord, mobilierul apartamentelor de protocol şi al cabinelor, așternuturi şi veselă, îndeplinea cele mai înalte standarde de calitate.

Vapoarele de lux construite pentru Ceausescu intra in reparatii capitale. VideoNava Fluvială de Comandament Mureș

Nicolae şi Elena Ceauşescu nu au mers decât o singură dată în croazieră pe nava construită special pentru ei. În august 1986, pe 23 şi 24 august, cuplul prezidențial s-a îmbarcat pentru o plimbare din Portul Brăila până la o cabană de protocol aflată la Sulina, pe braţul Sfântu Gheorghe. După 1990, nava a rămas în administrarea Marinei Militare, fiind transformată în navă de protocol, numele fiindu-i schimbat în Mureș.

Cu foarte mici excepții, tot ce se află pe nava Mureș este original. Mobilierul, tapetul, carpetele sunt cele cu care a fost dotată nava, în 1986. Ultima reparație capitală a avut loc în 2013, la Constanța.

În prezent, nava Mureș se află în dotarea Forțelor Navale Române.

Vapoarele de lux construite pentru Ceausescu intra in reparatii capitale. VideoNava Fluvială de Comandament Siret, foto: www.marinarii.ro

Nava Fluvială de Comandament Siret, distrusă de flăcări în 1984

Nava Fluvială de Comandament Siret a fost construită în anul 1971, tot în Șantierul naval Oltenița, care navă prezidențială, tot pentru familia Ceaușescu. Numele original a fost Mihai Viteazul. Inițial, baza acesteia a fost la Giurgiu, unde se amenajase un ponton în port pentru ea. După intrarea în exploatare, nava a efectuat doar câteva voiaje către Deltă sau Porțile de Fier, cu Ceaușescu, care, în câteva rânduri a fost însoțit și de alți șefi de stat.

Pe 26 aprilie 1984, nava a fost folosită la inaugurarea Canalului Dunăre – Marea Neagră, având la bord oaspeți de seamă: soții Ceaușescu și suita CC al PCR.

Video:

Câteva luni mai târziu, mai exact pe 27 noiembrie, la bordul navei a izbucnit un incendiu puternic. După anii '90, nava a rămas în administrarea Marinei Militare, fiind transformată în navă de protocol. În prezent, aparține Secției Logistice 325 Tulcea, fiind folosită ca navă de comandament și stat major pe fluviu și în porturi, dar și pentru activități de protocol.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cum PLMEA mi a scăpat tinichelele astea sa nu le prăduiesc cu 2 dolari în acte și să îmi fac buzunarele doldora de lovele
8
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272