rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 28 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

AMERICANII vor CONSTRUI o autostradă și o cale ferată între CONSTANȚA și POLONIA. VIDEO!

România și Polonia ar putea fi legate printr-o autostradă și o linie ferată, potrivit unui proiect în care se implică Statele Unite.

Un uriaș proiect de infrastructură ar putea lua naștere în curând în România: o autostradă și o linie de cale ferată care să lege portul Constanța de portul Gdansk din Polonia. Este un proiect care ar urma să fie făcut cu partea americană, o „investiție uriașă”, după cum a declarat vineri ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, conform Digi24.ro

„Vom începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi și a unei căi ferate, care să lege Constanța, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică. Acest proiect de infrastructură va reprezenta un beneficiu uriaș pentru economiile României și Poloniei, dar și pentru economiile din regiune, ani buni de acum încolo”, a declarat Adrian Zuckerman, vineri, la Washington, în alocuțiunea rostită cu ocazia semnării Acordului interguvernamental dintre România și Statele Unite, care a avut loc la Departamentul Energiei.

„România, împreună cu Polonia, reprezintă aliați esențiali în apărarea Flancului Estic al Europei împotriva agresiunii Rusiei”, a subliniat ambasadorul Zuckerman.

Ministrul economiei, Virgil Popescu, a fost la Washington și a semnat Acordul interguvernamental din partea României.

El a confirmat la Digi24 existența acestui uriaș proiect de infrastructură cu Polonia și spune că partea română a insistat și pe realizarea infrastructurii adecvate din portul Constanța, de care este nevoie, astfel încât mărfurile care intră prin portul Constanța să iasă și să ajungă în Europa foarte repede.

Finanțare americană pentru centrala de la Cernavodă

Americanii se vor implica deocamdată în construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și în recondiționarea unității 1. Este un proiect în valoare de opt miliarde de dolari coordonat de una dintre cele mai mari firme de construcții din Statele Unite. Vor participa și companii din țara noastră, dar și din Franța și Canada. Acordul interguvernamental care pune în mișcare acest proiect a fost semnat la Washington de către ministrul Economiei, Virgil Popescu, și omologul său american, Dan Brouillette.

„În 12 iunie s-a reziliat acordul cu compania chineză de la Cernavodă și toată lumea întreba ce vom pune în loc. I-am rugat să aibă răbdare și astăzi am parafat acordul interguvernamental cu SUA pentru colaborarea în domeniul nuclear civil pentru retehnologizarea Unității 1 și construcția reactoarelor 3 și 4. Acordul mai cuprinde și o colaborare universitară în domeniul nuclear, inclusiv colaborarea pe o nouă tehnologie a reactoarelor mici modulare pe care americanii o dezvoltă, dar vorbind în principal de Reactoarele 3 și 4 vorbim de tehnologie CANDU 6, deci ceea ce România are în Unitatea 1 și Unitatea 2 în momentul de față”, a explicat vineri seara, la Digi24, ministrul economiei, Virgil Popescu.

„În plus față de acest acord guvernamental, acolo unde partea americană s-a angajat să contribuie cu finanțare la realizarea acestor unități 3 și 4, am mai semnat un Memorandum între România și Banca de Import-Export a Statelor Unite care asigură o finanțare de până la 7 miliarde de dolari pentru proiecte din energie - și aici vorbim de nuclear, vorbim de gaze naturale - și proiecte de infrastructură. Deci, practic, Statele Unite au venit în spatele acestui acord interguvernamental și cu un Memorandum cu finanțări până la 7 miliarde de dolari, cel mai mare pachet de finanțare pe care banca americană o oferă în acest moment unui stat în baza unor proiecte care, evident, vor fi analizate separat”, a precizat Virgil Popescu.

