REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Fonduri europene, duse pe apa sâmbetei! Cetatea Capidava se restaurează pe banii CJC

Fonduri europene, duse pe apa sâmbetei! Cetatea Capidava se restaurează pe banii CJC

Replica API 1 iunie 2016 | 00:23 436

Consilierii judeţeni au fost convocaţi în ultima întrunire din acest mandat, la data de 31 mai a.c. Şi în ultima şedinţă de consiliu, în actuala formulă, câţiva consilieri au decis să nu facă act de prezenţă, astfel că, din cei 34, au fost prezenţi doar 29 de aleşi. Ordinea de zi a cuprins şapte proiecte de hotărâre, la care s-au adăugat încă două din ordinea suplimentară. Cele mai multe dintre acestea au vizat prelungirea, cu două luni, a datei de implementare a mai multor proiecte care sunt implementate de CJC, cu finanţare europeană, întrucât nu pot fi finalizate la termen, respectiv 30 iunie a.c. Excepţie face proiectul „Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava”, a cărei dată de finalizare a fost prelungită cu doi ani. Proiect declarat, de altfel, nefuncţional.

„Contractul cu Capidava el este practic nefuncţional. Avem tot ceea ce este nevoie pentru licitaţie (n.red. - de atribuire a contractului, după ce adminsitratorul societăţii Mara Construct SRL, firmă care, iniţial, a câştigat licitaţia organizată cu privire la contractul de execuţie a lucrărilor de restaurare a sitului arheologic Capidava, a fost arestat), dar nu putem da pentru că este blocat SEAP-ul până pe 15 iunie a.c., dar după ce vom pune pe SEAP licitaţia, vom îndeplini toate condiţiile să poate fi declarat nefuncţional. Pentru noi era evident că nu se poate termina chiar şi cu aceste două luni prelungiri, pentru este că vorba de o licitaţie pe o sumă foarte mare, poate veni orice constructor. Conform reglementărilor şi a contractelor de finanţare pe care le avem cu Uniunea Europeană, proiectele mai mari de 5.000.000 de lei care nu s-au finalizat pot fi declarate nefuncţionale şi au termen de finalizare decembrie 2017. Nefuncţional înseamnă că nu îndeplineşti indicatorii pe care ţi i-ai asumat la final”, a conchis Dragomir. Vestea proastă este că finalizarea proiectului se va face pe spinarea Consiliului Judeţean!

“Fondurile care s-au alocat rămân alocate, însă finalizarea se face pe cheltuiala exclusivă a Consiliului Județean. Nu se mai pune problema de a da banii înapoi, ci de termenul limită pe care îl avem pentru finalizarea proiectului pe cheltuiala noastră. Noi am alocat cam 30.000.000 pentru finalizarea proiectului. Să vedem ce va rezulta în urma licitației.”, a precizat Cristinel Dragomir.

De precizat faptul că CJC a făcut o înțelegere cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, pentru ca instituția să se ocupe de descărcarea arheologică a cetății. “În ceea ce privește acest proiect, s-a finalizat proiectarea, pentru că nu mai avem constructor aici se pune pe licitație. În ceea ce privește descărcarea arheologică, conform proiectului inițial, el picase în sarcina constructorului. Noi am convenit cu Muzeul de Istorie, având în vedere că este în subordinea noastră să o facă. Vom plăti activitatea, dar ca să nu mai întâmpine probleme noul câștigător. Până se finalizează licitația și va fi stabilit câștigătorul, noi vom avea descărcarea făcută și astfel nu i se va cere noului constructor.”, a menționat Dragomir.

Restul proiectelor, “Centrul multifuncțional educati pentru tineret”, “Centrul productiv meșteșugăresc pentru susținerea activităților turistice și de agrement Ovidiu”, “Creșterea atractivității turistice a complexului muzeal de științe ale naturii Constanța”, “Extindere UAMS Agigea prin înființarea unui centru de îngrijire a persoanelor cu afecțiuni Alzheimer”, “Reabilitarea, modernizarea și dotarea Ambulatoriului Eforie Sud” și “Modernizarea drumului județean între Ovidiu- Poarta Albă DJ 228A”, se vor finaliza peste două luni, și nu la 30 iunie, așa cum era prevăzut, inițial.

“Se solicită să aprobăm prelungirea cu două luni de zile a datei de finalizare a proiectelor. Noi aveam aprobată data de 30 iunie a.c., dar așa s-a hotărât la nivel național. S-a stabilit având în vedere disfuncționalitățile care au apărut și cu legea achizițiilor publice și cu alte subiecte ridicate acolo, să mărească termenul de la 30 iunie cu încă două luni. Sesiunea se va închide peste două luni pentru că, probabil, sunt multe proiecte care încă nu au fost închise”, a spus Cristinel Dragomir, vicepreședintele cu atribuții de președintele al CJC.

Al doilea proiect de hotărâre de pe ordinea suplimentară viza aprobarea documentației de atribuire în vederea închirierii spațiilor din cadrul Centrului de Excelență în Turism și Servicii Tomis. Din păcate, proiectul nu a trecut pentru că numărul de voturi nu a însumat 2/3 din numărul total de consilierii județeni ai CJC. “Pentru ca proiectul să fie finalizat, acesta trebuie implementat. Noi am stabilit ultima dată tarifele pentru că au fost gata rapoartele de evaluare. Dorim aprobarea documentației astfel încât să poată agenții economici privați sau ONG-uri să folosească acest spațiu minunat care este dotat așa cum trebuie. La o ședință viitoare, dacă e nevoie de 2/3, se va supune. Astfel că o să se mai întârzie finalizarea proiectului. Acesta este rezultatul votului, nu am ce să comentez.”, a conchis Dragomir.

Diana NEAŢĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108