REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Trei vieţi salvate: familia unei constănţence în moarte clinică a acceptat să-i doneze organele!

Trei vieţi salvate: familia unei constănţence în moarte clinică a acceptat să-i doneze organele!

Replica API 25 februarie 2015 | 00:15 1222

Prima prelevare de organe la Spitalul Judeţean pe anul acesta

Prima prelevare de organe la Spitalul Judeţean pe anul acesta

Dănuţ Căpăţână şi Marius Prăzaru

Trei oameni au primit o nouă şansă la o viaţă normală. Asta după ce la Constanţa, familia unei femei în vârstă de 46 de ani, aflată în moarte clinică, a decis să îi doneze organele. Operaţia a fost efectuată de o echipă mixtă de medici din Bucureşti şi Constanţa. Prima prelevare de organe pe anul acesta la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Sfântul Apostol Andrei” Constanţa a avut loc în seara de 23 februarie. Au fost prelevate mai multe organe, respectiv rinichii şi ficatul de la o pacientă internată în comă profundă, urmare a unui anevrism de arteră comunicantă, ulterior fiind declarată în moarte cerebrală. Intervenţia de preluare a organelor a durat aproximativ 5 ore, de luni, ora 00.00, până marţi la ora 05.00.

Familia a acceptat să-i fie donate organele, iar trei pacienţi aflaţi pe listele de aşteptare au fost pregătiţi pentru transplant la Institutul Fundeni din Capitală. Managerul Spitalului Judeţean, dr. Dănuţ Căpăţână, a declarat că “aceste gesturi sunt unele umanitare şi pot salva vieţi”. “Dincolo de toate consideraţiile sociale, religioase şi entice acest lucru (donarea de organe –n.r.) ar trebui să fie unul normal. Acest gest poate salva un copil sau poate salva un om tânăr. (…) Vreau să le mulţumim aparţinătorilor pacienţilor că au fost de acord să doneze organele. Este o decizie greu de luat”, a declarat dr. Dănuţ Căpăţână, managerul unităţii sanitare. Medicii spun că în 2013 au efectuat două prelevări din cele 10 persoane declarate în moarte cerebrală. “Anul trecut au fost declarate nouă persoane în moarte cerebrală, dar s-au prelevat organe de la trei pacienţi. Anul acesta au fost declarate două persoane în moarte cerebrală, dar numai de la una au fost prelevate organe. Celălalt caz era instabil hemodinamic”, au precizat cadrele medicale. În urma unei prelevări complete pot fi salvate 110 bonavi.

“Dacă se recoltează totul de la o singură persoană, celule şi ţesuturi, capete de os, tendoane, piele, cornee, ficat, rinichi, pancreas, în principiu beneficiază 110 pacienţi în urma unei prelevări complete. În cazul acesta s-au prelevat numai ficat şi rinichi. S-a făcut tot posibilul să fie mai bine, evoluţia a fost gravă şi s-au efectuat teste pentru declararea morţii cerebrale. Organele prelevate vor ajunge la trei pacienţi de la Spitalul Fundeni”, a declarat dr. Marius Prăzaru, coordonatorul programului de transplant din Constanţa, cel care a reuşit să obţină consimţământul familiei pentru prelevarea organelor. Medicul susţine că abordarea aparţinătorilor în cazul unui pacient aflat în moarte clinic este diferită, “dar întotdeauna este greu”. Cei mai mulţi donatori de organe provin din Oradea. 17 prelevări de organe au avut loc anul trecut la Spitalul Judeţean din Oradea, al doilea oraş din ţară, după Bucureşti la acest capitol.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108