REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Agenţia de Mediu şi Garda de Mediu n-au habar de nava cu deşeuri din Portul Constanţa: şefii ba sunt supăraţi, ba peste hotare

Agenţia de Mediu şi Garda de Mediu n-au habar de nava cu deşeuri din Portul Constanţa: şefii ba sunt supăraţi, ba peste hotare

Replica API 23 martie 2013 | 00:00 151

Cum se lucrează în România: responsabilitatea, pasată dintr-o parte într-alta

Cum se lucrează în România: responsabilitatea, pasată dintr-o parte într-alta

Cu toate că nava Volgo Balt 219 a fost reţinută încă de miercuri, 20 martie, în Portul Constanţa, având 2.700 tone de deşeuri la bord, nimeni de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului nu pară să aibă habar de aşa ceva, cu atât mai puţin reprezentanţii agenţiei de la Constanţa! Până la urmă, dacă tot s-a eliberat avizul prin care firma Ecovalor SRL din Bucureşti ar fi urmat să introducă peste 2 tone şi jumătate de deşeuri în portul Constanţa, de ce ar mai fi nevoie ca APM să dea şi explicaţii pentru acest lucru?

Este nevoie de explicaţii deoarece toate au o limită. Aşa s-a menţionat într-un articol anterior, doar norocul unei neglijenţe a transportatorului care nu a completat corect documentele însoţitoare, a făcut ca acest caz să iasă la suprafaţă. Firma amintită mai sus, Ecovalor SRL, este controlată în totalitate de producătorul de ciment Holcim România. Deşi în momentul verificărilor s-a constatat faptul că autorizaţiile erau expirate, şeful APM a trecut cu vederea acest "detaliu nesemnificativ", şi a transmis printr-o adresă că marfa poate fi primită, susţin surse judiciare. Un punct de vedere însă din partea agenţiei... greu de obţinut! La APM Constanţa nimeni nu a mai ieşit din sediu încă de miercuri, din moment ce nimeni nu ştie nici măcar că o navă a sosit în Portul Constanţa cu 2.700 tone de deşeuri. Problema a fost rezolvată imediat, pentru orice întrebare există un răspuns... la Bucureşti, că doar capitala are ieşire la Marea Neagră, şi nu Constanţa. "Nu ştiu despre această navă care a adus 2700 de tone de deşeuri în Portul Constanţa. Nu a fost transmisă nici o informare către Agenţia pentru Protecţia Mediului. Forul nostru tutelar din Bucureşti poate să vă dea asemenea amănunte. Pe plan local, nu am fost notificaţi cu privire la această navă de către nimeni", declară Simona Constantin, şeful compartimentului Deşeuri din cadrul APM Constanţa. "Nu am informaţii pe subiectul acesta. În mod normal trebuie să se dea un aviz, pe deşeuri, pe tot ce se introduce în ţară. Se eliberează un aviz pentru tot ce intră în ţară, dar fără acest aviz nu poate intra nimic. Firma care vine face o notificare, prezintă documentele cu ce anume introduce în ţară. Avizul se face la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, la Bucureşti. Se notifică de către cel care aduce marfa, se ataşează toate documentaţia conform legislaţiei, noi analizăm, se dă un aviz şi asta este. Că după aceea el face altceva, este treaba lui, este răspunzător în faţa legii. Noi avem activitatea de birou, dacă semnalaţi ceva la Constanţa, este Garda de Mediu care are activitatea de teren şi face verificările", a declarat, pentru "Replica", responsabilul de informarea publică din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Mihai Pintilie. De la Garda de Mediu Constanţa... linişte. Şeful e supărat că n-a luat concursul pe post, ca să nu mai fie interimar, în timp ce, revenind la APM, facem precizarea că şefa e... peste hotare! Pentru cei care vor considera că aceste precizări au o tentă de băşcălie, ei bine, tot în băşcălie au răspuns şi reprezentanţii instituţiilor abilitate să lămurească o problemă sensibilă!

Vom reveni.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108