REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.3° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

15 stații GPL închise, până acum, la Constanța... după dezastrul de la Crevedia. Video!

15 stații GPL închise, până acum, la Constanța... după dezastrul de la Crevedia. Video!

Mirela PASCAL 14 septembrie 2023 | 00:00 3525

După nenorocirea de la Crevedia, au fost demarate controale la toate stațiile de GPL, inclusiv din Constanța, pentru a se verifica legalitatea acestora. Cu această ocazie, autoritățile au constatat că mulți operatori sfidau lege și își îngroșau veniturile punând grav în pericol viața locuitorilor. Din acest motiv, dar și din alte cauze, 15 stații au fost închise, până la acest moment. Unele dintre ele nu aveau nici măcar autorizație ISU. De precizat că au fost și situații când chiar operatorul care deținea o astfel de stație, sau mai multe, a cerut singur închiderea activității. Despre acest subiect, prefectul Silviu Coșa a vorbit pe larg, într-un interviu acordat ziarului Replica.

15 statii GPL inchise, pana acum, la Constanta... dupa dezastrul de la Crevedia. Video!

Referitor la controalele care au avut loc, în ultima perioadă, la stațiile GPL din Constanța, reprezentantul Guvernului în teritoriu ne-a declarat că au fost închise, până acum, 15 stații. Sunt doar două echipe care efectuează controale. „Echipele au fost stabilite în funcție de cel mai mic număr de salariați pe care îl are o instituție. Sunt controale interinstituționale și degeaba poate Poliția aloca 20 de oameni pe zi, dacă cei de la ISCIR au doar doi angajați disponibili. A trebuit să formăm doar 2 echipe, acesta era maximul pe care îl puteam crea. Sunt două echipe interinstituționale, care cumulează 8 instituții, 10 persoane din partea acestora. Norma a fost stabilită la 3 unități de echipă pe zi. Termenul legal, până când trebuie să finalizăm controalele, este de 31 octombrie, stabilit de ministrul Afacerilor Interne. Până atunci ne-am propus să terminăm cele 130 de unități”, ne-a declarat Silviu Coșa.

254 de nereguli constatate la 53 de operatori

Din cele 130 de unități aflate pe lista neagră, doar o treime a fost controlată, până acum. „Am făcut mai bine de o treime, până ieri erau terminate 53 de unități. Ne-am propus să terminăm verificarea lor până la sfârșitul lunii septembrie, astfel încât în luna octombrie să vedem ce tipuri de vedem ce tipuri de unități mai sunt și să avem misiuni de tip Follow-Up, în care să vedem  dacă au fost implementate măsurile pe care aceste echipe le-au lăsat. Am avut peste 254 de nereguli constatate. Toate neregulile afectează siguranța populației și toate sunt de natură, într-un anumit context și prin suprapunerea lor nefericită, să genereze situații de urgență. De la nerespectarea distanței minime pe care trebuie să o aibă o astfel de unitate față de clădirile din zonă, până la nedotarea cu mijloace de stingere a incendiilor, inexistența unor proceduri, neacordarea repausului săptămânal a salariaților, neefectuarea  de instruiri în ceea ce privește prevenția și stingerea incendiilor de către cei îndreptățiți în zonele respective. Vorbim și despre lipsa unor autorizații, inclusiv autorizația emisă de ISU”, a completat prefectul.

Trei operatori au cerut singuri închiderea activității

Trei operatori au cerut ei închiderea activității, înainte ca echipele să ajungă în control. „Au existat și trei cazuri pe la începutul acțiunii când operatorii economici au solicitat chiar ei oprirea activității. Nici măcar nu mai sunt instalațiile la locațiile respective. Inclusiv ieri au fost descoperite instalații care nu mai sunt amplasate pe locații. Urmează să vedem unde anume sunt și de ce au plecat. Momentan verificăm ce este în funcțiune. Au fost oprite 15 instalații începând cu data de 31 august, când am demarat acțiunea, inclusiv pentru neprezentarea documentelor. În 4 cazuri oamenii au venit după oprirea instalațiilor, au prezentat documentele și instalațiile au fost repornite. Există o întreagă pleiadă de măsuri, de deficiențe și de acțiuni ale instituțiilor, care se pot întâmpla într-o activitate de genul acesta”, a continuat Silviu Coșa.  

15 statii GPL inchise, pana acum, la Constanta... dupa dezastrul de la Crevedia. Video!

