REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Afinele, comorile din pădure. Ce nutrienți și vitamine conțin

Afinele, comorile din pădure. Ce nutrienți și vitamine conțin

Replica API 21 august 2020 | 00:00 3969

Afinele umplu piețele în timpul verii, în două variante: cele de pădure și cele de cultură. Cele de pădure sunt mai mici, mai închise la culoare, puțin mai acrișoare și mai aromate. Cele de cultură sunt mai mari, cu o culoare mai deschisă, spre violet, și cu o aromă mai puțin intensă.

Indiferent pe care le alegi, te poți bucură de aceleași beneficii, cu condiția că afinele să fie cât mai proaspete. În afară sezonului cald, poți opta și pentru afine congelate, care păstrează aproximativ 90% din substanțele nutritive.

Afinele sunt folosite încă din cele mai vechi timpuri în scopuri terapeutice, începând de la tratarea infecțiilor și până la combaterea inflamației și a durerilor articulare.

Ce nutrienți și vitamine conțin micile afine

Aceste fructe mici și pline de puteri vindecătoare sunt extrem de bogate în antioxidanți și vitamina C, esențiale pentru un sistem imunitar puternic și pentru lupta cu toxinele din mediu. Pe lângă acestea, afinele conțin și vitamine din complexul B, vitaminele A și E, vitamina K, fier, calciu, mangan, zinc, fosfor, seleniu și cupru. Datorită acestui mix unic de vitamine și minerale, afinele pot fi numite fără rețineri unele dintre cele mai sănătoase fructe pe care le putem include în dietă.

De altfel, îți recomandăm să consumi afine cel puțin de 2-3 ori pe săptămâna, în plin sezon. Avantajul este că le poți combină cu aproape orice: sucuri sau smoothie, deserturi, salate de fructe, salate cu legume și brânzeturi, în iaurt alături de tărâțe sau le poți mânca pur și simplu crude, că gustare între mese.

Afinele topesc grăsimea de pe abdomen

Da, ai auzit bine. Afinele pot "ținti" grăsimea fix în locurile cele mai importante pentru ține. Mai multe studii realizate de specialiști au dovedit că afinele nu doar te ajută să slăbești, dar fac minuni în cazul persoanelor cu grăsime acumulată în zona abdominală. Și când ne gândim că această zona este legată strâns și de apariția obezității, afinele par supereroi.

Toate aceste puteri se datorează complexului de antioxidanți și proprietăților diuretice. Afinele încurajează corpul să elimine toxinele odată cu surplusul de apă, dar și să metabolizeze mai rapid și într-un mod diferit, astfel încât să ardă din depozitele pe care le are deja, mai mult decât din ce mănâncă pe moment.

Afinele reglează tranzitul intestinal și ajută în procesul fiziologic de detoxifiere

Bogate în fibre, afinele sunt importante și pentru sistemul tău digestiv. Și când spunem bogate în fibre, ne referim la 4-5 grame într-o singură cană de afine. Dacă le combini și cu cereale integrale și iaurt, deja ai o porție binemeritată de fibre, suficientă pentru o zi.

Fibrele, antioxidanții și alte substanțe active din afine lucrează pe mai multe fronturi. În primul rând, reglează digestia, echilibrează flora intestinală și te scapă de probleme digestive că indigestia, constipația, diareea sau crampele. În al doilea rând, detoxifică rinichii, ficatul și colonul, susținând regenerarea acestora și vindecarea lor în caz de intoxicație sau infecție.

Afinele te apară de boli neurologice, cardiovasculare și de cancer

De fiecare dată când mănânci o afină, gândește-te că mii de celule din corpul tău îți mulțumesc. Și asta fiindcă afinele au capacitatea de a însănătoși celulele și de a distruge formațiunile cu risc tumoral. Flavonoidele din afine protejează țesuturile de efectele nocive ale radicalilor liberi.

Tot afinele pot reduce riscul de boli cardiovasculare și boli degenerative ale sistemului nervos. Au efecte benefice asupra hipertensiunii, reduc colesterolul, reglează nivelul de zahăr din sânge, mențin sănătatea arterelor și a mușchilor inimii. În plus, facilitează circulația sângelui către creier, îmbunătățind astfel oxigenarea acestuia. Susțin regenerarea celulelor neuronale și stopează evoluția unor afecțiuni cum sunt demență sau Alzheimer.