„Tot astăzi am mai avut o întâlnire și la fondul american de investiții USDFC (The United States International Development Finance Corporation), care de câteva luni de zile a primit aprobarea Congresului pentru a se putea implica inclusiv în proiecte nucleare și de acolo avem vești foarte bune, așa cum partea americană s-a angajat în Acordul interguvernamental, există și de acolo voință pentru a finanța Unitatea 3 și 4 de la Cernavodă”, a mai spus ministrul economiei.

România ar putea redeveni un exportator de energie

Acordul interguvernamental semnat de România cu SUA va fi notificat luni Comisiei Europene, care va trebui să-și dea avizul în decurs de 30 de zile. Ministrul Popescu nu vede să fie vreo problemă în acest sens și spune că imediat după aceea va începe realizarea modelului financiar și a consorțiului.

Americanii și-i mai doresc în consorțiu pe partenerii canadieni și parteneri francezi, a precizat ministrul. „Împreună, cele patru state vom putea construi Reactoarele 3 și 4 și retehnologizarea Reactorului 1. Finalizarea proiectului (de construcție a reactoarelor noi - n.r) va fi în 2030, iar retehnologizarea reactorului 1 va fi mai devreme, în 2027 se va termina.(...) Extinderea perioadei de funcționare a Reactorului 1 este absolut esențială, în timp ce Reactoarele 3 și 4 ne-ar asigura practic independența energetică”, a explicat ministrul.

În România nu s-au mai construit capacități noi de energie electrică și în prezent importăm energie electrică. Realizarea Reactoarelor 3 și 4 ar mai aduce în sistem încă 1.400 MW, care împreună cu realizarea unor noi unități de producere a energiei pe bază de gaz va face ca România să devină din nou exportator net și să-și asigure singură necesarul de consum de energie electrică, ceea ce ar duce, evident, și la o scădere a prețurilor - a punctat Virgil Popescu.

