REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Taxa auto se restituie integral? Avocatul Colţuc a explicat cum stau lucrurile

Taxa auto se restituie integral? Avocatul Colţuc a explicat cum stau lucrurile

Replica API 4 septembrie 2015 | 23:01 108

Fapte sau vorbe?

Fapte sau vorbe?

Taxa auto a stârnit atâta vâlvă şi controverse încât toate elementele din jurul ei sunt cam în ceaţă. Ba că procesele sunt câştigate de proprietarii maşinilor, ba că este ilegală, ba că se restituie. Însă, sunt şi aspecte care nu au fost aduse în discuţie. Spre exemplu, timbrul de mediu, respectiv actuala formă a taxei plătite către Fondul pentru Mediu în vederea înmnatricularii unui autoturism, nu intră în sfera de incidenţa a acestei ordonanţe care reglementează restituirea la cerere a taxei pentru autoturisme. Avocatul Marius Vicenţiu Colţuc a adus precizări cu privire la această speţă.

Avocatul Marius Vicenţiu Colţuc a precizat, pentru „Replica” de Constanţa că ordonanţa 40/2015 reglementează restituirea la cererea persoanei interesate a taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, respectiv taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. „Nu este de mirare că birul a fost denumit în atâtea feluri, deoarece Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) le-a desfiinţat până acum pe toate, rând pe rând.

Este important de menţionat că timbrul de mediu, respectiv actuală formă a taxei plătite către Fondul Pentru Mediu în vederea inmnatricularii unui autoturism, nu intră în sfera de incidenţa a acestei ordonanţe”, a declarat avocatul. Prin urmare, potrivit acestuia, vor fi restituite taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, prevăzută la art. 214/1/214/3 din Codul Fiscal, în vigoare până la dată de 1 iulie 2008; taxa pe poluare pentru autovehicule, prevăzută de OUG nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, aprobată prin Legea nr. 140/2011; taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, prevăzută de Legea nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, cu modificările ulterioare.

Hibe în demersul de restituire a dobânzilor datorate contribuabilului

„Trebuie să aducem în discuţie şi faptul că Guvernul s-a grăbit să restituie şi dobânzile datorate contribuabilului, determinate între perioada de la care s-a perceput taxa şi dată restituirii acesteia. Însă aici există o hibă. Nu se cunoaşte care dobânzi vor fi restituite. Dobânzile legale? Ori dobânzile fiscale? Ce au de făcut cei care vor să-şi recupereze această taxa? Astfel, ordonanţa arată că cererile se soluţionează în termen de 45 de zile de la înregistrare, iar decizia de soluţionare a cererii se comunica contribuabilului în termen de 10 zile de la emitere.

Acum, textul de lege arată că în cazul în care solicitarea contribuabilului de restituire a taxei de poluare este refuzată, persoana îndreptăţită are dreptul să depună contestaţie în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei, iar ulterior, dacă şi această cerere se va respinge, poate să se adreseze instanţei de judecată”, a mai precizat avocatul Marius Vicenţiu Colţuc. Astfel de cazuri vor fi des întâlnite, pentru că nu se ştie cu ce dobânzi avem de-a face (fiscale ori legale), ceea ce va produce o confuzie. Mai departe, nici termenul de prescripţie, de cinci ani, nu va fi uitat uşor nici de către cotribuabili şi nici de către ANAF.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108