REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Vin., 20 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6858
19.4° Constanța Vineri, 20 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6858
 

Alertă! Există riscul ca spitalele să nu mai primească fonduri suficiente de la CNAS

Alertă! Există riscul ca spitalele să nu mai primească fonduri suficiente de la CNAS

Marieta STEFAN 2 octombrie 2023 | 00:00 2236

Criză de finanțare pentru serviciile medicale prin Programele Naționale de Sănătate! Există riscul ca spitalele, inclusiv cele din Constanța, să nu mai primească fonduri suficiente de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru că au fost epuizate fondurile alocate prin buget. De asemenea, spitalele trebuie să onoreze contractele făcute cu furnizorii într-un termen de șase luni, altfel, managerii riscă să fie demiși dacă nu respectă acest termen de 180 de zile, conform legislației în vigoare.

Alerta! Exista riscul ca spitalele sa nu mai primeasca fonduri suficiente de la CNAS

Încă din luna august există o criză de finanțare pentru serviciile medicale prin Programele Naționale de Sănătate. Spitalele, inclusiv cele din Constanța, ar putea să mai primească fonduri suficiente de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru că au fost epuizate fondurile alocate prin buget.”Există riscul ca spitalele să nu mai primească fonduri suficiente de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru că s-au epuizat banii care au fost alocați prin buget. De asemenea, Programele Naționale s-au încheiat și unitățile spitalicești mai plătesc acum salariile și o parte din decontări. Din luna august este criză de finanțare pentru serviciile medicale prin Programele Naționale de Sănătate prin care sunt tratați pacienții care fac infarct, accident vascular cerebral sau care au TBC, SIDA, cancer, etc pentru care Ministerul Sănătății alocă un buget separat. Este nevoie de rectificare de buget. De regulă, aceasta se face în luna noiembrie. Se iau din zone unde nu s-au cheltuit și se dau în celelalte zone ”, ne-a declarat Vasile Barbu, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților.

Spitalele trebuie să onoreze contractele făcute cu furnizorii într-un termen de șase luni

Spitalele trebuie să onoreze contractele încheiate cu furnizorii într-un termen de șase luni, altfel devin arierate, adică o obligație financiară neonorată la scadență din contracte, recunoscută de regulă și de debitori. De asemenea, managerii unităților spitalicești riscă să fie demiși dacă nu respectă acest termen de 180 de zile, conform legislației în vigoare.”Spitalele au acumulat datorii foarte mari și au depășit termenul de aproape 6 luni, managerii riscând să fie demiși pentru că există o prevedere legală prin care nu au dreptul să depășească termenul de 180 de zile , adică să nu devină arierate. Există fonduri fixe prestabilite și este nevoie de completarea bugetului de cheltuieli cu salariile plus decontarea serviciilor medicale ale asiguraților. Managerii nu au curajul să facă datorii mai departe față de furnizori”, a completat Vasile Barbu. ”Există și unele spitale care nu au destule fonduri din cauza faptului că unii medici nu au activitate suficientă. Pacienții nu au de suferit în mod direct”, a concluzionat președintele Asociației pentru Protecția Pacienților.

Alerta! Exista riscul ca spitalele sa nu mai primeasca fonduri suficiente de la CNAS

Ce spune CJAS Constanța!

Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța spun că nu este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru, că au mai existat situații când s-au confruntat cu un deficit bugetar, dar problema a fost rezolvată.  

”În ceea ce privește spitalele se întâmplă acest lucru deoarece adresabilitatea nu poate fi anticipată. Există generic o valoare  în funcție de tipul spitalului și în funcție de specializări. Valoarea de contract e generală și depinde și de situație. Există și situații în care se poate finaliza bugetul pe care l-ai previzionat. Nu este prima dată când se întâmplă. De obicei, se întâmplă la domeniile de asistență care nu au valoare de contract  și sunt plătiți în funcție de adresabilitate. De fiecare dată se face o nouă solicitare de buget la sfârșitul anului. Între timp, iei din bugetele viitoare. De multe ori s-a întâmplat și banii au fost aprobați” , ne-a declarat Aurelia Drăgoi, purtător de cuvânt al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța.