Sursa video: Digi24.ro

duminică, 11 octombrie 202012209
Comentarii

02nou(28 noi 14:05)
e veche stirea asta !
02Glumesti(27 noi 19:56)
Autostrada, ca in Romania le-am terminat pe toate
03BECTEL(26 noi 12:38)
NU ATI VAZUT AUTOSTRADA BECTEL NU,,,NO VEDETI NICI PE ASTA ,,BANI VOR FI DATI.
01ady(25 noi 15:04)
Da americanii, ca Romanii sunt grataristi si carnatari.hoti si tradatori de neam
01Emi(24 noi 07:52)
Tot cu Bectel??!!
04Cazan Delevrancea(8 noi 13:59)
Daaa vor construi o pla de cincimii de km cu negrii din zabrauti pt diaspora brunetica de cara masini distruse sa le vanda fara plata taxelor la distrusii care.si vand porcu din batatura pt un cazan de tip opel . Si uite asa Mai trec cateva sute de ani degeaba pe langa latinii bruneti si dashtepti ai ioropei
05Joaca de-a razboiul ...(5 noi 11:01)
Sunt 2 posibilitati: 1. Vor fugi cu banii romanilor si 2. Pregatesc terenul pentru logistica. Sper doar sa nu fie razboi pe teritoriul nostru. Sa ne jucam la ucrainieni ...
02Adri(30 oct 08:50)
S-a mai descoperit 8nca o metoda de a prilejui circulatia spagii , adica comisionul legal catre intermediarii implicati in desfasurarea proiectului,,,adica majoritatea piliticienilor bugetari si patroni in umbra a firmelor capuse ,,!
04contract cu(28 oct 13:40)
americanii si executia cu o firma chinezeasca,cu nume american,profit 4 miliarde
06Oarecare(26 oct 22:55)
Americanii ne vor imprumuta de bani si vor face 50 km de autostrada dupa care ne vor da mwuie ca la Bschtel. Iar lresedintele nostru va primi o sapca cadou si va face poze cu Trump
08HANGANU(19 oct 07:00)
ASEMENEA AUTOSTRADA SA NU AIBA ACEEASI SOARTA CU BEKTHEL.AMERICANII VOR MAI INTII BANII DUPA CARE DISPAR SUB DIFERITE MOTIVATII,
08Gogu(16 oct 14:48)
Americanii nu vor face nimic degeaba ce vor la schimb
110Bechtel 2(14 oct 10:47)
Am mai vazut filmul asta. Probabil o noua capusa care va suge fonduri ale statului roman si nu va finaliza niciun proiect. Autostrada Bechtel ...un proiect ramas la studiu de fezabilitate dupa 30 ani. Daca suntem prosti...asa ne trebuie
15din ciclul(14 oct 00:47)
o noua theapa acoperita de diversiunea cu autoruta si calea ferata spre Polonia. Cu gandul la autoruta ramanem cu banii dati pt centrala si jobul ioc
23Ion(13 oct 23:36)
Ce urmari v-a avea acest proiect ce castiga americani cc
44Maria(12 oct 14:40)
Poate asa mai au si romani nostri de munca
410Sua(12 oct 14:13)
Sau terminat firmele din Romania Europa . Au venit hoti astia distrugatori.
98Mokanel.ro(12 oct 04:27)
Muye psd . Muye comuistilor. Neam de zdrente si secaturi. Sa vina cat mai multe investitii.
1117Popescu(11 oct 17:55)
Pun si eu o intrebare, de ce se ocupa americanii de reactoarele 3 si 4 dew la Cernavoada si nu chinezii care o rezolvau cu 4 miliarde de dolari nu cu 7 miliarde?
1218Klm(11 oct 17:39)
Sa ma pis pe ei de americanosi.... Jidani si negrii imputiti....
520Bechtel 2(11 oct 15:50)
O sa ne umple de autostrazi si reactori! O sa ne iasa pe gura!
619John(11 oct 15:09)
Ce ,,cadouri" primim!Americanii,daca fac ceva,o fac daca au ei vreun interes !Ce obtin in schimb?
712monitorul(11 oct 14:00)
Americanii se caca pe monitorul vostru ma!
412contractul(11 oct 12:55)
sa fie publicat in monitorul oficial
1122Andrei(11 oct 10:38)
Americani fura bani de autostrada Constanta Polonia Mare atentie Ei au mai furat bani autostrazilor din Romania
717A facut una(11 oct 10:06)
acum face una si mai mare ca bechtel
72Doamne ajuta!(11 oct 09:21)
a zis calugarul si s a rugat la icoane ani si ani poate, poate si se roaga , se roaga inca multi ani!
513hmm(11 oct 09:13)
Vacanta in Polonia!
1322Vrajeala(11 oct 08:40)
VRAJEALA IEFTINA!
520Euroscepticul(11 oct 08:08)
In viata asta, nimeni nu iti nimic DEGEABA....
1212Constanta normala(11 oct 07:46)
sa faca autostrada cu DNA-ul direct! Asta le urez! Chiar cred ca toata lumea e asa de tampita!?
1226cineva(11 oct 07:36)
pe bune? si bechtel s-a pus pe treaba si ce a facut? amerikakani de kkat. Si nimeni nu poate comenta ca astfel de contracte sunt SECRETIZATE, daca nu au nimic de ascuns de ce le secretizeaza?In trecut otomanii luau birurile fara pe ascuns, acum manipularea s-a diversificat, birurile sunt luate prin contracte dintr-astea ca prostimea sa perceapa ca fiind un bine adus tarii,contracte la preturi de o mie de ori mai mari decat pretul real, diferenta fiind tainul amerikakanului
1426ahhahaha(10 oct 21:57)
s-au consumat banii de la bechtel
1319Bombarderu(10 oct 20:32)
Foarte bune proiectele,singurul lucru care ma-ngijoreaza este pretul platit real fata de documentatie!Dublu,triplu,more,more?
2525Faga(10 oct 20:22)
Muie PSD !!!
1516Nae(10 oct 19:53)
Da sar putea sa anceapa acest proiect iar cand ajung in Romania o sa ceara cel mai scump KM de autostrada.
2218Ba comentatorilor baaa...(10 oct 18:20)
Ba idiotilor,ba enoriasilor,cine credeti voi ca va baga-n seama,ba??Vedea-v-as cu eticheta de picior,sa va vad!
1725Sa nu uitati(10 oct 17:59)
mai intai sa secretizati contractul si apoi sa l faceti pierdut. La contractul cu Bechtel Romania a pierdut aproape nimic fata de cat va pierde la noul contract. Si daca atunci o parte din bani a intrat in buzunarul stang al psd ghici in ce buzunar pnl plusr vor intra banii acum? Exact in buzunarul drept al lui kwj. Pe unde e sereiul? Cauta antene 5g facute de india?
723Octavian(10 oct 17:57)
ce nu vor sa spuna romanii este ca au fost de vina in totalitate in contractul Bechtel .
1344klm(10 oct 17:35)
Revine Bechtel la un nou tun?
1236Cica(10 oct 17:13)
Autostrada de mii de km viseaza ei, cand nu sunt in stare sa construiasca doar cateva zeci. Penibil !
931Sa vedem(10 oct 16:55)
zise "orbu" sau sunt prafuri aruncate sa le inghita gugulanii
mai mult...VIDEO
16 dec 00:08VideoPercheziții la Constanța, la FALSIFICATORII de TITLURI de CREDIT. VIDEO