Poți privi afinele că pe o metodă excelență de a preveni aproape orice tip de afecțiune, în primul rând fiindcă sunt o sursă de vitamine și minerale, dar și fiindcă acționează direct asupra dezechilibrelor care se produc în organism.

Pe scurt, efectele benefice ale afinelor:

Sărace în calorii, însă bogate din punct de vedere al nutrienților,

Proprietăți antioxidante,

Proprietăți antivirale și antibacteriene,

Sănătoase pentru ochi,

Reduc riscul de cancer.

Cum să consumi afine

Pentru a beneficia de toate calitățile nutritive ale afinelor, e indicat să le consumi că atare, fără să le prepari termic. Acestea pot fi consumate pe post de gustare între mese, fie singure, fie alături de alte fructe de pădure.

La micul dejun, poți mânca afine cu iaurt sau cu fulgi de ovăz sau de orz, înmuiați în prealabil în apă călduță.

De asemenea, afinele pot fi folosite în deserturi, în smoothieuri sau în sucuri naturale.

Contraindicații afine

Afinele sunt extrem de sănătoase și rareori cauzează probleme. Dacă observi reacții alergice după consumul de afine, apelează de urgență la medic.

Uleiul de afine (preparat din semințele acestor fructe de pădure) poate cauza, dacă este folosit în doze mari, efecte adverse precum: durerile de cap, flatulență sau diareea.

Sub ce forme sunt disponibile remediile din afin

Acest arbust este o rudă a afinului american. Experții subliniază că fructele și frunzele de afin (Vaccinium myrtillus) au fost folosite în scop medicinal încă din Evul Mediu, pentru a trata diverse afecțiuni, cum ar fi infecțiile, diareea, arsurile etc. În zilele noastre, afinul european (diferit de cel american, cu denumirea științifică Vaccinium cyanococcus) este folosit că supliment alimentar pentru afecțiunile cardiovasculare, diaree, infecțiile tractului urinar, problemele oculare, diabet și multe alte afecțiuni.

Extractul de afin este disponibil sub formă de tablete, capsule, picături, tinctura, iar fructele (afinele) sunt vândute fie uscate, fie sub formă de pudra, iar frunzele arbustului sunt preparate sub formă de ceai.

Chiar dacă nu există suficiente dovezi științifice pentru a susține folosirea afinului pentru anumite afecțiuni ori tulburări, cercetătorii sunt interesați de acest arbust în mare parte pentru că afinele (fructele sale) au o concentrație mare de antioxidanți, numiți antocianine, despre care unele studii sugerează că ar avea beneficii pentru sănătate.

Ce ne spun totuși studiile despre afine

Afinele din Europa sunt foarte similare cu afinele din America de Nord, însă aceste fructe nu trebuie confundate, pentru că au proprietăți diferite.

Experții spun că 100 de grame de afine europene ne oferă:

* 42 de calorii

* 4,9 grame de fibre

* 24% din doză zilnică recomandată de vitamina C.

De-a lungul timpului, multe studii științifice au arătat că afinele sunt eficiente în reducerea inflamației din corp. Unele cercetari1,2 au arătat că prin consumul de afine și prin consumul sucului de afine se poate reduce inflamația la persoanele cu risc de boală cardiovasculară sau de sindrom metabolic.

Un alt studiu a fost realizat pe 110 femei, iar cercetătorii au descoperit că prin faptul că au mâncat afine europene aproape o luna a redus inflamația și, în același timp, a redus circumferința taliei femeilor cu până la 1,2 cm. În plus, femeile au dat jos 0,2 kg în acest timp.

Beneficiile afinelor nu se opresc, însă, aici. Un studiu separat a arătat că o alimentație bogată în afine europene, cereale integrale și peste a redus glicemia la persoanele cu o concentrație mare a glucozei din sânge. Alte studii3,4 arată că afinele de pe meleagurile noastre pot crește nivelul de colesterol HDL (colesterol "bun") și reduc colesterolul LDL (așa-numitul colesterol "rău").

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108