REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Se sfinţeşte primul Hacikar la malul mării

Se sfinţeşte primul Hacikar la malul mării

Replica API 24 aprilie 2017 | 00:00 313

Legământul dintre poporul român și cel armea va fi întărit marți, 25 aprilie, în momentul în care primul Hacikar va fi dezvelit și sfințit pe faleza Cazinoului din Constanța. Crucea de piatră va fi dezvelită în prezența oficialilor constănțeni și armeni, cu binecuvântarea Episcopului Datev Hagopian, Întâistătător al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România.

Armenia este unica țară unde se află mai mult de 50 000 de astfel de monumente sculptate manual – semețe cruci de piatră – dintre care niciuna n-o repetă pe cealaltă; fiecare Hacikar are decorațiunile sale proprii și originale, istoria sa coborând în profunzimea veacurilor. Hacikarurile, care adesea cântăresc câteva tone, reclamă o muncă dificilă, dăruire și timp. Din cele mai vechi timpuri Hacikarurile s-au creat din bazalt sau tuf (tuful vulcanic este lava solidificată prin răcire naturală de-a lungul mileniilor).

În partea de jos a hacikarului se inscripționează un simbol pentru eternitate; în centrul crucii se sculptează simbolul răstignirii lui Hristos. Hacikarul se decorează cu motive ornamentale vegetale și zoomorfe – struguri și frunze de viță – care simbolizează învierea lui Hristos. În jurul crucii se cioplesc adesea motive ornamentale geometrice, simboluri florale și zoomorfe sugerând veșnicia, precum și oameni, îndeosebi, imagini de sfinți.

Hacikarul constituie atât în formă, cât și în conținut, manifestarea cea mai concisă a spiritului armean. Având o țară abundând în stâncă, armeanul a reușit să insufle viață pietrei neînsuflețite, s-o transfigureze în simbol de frumusețe și închinare. Hacikarul – Crucea de piatră – conține credința fundametală a creștinătății, în esența ei, lucrarea de bine înfăptuită de Iisus Hristos. Principalul element al credinței este Crucea, amintind de crucificarea lui Hristos, îndemn către mântuire și făgăduitul paradis ceresc.

Arta Hacikarurilor a renăscut și înflorit, îndeosebi, în ultimele decenii. O mulțime de sculptori și meșteri pietrari continuă tradiția lăsată moștenire de înaintași. Hacikarul este expresia (proto) tipică a culturii și civilizației armene, unul din simbolurile caracteristice ale individualității neamului armean. Prin uimitoarea minune sculpturală, prin misterul atotmântuitor și viața veșnică a pietrei respirând în eternitate, plasată fiind în aer liber, Hacikarul este unul din cele mai accesibile obiecte sfinte ale Bisericii Armene.

În România, cu astfel de ocazii, s-au instalat Hacikaruri – în număr de cinci - în București, Suceava, Pitești, Botoșani și Constanța.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Hotia si smecheria la unii armeni,greci si evrei se traduce prin faptul ca au fost alungati de pe teritorile lor si omoriti in masa de catre turci ,rusi si romani. Pe unde au ajuns lumea nu a fost binevoitoare si atunci o parte di ei au recurs si la metode mai putin normale ,pentru a supravietui.Dar au promovat cultura si civilizatia si sunt priceputi in multe domenii.Ei nu se compara cu musulmanii distrugatori de civilizatii.
0
3
niste hoti si astia impreuna cu uniunea aremenilor
2
3

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108