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală...6888

14 ian 00:12VideoVIDEO! Un AUTOTURISM s-a RĂSTURNAT în față la IPJ, pe Mamaia5798
9 ian 00:06VideoVIDEO! NINSOARE la început de an, la CONSTANȚA6828
7 ian 00:09VideoA fost PRINS ȘOFERUL care a OMORÂT o FEMEIE la PEȘTERA VIDEO

Cercetările au continuat în urma accidentului rutier din 5 ianuarie a.c., produs pe DJ 222, în comuna Peștera, în...3736

16 dec 00:09VideoVIDEO! Nicușor Constantinescu, adus la sediul DNA Constanța8639
8 ian 00:08VideoEXCLUSIV! Poliția a INTERVENIT după ce copiii nu au vrut să plece cu tatăl lor! VIDEO5301
13 dec 00:10VideoPOLIŢIŞTII au DESCINS la târgul de pe varianta Ovidiu şi la VIVO. VIDEO!

Polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța au desfășurat, duminică, 13 decembrie 2020,...5347

12 ian 00:05VideoVideo! La un PAS de a SPULBERA o FEMEIE pe TRECERE3891
8 ian 00:08VideoSCANDAL la MEDGIDIA, după un ACCIDENT RUTIER! Video11560
11 ian 23:58VideoVIDEO! PRINS pe CAMERE: Cum a ÎNCERCAT un INDIVID să DENIGREZE SPITALUL MANGALIA

Nerușinare fără margini din partea unui individ din Mangalia. Bărbatul a „plantat” în holul Spitalului Mangalia...4770

21 dec 00:06VideoAu UITAT de RESTRICȚII și au DAT IAMA în MALL-uri! Video7265
11 dec 00:12VideoCUM o fi LUAT PERMISUL de CONDUCERE? VIDEO5145
Vremea
-0.5°-0.5° - 0.1° joi, 28 ianuarie 2021
ConstanțaUmiditate: 98%
Vânt: 11.11 m/s
Presiune: 1006 milibari

Loto
6/4912271593344
5/4031342137
joker403523192819
Horoscop
mai mult...SPSportRT
28 ian 00:00SportAcademica Clinceni - FC Botoşani 2-1

Academica Clinceni a învins-o pe FC Botoşani cu scorul de 2-1 (1-1), miercuri, pe teren propriu, într-o partidă din...193

28 ian 00:38SportSimona Halep va disputa primul meci din 2021 împotriva liderului WTA

Aflată în carantină la Adelaide, Simona Halep se pregătește alături de Irina Begu pentru debutul în noul sezon...835

28 ian 00:37Sport”Milan, ținută în viață de magnificul Tătărușanu!” Reacția presei internaționale după Inter - Milan

