REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.3° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Alergiile alimentare ar putea creşte semnificativ riscul de boli de inimă şi deces cardiovascular

Alergiile alimentare ar putea creşte semnificativ riscul de boli de inimă şi deces cardiovascular

A.F. 30 decembrie 2023 | 00:00 165

Sensibilitatea la alergenii alimentari comuni, cum ar fi lactatele și arahidele, ar putea fi o cauză importantă și neapreciată anterior a bolilor de inimă, sugerează o nouă cercetare. Iar riscul crescut de deces cardiovascular include persoanele fără alergii alimentare evidente, raportează cercetătorii. Concluziile cercetătorilor au fost publicate în jurnalul de alergii, Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Alergiile alimentare ar putea creste semnificativ riscul de boli de inima si deces cardiovascular

În urma unor cercetări, oamenii de știință de la UVA Health au descoperit că persoanele care au produs anticorpi ca răspuns la produsele lactate şi la alte alimente prezentau un risc ridicat de deces cardiovascular.

Rezultatele au fost valabile chiar şi atunci când au fost luaţi în considerare factorii de risc tradiţionali pentru bolile de inimă, cum ar fi fumatul, hipertensiunea arterială şi diabetul.

Cea mai puternică legătură a fost pentru laptele de vacă, dar şi alţi alergeni, cum ar fi arahidele şi creveţii, au fost, de asemenea, semnificativi.

Descoperirile sunt îngrijorătoare, fiind pentru prima dată când anticorpii IgE (imunoglobulina E) la alimente comune au fost legaţi de un risc crescut de mortalitate cardiovasculară, raportează cercetătorii.

Constatările nu dovedesc în mod concludent că anticorpii alimentari sunt cauza riscului crescut, dar lucrarea se bazează pe studii anterioare care fac legătura între inflamaţia alergică şi bolile de inimă.

Aproximativ 15% dintre adulţi produc anticorpi IgE ca răspuns la laptele de vacă, arahide şi alte alimente.

În timp ce aceşti anticorpi fac ca unele persoane să aibă alergii alimentare severe, mulţi adulţi care produc aceşti anticorpi nu au nicio alergie alimentară evidentă.

Noua cercetare a constatat că cea mai puternică legătură cu decesul cardiovascular a fost la persoanele care aveau anticorpi, dar care au continuat să consume alimentele respective în mod regulat – ceea ce sugerează că nu aveau o alergie alimentară severă.

Echipa a analizat prezenţa anticorpilor IgE la alimente care au fost detectaţi în probele de sânge.

„Nu credem că majoritatea acestor subiecţi au avut de fapt o alergie alimentară evidentă, astfel că povestea noastră este mai mult despre un răspuns imunitar la alimente, altfel tăcut”, a declarat cercetătorul Jeffrey Wilson, doctor în medicină şi expert în alergii şi imunologie la facultatea de medicină a Universităţii din Virginia.

Potrivit cercetătorului, deşi aceste răspunsuri pot să nu fie suficient de puternice pentru a provoca reacţii alergice acute la alimente, ele ar putea totuşi să provoace inflamaţii şi, în timp, să ducă la probleme precum bolile de inimă.

Constatări neaşteptate privind alergiile alimentare

Cercetătorii au început să investigheze posibilitatea ca alergiile alimentare comune să dăuneze inimii după ce membrii echipei UVA au legat anterior o formă neobişnuită de alergie alimentară răspândită de căpuşe de bolile de inimă.

Această alergie, identificată pentru prima dată de Thomas Platts-Mills, doctor în medicină şi doctor în ştiinţe la UVA, este transmisă prin muşcătura căpuşei amblyomma americanum (steaua singuratică), care se găseşte la nivel naţional înStatele Unite.

Pentru a vedea dacă şi alte alergii alimentare ar putea afecta inima, echipa a analizat datele colectate de la 5.374 de participanţi în cadrul Sondajului Naţional pentru Examinarea Sănătăţii (NHANES) şi din Studiul multi-etnic asupra aterosclerozei (MESA), potrivit newsroom.uvahealth.com.

Dintre aceste persoane, 285 au murit din cauze cardiovasculare.

În rândul participanţilor la NHANES, anticorpii IgE la cel puţin un aliment au fost asociaţi cu un risc semnificativ mai mare de deces cardiovascular, au constatat cercetătorii.

Acest lucru a fost valabil în special pentru persoanele sensibile la lapte, o constatare care a fost valabilă şi în rândul participanţilor la studiul MESA.

O analiză suplimentară a identificat, de asemenea, sensibilizarea la alune şi creveţi ca factori de risc semnificativ pentru moartea cardiovasculară la acele persoane care le consumau în mod obişnuit, citează doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468