Întrebat de ce nu au fost controlați, de către cei responsabili, înainte de evenimentul Crevedia, Coșa ne-a precizat: „Consider că este binevenită o astfel de acțiune punctuală, prin care se verifică un anumit domeniu de risc pentru populație, se trage o linie și se știe exact cum se stă în domeniul respectiv. Genul acesta de acțiuni presupune că alte acțiuni curente sunt lăsate deoparte pentru o anumită perioadă. O altă precizare pe care aș fi dorit să o fac în acest sens, este că în Constanța nu au fost înregistrate probleme majore în aceste activități în care prefectul a fost împuternicit să coordoneze și să eficientizeze activitatea interinstituțională. Nici în ceea ce privește azilele, cu toate că am avut două azile neautorizate, condițiile nu erau cele pe care lumea le-a văzut la televizor sau prin presă că ar exista în alte zone ale țării, nici în ceea ce privește stațiile de carburanți, inclusiv GPL. Nici acolo nu au fost constatate abateri de natură infracțională, până la acest moment. Au fost emise peste 250 de procese verbale de contravenție, dintre care 148 au fost cu sancțiunea avertismentului, ceea ce înseamnă că abaterile au fost minore. Și eu ca și dumneavoastră și ca și orice alt om normal la cap mi-aș fi dorit ca aceste verificări să aibă loc înaintea producerii unei tragedii, dar domeniul pe care trebuie să îl acopere oricare instituție este atât de vast încât este dificil să se concentreze pe fiecare domeniu de activitate,  astfel încât să fie verificat fiecare operator, o dată pe lună sau o dată pe an”, a conchis oficialul.

Video:

 

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Se scoate GPL ul cum?Facem un Fals Flag omoram civili ,sensibilizam emotional cu media si crimele facute prin explozie si apoi interzicem statie cu statie sau facem sa fie cat mai dificil accesul "pompa" ,relgementari,amenzi ,cerinte,pe scurt licenta obtinuta foarte greu.Soferii se vor "lasa la mana lor" si vor trece pe electrice.Plan reusit.Oare in istoria asta scurta moderna au mai existat evenimente care au lasat urme de gen?Sper sa aflu dupa ce aflu cu LAHINA
1
1
Poți să mă popi in P U L A fara sa te apleci sau în c u r ...exista o explicație pentru tine...Laba sau onania va mâncat mințile sa nu drogurile Caca tule când eu învățăm carte tu nici pe vârful penisului nu erai...Dejectie umană,ești umbra pe Terra...
2
0
Bine ca nu avem toalete publice ca le închideau
0
0
Te-ai infipt ca rama in bordura fara sa judeci ce-am scris si ce-am vrut sa spun!Dar ce sa faci? Asa sunt romanii!!! Priceputi la toate si bagatori in seama precum chilotii in cour!
0
1
Daca incarca butelia cu gpl in loc de butan plus alte condiții care trebuiesc îndeplinite.Si că sa îți dau un exemplu d.p.d.v SSM distribuitorul de la statia gpl trebuie sa fie echipat cu salopeta antistatic și antitermic iar el distribuie gpl in bermude...s.a.m.d
4
3
Parca nu stiti cum stau lucrurile n tara asta.... dupa colectiv au mai luat foc n cluburi.dupa crevedia o sa mai bubuie si alte statii. Voi chiar credeti ce spune papagalu asta ??? Asta ca multi alti niste kkanari politruci asezati in functii sa execute ordinele mafiei. Fie ca vbm demafia gpl ului imobiliare samd. Stati sa vedeti cand o sa ne loveasca o catastrofa ca in maroc cum o sa dea din colt n colt gunoiu asta..... cum a semnat el si multi altii pt cutiile alea de carton construite pe malu de mare...... si atunci sa vezi haos. Acum doar arata ca fac si ei ceva ca au primit ordin de la centru......
5
1
Si ce legatura au statiile GPL inchise cu magariile facute la Crevedia?! Heirupism romanesc!
3
4
Si cu buteliile care au gaz fara miros gpl cum facem, stam pe bombe in casa. E plin orasul de butelii vechi care pot sa curga
1
3
Dar până acum ce-au făcut de nu le-au închis? Ce-au făcut până acum?
13
1
V-am trimis de doua ori imagini cu operatorul care încarca butelii de la statia GPL din Cernavodă str.N.Titulescu și nu ați rezolvat nimic.
12
4
Nu stia nimeni de stațiile astea,nu le-a vazut nimeni in toti anii astia? Ca doar rezervoarele nu erau de dimensiunea unei brichete!
23
1

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468