REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.3° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

A avut loc prima prelevare de organe din 2023, la SCJU Constanța

A avut loc prima prelevare de organe din 2023, la SCJU Constanța

Valentina CAMARA 24 aprilie 2023 | 00:00 4399

În noaptea de vineri spre sâmbătă, 22 aprilie a.c., a avut loc prima prelevare de organe din anul 2023 la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, de la un pacient decedat în urma unui accident rutier. Doctorii au prezentat mulțumiri familiei îndurerate care a dat o șansă semenilor aflați în suferință. Pentru intervenția de prelevare, la Constanța,  au fost prezente echipele chirurgicale ale Institutul Clinic Fundeni, condusă de Dr. Guenadiy Vatachki - pentru ficat și Dr. Vlad Olaru  - pentru rinichi.

A avut loc prima prelevare de organe din 2023, la SCJU Constanta

”Vieţi salvate prin transplant. A dărui o şansă la viaţă celor aflaţi în suferinţă este unul din cele mai nobile gesturi, o dovadă a iubirii faţă de semeni ce nu poate fi cuantificată în cuvinte.

Sâmbătă, 22 aprilie a.c., e o zi specială, în care sărbătorim și mulțumim – Ziua Națională a Transplantului, eveniment ce reprezintă o conștinetizare a faptului că transplantul salvează viețile unor oameni care altfel nu ar avea altă șansă.  Și chiar sâmbătă, 22 aprilie a.c., 3 vieţi sunt salvate prin transplant de ficat şi rinichi, datorită gestului altruist făcut de o familie care, deşi a pierdut pe cineva foarte drag, a fost de acord cu donarea de organe şi efortului deosebit al echipelor medicale implicate în activitatea de transplant, de la donare la transplant.

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, în noaptea de vineri spre sâmbătă, s-a realizat prima prelevare de organe din acest an, de la un pacient decedat în urma unui tragic accident rutier.  Ne înclinăm cu profund respect și recunoștință în fața familiei îndurerate, care a acceptat să treacă peste propria suferință și să dea o șansă la viață semenilor aflați în suferință. În spatele fiecărui acord, care va duce la vieți salvate prin transplant, se află efortul personalului medical implicat în activitatea de declarare şi donare, în general personalul secţiei ATI şi  coordonatorul de transplant. Mulţumim colectivului ATI și echipei de coordonare de la Spitalul  Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” Constanța, formată din  Dr. Marius Prăzaru – coordonator transplant, Dr. Adina Gherghinoiu – kdp, care au facut posibil să apară speranţa în sufletul altor 3 oameni.

Pentru intervenţia de prelevare, la Constanța,  au fost prezente echipele chirurgicale ale Institutul Clinic Fundeni, condusă de Dr. Guenadiy Vatachki - pentru ficat și Dr. Vlad Olaru  - pentru rinichi.

Efortul lor a fost continuat de echipele neobosite ale centrelor de transplant. Astfel, la Centrul de Transplant Hepatic al IC Fundeni, coordonat de Prof. Dr. Irinel Popescu, un pacient critic a beneficiat de un transplant de ficat realizat cu succes de echipa de chirurgi condusă de Prof.Dr. Vladislav Brașoveanu, alături de echipa ATI - Prof.Dr. Dana Tomescu, Conf.Dr. Mihai Popescu, Dr. Mihaela Olita.

În acelaşi timp, la Centrul de Uronefrologie și Transplant Renal Fundeni, alți doi pacienți vor primi şansa mult aşteptată pentru un transplant de rinichi, intervenţiile salvatoare vor fi realizate de echipele de transplant conduse de Dr. Cătălin Baston și Dr. Constantin Gângu, suport ATI – Dr. Liliana Domnișor.

De la începutul anului, la nivel naţional s-au înregistrat 23 donatori în moarte cerebrală de la care s-au prelevat organe şi ţesuturi. Medicii români au salvat 88 de pacienți prin intervenţiile de transplant, cu organe provenite de la donatori decedaţi: 23 de transplanturi hepatice, 60 transplanturi renale, 5 transplanturi de cord şi 1 transplant plămân.

Efortul unităţilor sanitare implicate, alături de susţinerea avută din partea Ministerului Sănătăţii, au contribuit la salvarea acestor pacienţi a căror unică şansă era un transplant.

Mulţumim încă o dată cu profund respect şi recunoştinţă familiilor donatorilor şi tuturor echipelor medicale implicate în această activitate atât de complexă şi sensibilă, care fac posibil un miracol pentru aceia dintre noi aflați în cumpănă.
#Transplantul înseamnă viață!, au transmis reprezentanții Agenției Naționale de Transplant.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
m**e Replica
1
0
Asta nu e motociclistul care a întrat în parapet pe autostradă?
1
0
Au fost de acord cei de la fundeni sa vina sa faca acel transplant ??? Nu i-au speriat mizeria si gandacii din spitalul nostru ?? Ce stire de c****t ! Cei de la fundeni au facut transplantul nu doctorii nostri spagari !
5
2
Vlad, baiatule, pe tine nici un transplant nu te mai ajuta.
3
0
Daca a ajuns in RO sa faca transplant unul cu numele de Guenadiy Vatachki treaba e nasoala rau, dom Rafila !!!
5
9
Bravo familiei Donatorului ! Felicitări echipelor medicale ! Multă sănăt**e beneficiarilor !
18
1
Este un respect deosebit al familiei donatorului fata de donator,de viata,de umanitate. Este un exemplu de inteligenta si bunatate peste media nationala si de empatie. Cazurile sunt extrem de rare si asta pentru ca sunt rari oamenii care in afara de aspect anatomic si alte mici caracteristici,pot fi numiti oameni. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l ajute pe donator in acele dimensiuni inca nemasurabile si neintelese de noi si pe cel ce a primit o noua sansa,sa pretuiasca acest fapt.
25
2

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468