REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
13.5° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

10 trucuri pentru a păcăli foamea

10 trucuri pentru a păcăli foamea

Replica API 20 octombrie 2020 | 00:00 1156

Oamenii care mănâncă cu o furculiță mai mică consumă cu 21% mai puțînă mâncare comparativ cu cei care mănâncă cu o furculiță mai mare, au arătat specialiștii de la universitatea din Utah, citează doc.ro.

1. Mestecă gumă!

Un studiu desfășurat de universitatea Wageningen și centrul de studii Nestle din Suedia a arătat că mestecatul prelungit influențează senzația de foame și sațietate.

În studiul lor, specialiștii au rugat participanții să mestece, dar nu să înghită, timp de 1 minut sau timp de 8 minute un anumit fel de mâncare. În tot acest timp, ambele grupe au fost alimentate printr-un tub introdus în stomac. 30 de minute mai târziu, fiecare persoană a primit un prânz de mâncare. La sfârșit, specialiștii au calculat cantitățile: persoanele care mestecaseră timp de 8 minute au mâncat cu 19% mai puțin comparativ cu cele care au mestecat 1 minut.

Așadar, dacă vreți că senzația de sațietate să apară mai devreme, nu trebuie decât să mestecați o gumă cam cu jumătate de oră înainte de masă.

2. Un bol mai greu

Un alt studiu, de această dată desfășurat în Spania și Anglia, a arătat că greutatea vasului din care mâncăm influențează, de asemenea, senzația de sațietate. Participanților la studiu li s-a oferit un bol cu iaurt, pe care să îl mănânce. Cantitatea a fost aceeași pentru toți, din același fel. Cu toate acestea, o parte din participanți au mâncat dintr-un bol mai greu, iar alții dintr-un bol mai ușor. La final, cei care au avut bolul mai greu au raportat că iaurtul a fost mai delicios, savuros și dens și s-au săturat mâncând o cantitate mai mică de iaurt.

3. Alege furculița potrivită

Oamenii care mănâncă cu o furculiță mai mică consumă cu 21% mai puțină mâncare comparativ cu cei care mănâncă cu o furculiță mai mare, au arătat specialiștii de la universitatea din Utah. Potrivit acestora, cu cât trebuie să iei mai multe înghițituri, cu atât mai puțină mâncare consumi. În plus, alte studii au arătat că a mânca mai încet crește senzația de sațietate.

4. Mănâncă cu cealaltă mână

Specialiștii de la universitatea Southern California au descoperit că, dacă mănânci cu cealaltă mână (stânga, dacă ești dreptaci), te concentrezi exclusiv asupra mâncatului și consumi mai puțină mâncare decât dacă ai mânca în mod normal.

5. Mănâncă din farfurii mici

O echipă a universității Cornell a descoperit că oamenii mănâncă cu 31% mai multă înghețată atunci când o consumă dintr-un bol mai mare. Asta pentru că oamenii tind să termine ceea ce au în farfurie, indiferent dacă sunt sătui sau nu. Așadar, farfurii cât mai mici la masă!

6. Mănâncă puțin ghimbir

Ghimbirul a fost legat de multe beneficii pentru sănătate. Acestea includ reducerea senzației de greață, durerii musculare, inflamației și nivelului glucozei din sânge (glicemia). În mod interesant, cercetările recente adaugă un alt beneficiu la această lista: reducerea senzaţiei de foame. Potrivit healthline.comm un studiu a arătat că simplă consumare a 2 grame de pudra de ghimbir, diluate în apă fierbinte, la micul dejun, a redus foamea pe care participanții au simțit-o după masă. Cu toate acestea, studiul a fost unul mic, așa că este nevoie de mai multe cercetări înainte de a se ajunge la niște concluzii puternice.

7. Răsfață-te cu puțină ciocolată neagră

Se crede că gustul amar al ciocolatei negre ajută la reducerea apetitului și la diminuarea poftei de ceva dulce. De asemenea, cercetătorii cred că acidul stearic din ciocolată neagră poate să ajute la încetinirea digestiei, contribuind la menținerea senzației de sățietate, scrie healthline.com. Interesant este că simplul act de a miroși ciocolată neagră produce același efect. Un studiu a observat că prin simplă mirosire a ciocolatei negre cu 85% cacao a redus atât apetitul, cât și hormonii responsabili de foame, la fel de mult că în cazul consumului acestui tip de ciocolată.

8. Umple-ți "rezervoarele" cu apă

Dacă bei apă, această te poate ajută să reduci senzația de foame pe care o ai înainte de mese. De asemenea, apă îți crește senzația de sățietate ce urmează după o masă și contribuie la scăderea în greutate. De fapt, studiile arată că oamenii care beau două pahare cu apă imediat înainte de o masă, mănâncă cu 22% mai puține alimente decât cei care nu au consumat deloc apă. Potrivit aceleiași surse, oamenii de știință cred că aproximativ 500 mililitri de apă sunt suficienți pentru a extinde stomacul cât să trimită semnalele de sațietate la creierul nostru. Interesant este de reținut și faptul că dacă îți începi masă cu o supă, această poate acționa în același mod că și apă: îți umple stomacul și îl mărește.

9. Dormi suficient

Dacă te bucuri de suficiente ore de somn de calitate, acestea te pot ajută să reduci foamea și te protejează de acumularea de kilograme nedorite. Studiile arată că dacă dormi prea puțin, acest lucru îți poate crește foamea și apetitul cu până la 24% și că îți reduce nivelul unor hormoni responsabili de sațietate cu până la 26%. De asemenea, cercetările arată că indivizii care dorm mai puțin de 7 ore pe noapte recunosc că senzația lor de sațietate după micul dejun este cu 26% mai scăzută.

10. Mănâncă surse de acizi grași Omega-3

Acizii grași Omega-3, în special aceia care se găsesc în uleiurile de peste și de alge, au capacitatea de a crește nivelul leptinei, un hormon care joacă un rol important în reglarea apetitului și sațietății. O dietă bogată în acizi grași Omega-3 poate, de asemenea, să crească senzația de sațietate după mese, când caloriile sunt reduse, pentru scăderea în greutate a persoanei. Până acum, efectele au fost observate doar la participanții obezi și supraponderali din cadrul unui studiu, așa că sunt necesare mai multe cercetări pentru a vedea dacă acest lucru se aplică și persoanelor slabe.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108