REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

2011 - un an cu crime oripilante pentru Constanţa

2011 - un an cu crime oripilante pentru Constanţa

Replica API 3 ianuarie 2012 | 00:00 129

Privind în urmă la anul ce a trecut se poate concluziona că, faţă de alţi ani, la Constanţa, s-au înmulţit numărul de cazuri odioase care au şocat opinia publică şi care au adus o presiune mediatică uriaşă asupra instituţiilor statului. Anul 2011 a debutat cu multiplul asasinat de la Cernavodă, comis de Giani Deliorga. Potrivit materialului de cercetare penală, Deli-Iorga a mers pe 3 ianuarie 2011 la domiciliul lui Petre şi Elena Garoafă, unde în urma unor discuţii aprinse i-a înjunghiat cu un cuţit. În aceiaşi zi, ginerele soţilor Garoafă şi-a înecat concubina în Dunăre, ulterior recurgând la sinucidere. După mai multe expertize tehnice şi judiciare s-a constatat că autorul crimelor ar fi reţinutul Giani Deli-Iorga, iar acesta a fost suspus mai multor expertize psihiatrice. După câteva luni, la trimiterea sa în judecată, acesta a recunoscut fapta. Procesul se judecă încă pe fond, Deli-Iorga riscând închisoarea pe viaţă pentru omor deosebit de grav şi tâlhărie.

La mijlocul anului, în cartierul Constănţean Abator, avea loc o altă faptă odioasă. Un tânăr a fost găsit de vecini într-o baltă de sânge în apartamentul său de pe strada Vasile Marcovici. Ancheta a fost demarată după ce un locatar din zonă a sunat la 112, anunţând că o femeie, aproape dezbrăcată, a sărit de la etajul 1 al imobilului. Poliţiştii ajunşi la faţa locului au găsit un peisaj cumplit: un tânăr, identificat ulterior drept Vasile Cristea (27 de ani), era prăbuşit într-o baltă de sânge între dormitorul şi bucătăria locuinţei. Lângă el se afla un cuţit de bucătărie. Femeia care sărise pe geam se numeşte Monica Maican (27 de ani), iubita lui Cristea. Iniţial poliţiştii au crezut că au de a face cu o crimă pasională, dar ulterior au construit ancheta pornind de la prezumţia că tânărul premedita să îşi ucidă iubita şi mai apoi să se sinucidă.

La Ghindăreşti, în noiembrie, a fost descoperit un cadavru decapitat. Scena a fost cutremurătoare, cu atât mai mult cu cât bărbatul descoperit mort era îmbrăcat în haine preoţeşti. La foarte scurt timp anchetatorii l-au identificat şi reţinut şi pe făptaş, un localnic, care susţine că mobilul crimei a fost unul sexual. Acesta susţine că, într-o seară, un prieten de-al său călugăr i-ar fi făcut avansuri sexuale, a încercat să se dezbrace în faţa sa, motiv pentru care l-a omorât. Cadavrul a fost abandonat într-un şanţ, la doar câteva sute de metri de locul comiterii faptei.

Un alt caz care a şocat opinia publică a avut loc în zona Valea Dacilor. Aici, victima decedată a unui accident rutier a fost abandonată în câmp şi lăsată pradă animalelor din zonă. Folosind procedee poliţieneşti specifice (nu foarte avansate, dar al dracului de eficiente) oamenii legii au identificat făptaşul la o zi după descoperirea cadavrului, în persoana unui tânăr jandarm. Acesta reuşise să îşi şi repare maşina implicată în eveniment la garajul unui amic de-al său din Lazu, care comisese o faptă similară cu ceva ani în urmă.

Situaţia este ţinută sub control, cel puţin pe hârtie. De altfel, oficialii din structurile de poliţie ale judeţului nu cataloghează 2011 ca fiind un an mai rău decât ceilalţi, susţinând că numărul faptelor se încadrează în parametri fireşti, diferenţa fiind numărul cazurilor înregistrate faptic, fie că sunt cu autor cunoscut sau nu.

Florin ILIESCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108