REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Colegiul Nautic Român şi-a deschis porţile şi la Constanţa. Vezi cât costă să devii marinar la particular

Colegiul Nautic Român şi-a deschis porţile şi la Constanţa. Vezi cât costă să devii marinar la particular

Replica API 18 iulie 2014 | 00:00 2804

Cursurile durează doi ani şi se poate înscrie la examen orice tânăr cu Bac-ul luat

Cursurile durează doi ani şi se poate înscrie la examen orice tânăr cu Bac-ul luat

Învăţământul de stat destinat celor care vor să devină navigatori are de acum şi-n Constanţa o alternativă particulară. Costă bani, chiar mulţi, dar reprezentanţii Colegiului Nautic Român susţin că voiajele de practică şi locul de muncă ulterior sunt garantate. Singura condiţie pentru a te înscrie la examenul de admitere la acest colegiu privat este să ai diplomă de Bacalaureat, deşi legea ar fi permis şi fără, arată directorul Stelian Cojocaru. Chiar şi aşa, nu oricine poate ajunge să susţină cei doi ani de cursuri, întrucât doritorii trebuie să treacă de un examen scris, în limba engleză, urmat de un interviu, pentru ca în final doar 25 de candidaţi să fie admişi. Tarifele practicate de Colegiul Nautic Român sunt pe măsura promisiunilor: 3.600 de euro sau 4.800 de euro pentru cei care vor şi garanţii privind nivelul diurnei în voiaj.

"Banii acoperă integral studiile teoretice, în timp ce practica pe nave germane este gratuită", a dat asigurări Stelian Cojocaru, în conferinţa de presă organizată ieri la Constanţa, pentru inaugurarea filialei de la malul mării a colegiului care funcţionează în Mogoşoaia. "Sărmanii oameni aleargă ani de zile cu căciula-n mână pentru un voiaj, în Constanţa există 5.000- 6.000 de absolvenţi de marină care n-au văzut marea", explică Stelian Cojocaru rolul colegiului său. Cojocaru nu a vrut însă să ofere detalii despre germanii care iau în voiaj de practică elevii formaţi la colegiul său din Mogoşoaia şi Constanţa, amănunt interesant în contextul în care el este cel care a stat la baza afacerii pavilionului românesc, înstrăinat unor entităţi din Germania. Şeful Colegiului Nautic Român susţine că a negociat timp de 4 ani de zile pentru a-i convinge pe respectivii nemţi să-i ia cadeţii în voiaj, dar în cele din urmă a reuşit şi, în acest moment, toţi marinarii formaţi de colegiu au câte două voiaje de practică a câte 6 luni fiecare pe vase nemţeşti clasice sau off-shore, cu diurne lunare garantate. "A fost foarte greu, pentru că ne construim şcoala pe lucruri serioase", a mai spus Cojocaru. Colegiul Nautic Român se recomandă a fi singura instituţie privată de învăţământ din România care asigură formarea profesională pentru ofiţerii de marină comercială. În cei patru ani de activitate, au absolvit cursurile colegiului peste 100 de persoane, toate angajate acum cu contracte de muncă în cadrul companiilor internaţionale de transport maritim.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108