Spitalul CFR Constanța, datorii de 700.000 de lei

Cele mai mari probleme sunt la Spitalul CF Constanța, dar conducerea supraviețuiește din fonduri proprii. ”În anul 2019 erau datorii de 3 milioane de lei, acum datoria a scăzut la 700.000 de lei deoarece, între timp, a fost plătită suma de 2.300.000 de lei. De asemenea, nu există datorii către furnizori, iar în cazul în care Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Constanta va rămâne fără fonduri în următorul trimestru, unitatea spitalicească se va descurca din resurse proprii, așa că nu există niciun fel de problema. Restul datoriei sper că vom reuși să-l achitam până la sfârșitul mandatului, care expira in primul trimestru al anului viitor. Către furnizori nu avem datorii”.

Alerta! Exista riscul ca spitalele sa nu mai primeasca fonduri suficiente de la CNAS

”Am lucrat la acest capitol încă din 2019. Bugetul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanta s-ar putea să se reducă, dar suntem privilegiați pentru că avem resurse proprii din contractele de prestări servicii, din cele de Medicina Muncii și din cele de închiriere", ne-a declarat Iuliana Botezatu, managerul Spitalului CFR Constanța.

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Si ce , fa, te oftici? Hai sictir, sărăcie!
1
1
Pai daca nu s-a luat urma banilor in min. Sanatatzi din 1990 pana astazi este si normal sa nu mai fie bani,sa se controleze macar pe ultimi 10 ani catzi bani au fost alocati pentru spitale si cum sau cheltuit bani astia si atunci se vor gasi o groaza de bani cheltuitzi pe achizitzii care nu sau facut niciodata si alte cheltuieli de care nici macar nu stie nimeni dar bani sau dus si nu doar ministerul Sanatatzi este in situatzia asta ci si alte ministere sau primarii unde cei responsabili ca sa nu spuna ca au furat bani spun ca bani au fost administrazi p***t,caci asha spun astia despre ei ca sunt niste niste p****i care nu au stiut sa foloseasca banul public,dar sunt foarte desteptzi cand e vorba de bani lor reusind sa faca cu 100 de lei ce face un om fara acces la bani publici nici cu 500;defapt fraza asta cu prostia gagii o folosesc pentru ca sa nu li se confiste tot si sa faca puscarie pentru trafic de influentza si delapidare.,caci pentru prostie nu se face puscarie.
1
0
cand taiati salariile uriase si nejustificate ale medicilor?nui nimic, nu va mai votam si gata
6
2
doctorii si asistentele sa fure mai putin
6
4
Dacă statul numai are bani pentru medicamente să numai oprească bani din salarii pentru sănăt**e Oamenii cotizează statul fură bani Oligarhii sau învățat cu mulți bani Când pleacă de la putere încep afaceri terenuri vile și mașini scumpe Verifică Gigi Berlogea
7
2
Pai daca s-a interzis vanzarea antibioticelor in farmacii normal ca toata lumea vine la UPU!
7
4
La UPU SCJU vin zilnic 500 de pacienti, marea majoritate neasigurati sau de culoare, SMECHERI care nu vor sa astepte la policlinica sau la MF, toparlani care dupa ce au facut un RMN la privat nu vor sa astepte si cauta un chirurg sau neurolog sa-l citeasca. In Medie 1 din7-8 prezentari in cod verde sunt urgente, restul prostii de nivel MF sau policlinica - dar smecherii vin cu SMURD, au telefoane si daca nu le sufli sub coada fac reclamatii. Asa se consuma banii spitalelor si timpul urgentelor reale
16
0
Prea usor accesul la ambulanta si urgenta. Orice durere de masea, de cap, de deget merge cu ambulanta in upu. Asistatii social din henry coanda si, in general etnicii r***i, doar in upu , cu ambulanta, se trateaza. Orice p*****a suparata se preface ca lesina si , tot alaiul merge la spital. Pe banii fraierilor care cotizeaza. Ucrainenii, alti paraziti. La fel ca rromii procedeaza. E plin la ambulanta de ucraineni si ucrainence in stare de ebrietate. Cat sa duca si sistemul asta?
18
0
In afara de pensionari și copii fiecare sa beneficieze de cat plateste.
13
0
nu mai primiti boratii la urgenta si se rezolva. parazitii astia sunt cei mai mari consumatori ai resurselor CJAS
18
0
Sa se privatizeze spitalele, la stat nu beneficiem de nimic.
11
3
Si de ce ne intereseaza pe noi? De ce platim taxe? nu va descurcati , anulati taxele si plecam toti la privat.
19
0

REPLICA


LOTO

6/49
13364752533
5/49
28242729261
joker
15403319416