REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

24 de consumatori de droguri şi alcool îşi tratează dependenţa la Centrul Antidrog Constanţa

24 de consumatori de droguri şi alcool îşi tratează dependenţa la Centrul Antidrog Constanţa

Replica API 25 octombrie 2013 | 00:00 1788

Serviciile sunt confidenţiale şi gratuite

Serviciile sunt confidenţiale şi gratuite

Criza a tăiat din fondurile mai multor instituţii, una dintre ele fiind şi Agenţia Naţională Antidrog (ANA). Readusă la viaţă şi aşezată în subordinea directă a Ministerului Administraţiei Interne, agenţia are şi o conducere nouă la nivel de regională. Începând din luna august a acestui an, noul şef al Centrului Regional de Evaluare, Consiliere şi Prevenire Antidrog Constanţa- Tulcea este comisarul Cristian Oprişan, fostul adjunct al Poliţiei Mangalia, dar şi fost poliţist la Brigada de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog Constanţa. Din noua postură, Oprişan spune că vrea să impulsioneze activitatea centrului, să reia programe care momentan nu mai funcţionează, cum ar fi Asociaţia Alcoolicilor Anonimi. Cei care admit că au o problemă şi doresc să primească ajutor la Constanţa, se pot adresa Serviciului Teritorial din cadrul ANA, situat pe strada Mimozei n.4, sau la telefon: 0241.555.105; TelVerde: 08008700700. Serviciile oferite de specialiştii din cadrul Agenţiei Antidrog sunt confidenţiale şi gratuite, subliniază comisarul Oprişan. Precizarea este valabilă şi pentru cei care vor să renunţe la consumul de droguri.

În prezent, Serviciul Teritorial Constanţa din cadrul ANA oferă asistenţă medicală şi psihologică pentru 42 de persoane. 33 de persoane apelează pentru prima dată la serviciile agenţiei, în timp ce alte 9 persoane au mai cerut ajutor şi în trecut (e vorba despre dependenţi de droguri sau alcool care fie au abandonat, la un moment dat, programul de reabilitare, fie au recidivat). Din cele 42 de persoane care merg regulat la centru, pentru a primi ajutor, 24 sunt consumatori, iar restul - aparţinători. Şi unii, şi alţii primesc ajutor psihologic. În plus, sprijinul aparţinătorilor este foarte important în cazul dependenţilor de droguri. Cei 24 de consumatori (23 de sex masculin şi o femeie) au vârste cuprinse între 16 şi 45 de ani (3 fiind minori). Principalul drog care a dat dependenţă în cazul acestor persoane este reprezentat de etnobotanice (12 persoane), urmat de cannabis (10 persoane), apoi alcool, metadonă. "În cazul etnobotanicelor, periculos este faptul că unii consumatori folosesc substanţa intravenos. De regulă, etnobotanicele se fumează, apoi există un praf care se prizează, dar sunt şi cazuri când substanţa este injectată. Are impurităţi şi, automat, este periculoasă", spune Cristian Oprişan. Un alt pericol legat de consumul de droguri este şi cel legat de seringile folosite, de unde şi campaniile care au avut loc în sezonul estival. Reprezentanţii ANA, alături de alte instituţii, au împărţit seringi pe plajă, pentru a preveni astfel un fenomen îngrijorător: bolile asociate consumului de droguri - SIDA, hepatita B, hepatita C. "Centrul European de Monitorizare a Drogurilor a constatat, în rapoartele prezentate în 2011 şi 2012, că în România ne confruntăm cu o epidemie de SIDA şi hepatita C. De aici, şi campania de împărţire a seringilor. Încercăm prin astfel de campanii să limităm, pe cât posibil, răspândirea bolilor. Spre exemplu, consumatorii care s-au aflat în sezonul estival în Vama Veche, veneau cu seringile utilizate deja şi primeau la schimb altele noi. Îi împiedicam astfel să le mai folosească încă o dată pe cele vechi, sau să le dea mai departe prietenilor...", a mai explicat Oprişan. El a mai precizat că centrul, pe lângă serviciile pe care le oferă, încurajează şi voluntariatul: "Vom lua legătura cu fiecare unitate şcolară, vrem să avem un colţ antidrog de informare în fiecare şcoală, care să fie îngrijit de voluntari". De altfel, una din activităţile agenţiei se referă la informare, educare şi conştientizarea problematicii drogurilor la nivelul României.

Puteţi afla mai multe aici: LINK

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
vand drog asa ma cheama pe instagram parawandrewtzc1
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272