Inter s-a impus în fața Milanului în Derby della Madonnina din Cupa Italiei cu 2-1, grație golurilor marcate de...1268

28 ian 00:39SportThomas Tuchel, noul antrenor al echipei Chelsea Londra

Clubul Chelsea Londra a anunţat, că noul antrenor al echipei din Premier League este Thomas Tuchel, informează...449

Local
28 ian 23:15LocalIndividul care a ÎNJUNGHIAT un POLIŢIST la Eforie, ARESTAT pentru 30 de zile

Individul care a înjunghiat un poliţist în, Eforie în noaptea de 26 spre 27 ianuarie, a primit un mandat de arestare...803

28 ian 23:14LocalRegulamentul local de publicitate la nivelul municipiului Constanța, în consultare publică

Primăria Municipiului Constanța invită toate persoanele interesate să consulte Regulamentul local de publicitate la...429

28 ian 23:14LocalRegulamentului de Organizare și Funcționare a Parcărilor Publice, în consultare publică

883

28 ian 20:44LocalBogdan Bola, ultima propunere de proiect în calitate de DIRECTOR ABADL

Bogdan Bola a prezentat săptămâna trecută ministrului Mediului ultima propunere de proiect pe care și-a pus...274

28 ian 23:15LocalStatutul prefecților și subprefecților a fost modificat

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul României a aprobat...609

28 ian 23:15LocalVIDEO! Primăria Constanța a distribuit măști de protecție

Primăria Municipiului Constanța a distribuit deja cele 200.000 de măști de protecție primite ca donație din partea...649

28 ian 23:13LocalCOVID-19: 138 de NOI CAZURI de INFECTARE la Constanţa, 3174 la nivel naţional

Pe teritoriul României, au fost confirmate 718.612 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19)....647

28 ian 23:14LocalINCIDENŢA cazurilor de COVID din municipiu a ajuns la 2,57

Incidenţa cazurilor de infectare cu noul coronavirus continuă să scadă. Potrivit datelor furnizate de către...1012

28 ian 00:06LocalATENȚIE! Se REDESCHID RESTAURANTELE în municipiul Constanţa

6138

Politică
28 ian 00:00PoliticăRafila: Poate că e momentul să discutăm despre o introducere reală a 'Educaţiei pentru sănătate' în şcoală

Social-democratul Alexandru Rafila, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, consideră că este momentul să se discute...191

28 ian 00:00PoliticăOrban: Holocaustul - o mărturie a inumanităţii

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, că Holocaustul rămâne în memorie şi...182

28 ian 00:00PoliticăPreşedintele Senatului, Anca Dragu, acordă audienţe online. Prima sesiune, joi

170

28 ian 23:26PoliticăPSD a lansat un buget alternativ. Marcel Ciolacu: „Invităm Guvernul să ne plagieze“

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a prezentat miercuri, la lansarea bugetului alternativ propus de social-democrați,...355

28 ian 23:27PoliticăVlad Voiculescu anunţă controale la centrele de vaccinare anti-COVID

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat miercuri la Guvern că vor fi efectuate controale la centrele de...404

28 ian 23:27PoliticăCîţu: România susţine cu tărie combaterea tuturor formelor de discriminare

349

Interviuri
15 ian 00:06InterviuriGeorge NICULESCU: ANRE nu a fost pregătită pentru LIBERALIZAREA pieței de ENERGIE! Video

1 ianuarie 2021 a adus cu sine liberalizarea completă a pieței de electricitate. Însă câți dintre consumatori...2101

12 ian 00:27InterviuriPrefectul COȘA: Întoarcerea la NORMALITATE este POSIBILĂ doar dacă ne VACCINĂM! Video

Noul an a venit cu speranţă şi încredere că vom trece cu bine peste această perioadă grea, însă reîntoarcerea...2059

19 dec 00:07InterviuriLiviu POPA, ŞEFUL RADET: Mă bucur că au început să se miște lucrurile

