Accident grav în Gorj! Victimele sunt din Constanța!
Accident grav în Gorj! Victimele sunt din Constanța!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin Pinterestsursa foto: observator.tv
Pompierii din cadrul ISU Gorj au fost solicitați sâmbătă, 12 ianuarie, să intervă pentru gestionarea unei situații de urgență generată de un accident rutier produs pe DN 67 în dreptul localității Polovragi în care a fost implicat un microbuz care a părăsit partea carosabilă și a lovit frontal o contrucție din beton care marchează limita dintre județele Gorj și Vâlcea. În microbuz erau două familii, din Constanta, care se întorceau de la Rânca. Salvatoarea Lăcrămioara Ion, cea care a sunat la 112 și a acordat primul ajutor victimelor, a făcut declarații incredibibile, pentru Replica de Constanța, din ziua în care, spune ea, nu o va uita niciodată.
Apelantul semnala faptul că în urma impactului au rezultat 6 victime! Imediat, a fost activat Planul Roșu de Intervenție, fiind dislocate la fața locului două autospeciale pentru descarcerare, o ambulanță SMURD și o autospecială pentru transport victime multiple din cadrul ISU Gorj, o ambulanță din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Vâlcea, precum și trei ambulanțe din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Gorj. Echipajele sosite la fața locului au constatat că în urma impactului au rezultat 6 victime, una dintre acestea fiind încarcerată.
Pompierii militari au intervenit pentru descarcerarea acesteia, scoaterea din autovehicul a celorlalte victime care, cu ajutorul colegilor de la Serviciul de Ambulanță, au fost stabilizate hemodinamic și transportate la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului din Tg-Jiu. Două femei în vârstă de 40, respectiv 29 de ani, doi bărbați în vârstă de 45, respectiv 36 de ani și două fetițe de 10 și 14 ani au avut de suferit în urma nefericitului eveniment. Acestea au fost preluate de medici în stare conștientă, stabile hemodinamic, fiind transportate alături de celelalte victime la spitalul din Târgu Jiu.
Cea care a anunțat pompierii de producerea nefericitului accident a declarat, pentru Replica, că a acordat primul ajutor victimelor. ”Am acordat primul ajutor victimelor și am dat informații la 112 colegilor de la ISU. Lucrez la Ministerul Afacerilor Interne, Departamentul pentru Situații de Urgență și am știut ce să fac și ce informații să dau. Dar adevărații salvatori sunt la ISU, SAJ și UPU”, a declarat Lăcrămioara Ion. Angajata MAI spune că nu va uita prea curând această zi. Lăcrămioara Ion a descris momentul în care a acordat primul ajutor constănțenilor.
”O zi pe care nu o voi uita curând. Am ajuns la locul accidentului la câteva minute după producerea lui. La fața locului era doar un polițist care încerca să dirijeze circulația, să îndepărteze curioșii, să sune la 112. M-am prezentat și i-am spus că pot să acord primul ajutor dacă e nevoie și îmi permite să ajut. S-a luminat la față. Mi-a spus să vorbesc cu victimele apoi s-a îndepărtat. Am făcut o evaluare rapidă a situației. În primul rând am verificat mașina. Un WV cu număr de Constanța. Să nu fie scurgeri de combustibil să explodăm acolo cu toții. Apoi am luat victimele la rând. O fată de vreo 14-16 ani era întinsă lângă mașină, dar mi-a spus că e bine. O doare mâna și piciorul dar se simte bine. În dreptul ușii din dreapta față era un bărbat la 40 de ani cu hemoragie și picioarele sub mașină. În dreptul ușii șoferului era șoferul afară din mașină. Spunea ca are o fractură, dar nu era deschisă și nici nu l-am văzut să sângereze”, a declarat Lăcrămioara Ion.
”În mașină era tragedia. O fată până în 14 ani era prinsă între scaune și sângera pe gură. Lângă ea, erau pe scaune 2 femei, una sângera foarte tare de la față, pe gură și pe nas. Cealaltă era mai bine. Ținea fata de mână. Între timp s-au strâns oameni pe lângă mașină. Am sunat la 112 și am vorbit cu colegii de la ambulanță și ISU Gorj. Le-am descris locul accidentului, starea victimelor și am încercat să îi ajut cum am putut mai bine cu informații. Între timp am cerut truse de prim ajutor din mașinile celorlalți șoferi opriți ca și mine. Pe bărbatul prins cu picioarele sub mașină l-am curățat de sânge și l-am așezat în poziția de siguranță. După câteva minute a venit prima ambulanță. Le-am făcut repede o sinteză cu starea fiecărei victime în parte. Au ales să se ocupe de bărbatul pe care îl ajutasem și eu. I-au pus un guler cervical, l-au luat pe o targă și l-au urcat în ambulanță. Între timp au ajuns și pompierii care s-au ocupat direct de copila prinsă între scaune. Recunosc că nu am făcut nimic pentru ea pentru că nu am vrut să îi agravez starea. Am aflat ulterior că a suferit un traumatism la coloană, deci am procedat corect. A venit a doua ambulanță. A luat-o pe fată. După câteva minute a apărut a treia ambulanță. Atunci am întrebat un coleg pompier dacă mai e nevoie de mine și pentru că veniseră mai mulți profesioniști obișnuiți să salveze vieți, eu nu mai aveam ce face. Aveam și eu 2 copii de 5 și 8 ani în mașină care au așteptat cuminți, și 2 bunici care au stat cu ei. Tot drumul până acasă m-am gândit la bieții oameni care au plecat la drum spre casă, ca și mine, și au ajuns la spital. Când am făcut cursurile de prim ajutor speram să nu le folosesc niciodată, dar mă bucur că am putut fi de folos unor oameni care erau în suferință. După cum am spus la început, nu voi uita această zi prea curând”, a conchis salvatoarea celor două familii din Constanța.
Mirela PASCAL
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News