4899

4 dec 00:21InterviuriLucian Lungoci: PSD va asigura MAJORITATE parlamentară pentru un Guvern PREGĂTIT. Video

Lucian Lungoci, președintele interimar al Organizației Municipale a PSD Constanța, este candidatul PSD pentru Camera...4056

4 dec 00:21InterviuriMircea Dobre, Pro România: PNL și PSD, un VIRUS mai PERICULOS decât COVID! Video

Mircea Dobre, candidat din partea Pro România la Camera Deputaților, a acordat un interviu ziarului Replica, în care...3554

4 dec 00:21InterviuriCristina Rizea: USR-PLUS va OBȚINE un scor BUN la parlamentare. Video

3461

Monden
28 ian 00:00MondenElliot Page, o actriţă transgender cunoscută din filmul „Juno“, divorţează de soţia sa

Ellen Page - o actriţă canadiană care a anunţat la începutul lunii decembrie că este o persoană transgender şi...203

28 ian 19:25MondenO casetă demo înregistrată de trupa Radiohead în anii '80, vândută la licitaţie cu 6.000 de lire sterline

O casetă demo care conţine melodii nedifuzate până acum ale trupei britanice Radiohead s-a vândut marţi la...165

28 ian 00:00MondenDocumentarul „colectiv“, de Alexander Nanau, nominalizat la premiile Independent Spirit

159

Mapamond
28 ian 00:00MapamondCoronavirus: În China şi India, vaccinarea va dura până spre sfârşitul lui 2022

Programele de vaccinare din China şi India se vor întinde până spre sfârşitul lui 2022, dată fiind dimensiunea...170

28 ian 00:00MapamondCoronavirus: Din 29 ianuarie, testele de COVID-19 devin obligatorii pentru persoanele care sosesc în Bulgaria

Persoanele care intră în Bulgaria pe calea aerului, pe uscat sau pe mare vor trebui să prezinte un test negativ de...164

28 ian 00:00MapamondMoscova: Autorităţile relaxează restricţiile antiepidemice şi anunţă o scădere a numărului de îmbolnăviri

167

28 ian 00:00MapamondCoronavirus: Bulgaria a demarat vaccinarea pacienţilor din centrele de îngrijire

Bulgaria a demarat miercuri vaccinarea anti-COVID-19 a pacienţilor din centrele de îngrijire aflate în capitala Sofia...176

28 ian 00:00MapamondOlanda: Peste 130 de arestări, dar o noapte mult mai calmă decât precedentele

Poliţia olandeză a anunţat miercuri că a arestat peste 130 de persoane, în majoritate tineri, în a patra noapte de...171

28 ian 00:00MapamondUE a comandat vaccinurile cu trei luni mai târziu decât Marea Britanie, spune şeful AstraZeneca

177

Sănătate
28 ian 00:00SănătateCe boli se pot ascunde în spatele oboselii

Anemia, apneea în somn și boala celiacă sunt numai câteva dintre problemele de sănătate care se pot ascunde în...163

28 ian 00:00SănătateCum se modifică vederea pe măsură ce îmbătrânim

În general, pe la 40-45 de ani, este normal să apară presbiopia (persoana nu mai vede clar de aproape, de exemplu să...177

28 ian 00:00SănătateTop alimente care iți oferă energie, însă fără prea multe calorii

176

28 ian 00:00SănătateCele mai bune suplimente pentru boli cardiovasculare

Bolile cardiovasculare (cunoscute și sub denumirea de boli de inima ori boli cardiace sau că "boală arterială...172

28 ian 00:00SănătateRegimul alimentar pentru persoanele cu pietre la rinichi

Deși pot crea un disconfort foarte mare, trebuie să știi că este posibil să elimini calculii renali (așa cum mai...163

28 ian 00:00SănătateDieta vegană pentru pierderea în greutate - funcționează?

Deși mai multe studii științifice au arătat eficacitatea dietelor pe bază de vegetale pentru pierderea în...179

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT