rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 24 octombrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

AMERICANII vor CONSTRUI o autostradă și o cale ferată între CONSTANȚA și POLONIA. VIDEO!

România și Polonia ar putea fi legate printr-o autostradă și o linie ferată, potrivit unui proiect în care se implică Statele Unite.

Un uriaș proiect de infrastructură ar putea lua naștere în curând în România: o autostradă și o linie de cale ferată care să lege portul Constanța de portul Gdansk din Polonia. Este un proiect care ar urma să fie făcut cu partea americană, o „investiție uriașă”, după cum a declarat vineri ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, conform Digi24.ro

„Vom începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi și a unei căi ferate, care să lege Constanța, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică. Acest proiect de infrastructură va reprezenta un beneficiu uriaș pentru economiile României și Poloniei, dar și pentru economiile din regiune, ani buni de acum încolo”, a declarat Adrian Zuckerman, vineri, la Washington, în alocuțiunea rostită cu ocazia semnării Acordului interguvernamental dintre România și Statele Unite, care a avut loc la Departamentul Energiei.

„România, împreună cu Polonia, reprezintă aliați esențiali în apărarea Flancului Estic al Europei împotriva agresiunii Rusiei”, a subliniat ambasadorul Zuckerman.

Ministrul economiei, Virgil Popescu, a fost la Washington și a semnat Acordul interguvernamental din partea României.

El a confirmat la Digi24 existența acestui uriaș proiect de infrastructură cu Polonia și spune că partea română a insistat și pe realizarea infrastructurii adecvate din portul Constanța, de care este nevoie, astfel încât mărfurile care intră prin portul Constanța să iasă și să ajungă în Europa foarte repede.

Finanțare americană pentru centrala de la Cernavodă

Americanii se vor implica deocamdată în construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și în recondiționarea unității 1. Este un proiect în valoare de opt miliarde de dolari coordonat de una dintre cele mai mari firme de construcții din Statele Unite. Vor participa și companii din țara noastră, dar și din Franța și Canada. Acordul interguvernamental care pune în mișcare acest proiect a fost semnat la Washington de către ministrul Economiei, Virgil Popescu, și omologul său american, Dan Brouillette.

„În 12 iunie s-a reziliat acordul cu compania chineză de la Cernavodă și toată lumea întreba ce vom pune în loc. I-am rugat să aibă răbdare și astăzi am parafat acordul interguvernamental cu SUA pentru colaborarea în domeniul nuclear civil pentru retehnologizarea Unității 1 și construcția reactoarelor 3 și 4. Acordul mai cuprinde și o colaborare universitară în domeniul nuclear, inclusiv colaborarea pe o nouă tehnologie a reactoarelor mici modulare pe care americanii o dezvoltă, dar vorbind în principal de Reactoarele 3 și 4 vorbim de tehnologie CANDU 6, deci ceea ce România are în Unitatea 1 și Unitatea 2 în momentul de față”, a explicat vineri seara, la Digi24, ministrul economiei, Virgil Popescu.

„În plus față de acest acord guvernamental, acolo unde partea americană s-a angajat să contribuie cu finanțare la realizarea acestor unități 3 și 4, am mai semnat un Memorandum între România și Banca de Import-Export a Statelor Unite care asigură o finanțare de până la 7 miliarde de dolari pentru proiecte din energie - și aici vorbim de nuclear, vorbim de gaze naturale - și proiecte de infrastructură. Deci, practic, Statele Unite au venit în spatele acestui acord interguvernamental și cu un Memorandum cu finanțări până la 7 miliarde de dolari, cel mai mare pachet de finanțare pe care banca americană o oferă în acest moment unui stat în baza unor proiecte care, evident, vor fi analizate separat”, a precizat Virgil Popescu.

„Tot astăzi am mai avut o întâlnire și la fondul american de investiții USDFC (The United States International Development Finance Corporation), care de câteva luni de zile a primit aprobarea Congresului pentru a se putea implica inclusiv în proiecte nucleare și de acolo avem vești foarte bune, așa cum partea americană s-a angajat în Acordul interguvernamental, există și de acolo voință pentru a finanța Unitatea 3 și 4 de la Cernavodă”, a mai spus ministrul economiei.

România ar putea redeveni un exportator de energie

Acordul interguvernamental semnat de România cu SUA va fi notificat luni Comisiei Europene, care va trebui să-și dea avizul în decurs de 30 de zile. Ministrul Popescu nu vede să fie vreo problemă în acest sens și spune că imediat după aceea va începe realizarea modelului financiar și a consorțiului.

Americanii și-i mai doresc în consorțiu pe partenerii canadieni și parteneri francezi, a precizat ministrul. „Împreună, cele patru state vom putea construi Reactoarele 3 și 4 și retehnologizarea Reactorului 1. Finalizarea proiectului (de construcție a reactoarelor noi - n.r) va fi în 2030, iar retehnologizarea reactorului 1 va fi mai devreme, în 2027 se va termina.(...) Extinderea perioadei de funcționare a Reactorului 1 este absolut esențială, în timp ce Reactoarele 3 și 4 ne-ar asigura practic independența energetică”, a explicat ministrul.

În România nu s-au mai construit capacități noi de energie electrică și în prezent importăm energie electrică. Realizarea Reactoarelor 3 și 4 ar mai aduce în sistem încă 1.400 MW, care împreună cu realizarea unor noi unități de producere a energiei pe bază de gaz va face ca România să devină din nou exportator net și să-și asigure singură necesarul de consum de energie electrică, ceea ce ar duce, evident, și la o scădere a prețurilor - a punctat Virgil Popescu.

Sursa video: Digi24.ro

duminică, 11 octombrie 20208904
Comentarii

02HANGANU(19 oct 07:00)
ASEMENEA AUTOSTRADA SA NU AIBA ACEEASI SOARTA CU BEKTHEL.AMERICANII VOR MAI INTII BANII DUPA CARE DISPAR SUB DIFERITE MOTIVATII,
01Gogu(16 oct 14:48)
Americanii nu vor face nimic degeaba ce vor la schimb
12Bechtel 2(14 oct 10:47)
Am mai vazut filmul asta. Probabil o noua capusa care va suge fonduri ale statului roman si nu va finaliza niciun proiect. Autostrada Bechtel ...un proiect ramas la studiu de fezabilitate dupa 30 ani. Daca suntem prosti...asa ne trebuie
11din ciclul(14 oct 00:47)
o noua theapa acoperita de diversiunea cu autoruta si calea ferata spre Polonia. Cu gandul la autoruta ramanem cu banii dati pt centrala si jobul ioc
22Ion(13 oct 23:36)
Ce urmari v-a avea acest proiect ce castiga americani cc
34Maria(12 oct 14:40)
Poate asa mai au si romani nostri de munca
47Sua(12 oct 14:13)
Sau terminat firmele din Romania Europa . Au venit hoti astia distrugatori.
77Mokanel.ro(12 oct 04:27)
Muye psd . Muye comuistilor. Neam de zdrente si secaturi. Sa vina cat mai multe investitii.
1113Popescu(11 oct 17:55)
Pun si eu o intrebare, de ce se ocupa americanii de reactoarele 3 si 4 dew la Cernavoada si nu chinezii care o rezolvau cu 4 miliarde de dolari nu cu 7 miliarde?
1114Klm(11 oct 17:39)
Sa ma pis pe ei de americanosi.... Jidani si negrii imputiti....
516Bechtel 2(11 oct 15:50)
O sa ne umple de autostrazi si reactori! O sa ne iasa pe gura!
514John(11 oct 15:09)
Ce ,,cadouri" primim!Americanii,daca fac ceva,o fac daca au ei vreun interes !Ce obtin in schimb?
79monitorul(11 oct 14:00)
Americanii se caca pe monitorul vostru ma!
411contractul(11 oct 12:55)
sa fie publicat in monitorul oficial
1117Andrei(11 oct 10:38)
Americani fura bani de autostrada Constanta Polonia Mare atentie Ei au mai furat bani autostrazilor din Romania
715A facut una(11 oct 10:06)
acum face una si mai mare ca bechtel
72Doamne ajuta!(11 oct 09:21)
a zis calugarul si s a rugat la icoane ani si ani poate, poate si se roaga , se roaga inca multi ani!
313hmm(11 oct 09:13)
Vacanta in Polonia!
1319Vrajeala(11 oct 08:40)
VRAJEALA IEFTINA!
518Euroscepticul(11 oct 08:08)
In viata asta, nimeni nu iti nimic DEGEABA....
1210Constanta normala(11 oct 07:46)
sa faca autostrada cu DNA-ul direct! Asta le urez! Chiar cred ca toata lumea e asa de tampita!?
1224cineva(11 oct 07:36)
pe bune? si bechtel s-a pus pe treaba si ce a facut? amerikakani de kkat. Si nimeni nu poate comenta ca astfel de contracte sunt SECRETIZATE, daca nu au nimic de ascuns de ce le secretizeaza?In trecut otomanii luau birurile fara pe ascuns, acum manipularea s-a diversificat, birurile sunt luate prin contracte dintr-astea ca prostimea sa perceapa ca fiind un bine adus tarii,contracte la preturi de o mie de ori mai mari decat pretul real, diferenta fiind tainul amerikakanului
1424ahhahaha(10 oct 21:57)
s-au consumat banii de la bechtel
1317Bombarderu(10 oct 20:32)
Foarte bune proiectele,singurul lucru care ma-ngijoreaza este pretul platit real fata de documentatie!Dublu,triplu,more,more?
2324Faga(10 oct 20:22)
Muie PSD !!!
1516Nae(10 oct 19:53)
Da sar putea sa anceapa acest proiect iar cand ajung in Romania o sa ceara cel mai scump KM de autostrada.
2018Ba comentatorilor baaa...(10 oct 18:20)
Ba idiotilor,ba enoriasilor,cine credeti voi ca va baga-n seama,ba??Vedea-v-as cu eticheta de picior,sa va vad!
1723Sa nu uitati(10 oct 17:59)
mai intai sa secretizati contractul si apoi sa l faceti pierdut. La contractul cu Bechtel Romania a pierdut aproape nimic fata de cat va pierde la noul contract. Si daca atunci o parte din bani a intrat in buzunarul stang al psd ghici in ce buzunar pnl plusr vor intra banii acum? Exact in buzunarul drept al lui kwj. Pe unde e sereiul? Cauta antene 5g facute de india?
723Octavian(10 oct 17:57)
ce nu vor sa spuna romanii este ca au fost de vina in totalitate in contractul Bechtel .
1341klm(10 oct 17:35)
Revine Bechtel la un nou tun?
1235Cica(10 oct 17:13)
Autostrada de mii de km viseaza ei, cand nu sunt in stare sa construiasca doar cateva zeci. Penibil !
930Sa vedem(10 oct 16:55)
zise "orbu" sau sunt prafuri aruncate sa le inghita gugulanii
mai mult...VIDEO
8 oct 00:20VideoPANICĂ! O casă a luat FOC în Constanța. VIDEO

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați joi, 8 octombrie, să intervină la un incendiu la o casă de pe...4892

8 oct 00:20VideoALERTĂ! Un INCONŞTIENT a vrut să facă DEZINSECŢIA în APARTAMENT, dar şi-a 'DERATIZAT' VECINII. VIDEO!4431
2 aug 00:17VideoIMAGINI ȘOCANTE! ȘOFER DROGAT, URMĂRIT de POLIȚIȘTI: ABIA SE PUTEA ȚINE PE PICIOARE!3704
5 oct 00:23VideoBELA TĂNASE de la CAMBELA și-a protejat constructia cu PLASĂ, la MIȘTO. VIDEO!

Imobilul de 8 etaje din fața Pieței Abator, al afaceristului Bela Tănase de la Cambela Prod, era ridicat…fără...8555

2 aug 00:17VideoMohammad Murad şi-a lansat OFICIAL candidatura la PRIMĂRIA Constanţa! VIDEO6045
10 oct 00:07VideoUn PUŞTI de 10 ani face SCHEME cu SKATEBOARD-UL în mijlocul BULEVARDULUI din faţa IPJ. VIDEO!3520
9 oct 00:08VideoALERTĂ! TORNADĂ la EFORIE SUD. VIDEO!

Un fenomen meteorologic neobişnuit a avut loc vineri dimineaţă în Eforie Sud. O tornadă s-a format în largul...4664

12 aug 00:07VideoAccident RUTIER în MAMAIA Nord VIDEO3095
10 aug 00:04VideoACCIDENT RUTIER MORTAL între EFORIE NORD și EFORIE SUD: o MAȘINĂ a intrat în STÂLP. VIDEO6738
5 aug 15:05VideoTânărul SALVAT de la ÎNEC, în Eforie, luat la BĂTAIE de TA-SU! VIDEO

În stațiunea Eforie Nord a avut loc un incident… bizar. Un tânăr salvat de la înec de doi bărbați a fost luat...201546

4 aug 00:04VideoVIDEO! MOBILIZARE în LANȚ la EFORIE pentru un SALVAMAR3443
3 aug 00:16VideoDROGAŢII şi-au făcut CUIB în Parcul de la Gară. VIDEO4169
Vremea
9.8°9.8° - 13.2° marţi, 20 octombrie 2020
ConstanțaUmiditate: 63%
Vânt: 2.43 m/s
Presiune: 1027 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
24 oct 00:00SportUniversitatea Craiova a fost învinsă acasă de Academica Clinceni, scor 1-0, în Liga I

Formaţia Universitatea Craiova a fost învinsă, vineri seară, pe teren propriu, cu scorul de 1-0, de echipa Academica...303

24 oct 00:00SportFC Botoşani a învins în deplasare Gaz Metan Mediaş, scor 2-1, în Liga I: Gazdele au jucat în inferioritate numerică din minutul 58, oaspeţii au ratat un penalti

Formaţia FC Botoşani a învins, vineri, în deplasare, cu scorul de 2-1, echipa Gaz Metan Mediaş, într-un meci din...200

24 oct 00:00SportDinamo a câştigat clar derby-ul cu CSM Bucureşti, în Liga Naţională

Dinamo a învins-o pe CSM Bucureşti cu scorul de 32-24, vineri, în derby-ul etapei a 10-a a Ligii Naţionale de...232

24 oct 00:00SportChiricheş a marcat primul său gol pentru Sassuolo

Fundaşul român Vlad Chiricheş a marcat primul său gol în tricoul echipei Sassuolo, care a remizat cu Torino FC,...224

Local
24 oct 00:06LocalConcurs de INFRACȚIUNI RUTIERE, la Constanța

O patrulă mixtă, formată dintr-un polițist al Secției 4 și un jandarm din cadrul G.J.M. Tomis, a identificat joi,...593

24 oct 00:06LocalBărbat încarcerat la Poarta Albă pentru infracțiuni la regimul rutier

Polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au identificat la data de 22 octombrie, un bărbat, de 30...700

24 oct 00:07LocalCOVID-19: ROMÂNIA trece de pragul de 5000 de infectări, RECORD de 129 de CAZURI la Constanţa

1176

24 oct 00:05LocalPERCHEZIȚII inclusiv la CONSTANȚA: La o FARMACIE se vindeau MEDICAMENTE cu STUPEFIANTE

Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Harghita efectuează cercetări faţă de mai multe persoane, într-o cauză...935

24 oct 00:05LocalSală de sport modernă, la o școală din Cernavodă

Administrația Publică Locală Cernavodă a întreprins numeroase demersuri în vederea obținerii de fonduri...477

24 oct 00:09LocalLansare de carte a profesorului Volumia Sîngeorzan, la Hârșova

Sâmbătă, 24 octombrie 2020, de la ora 11.00, la Casa de Cultură „Carsium” va avea loc lansarea cărții...423

24 oct 00:07LocalSute de SANCȚIUNI pentru constănțenii din gări, supermarket-uri și autobuze

În perioada 16-23 octombrie, peste 150 de jandarmi ai Grupării Mobile au acţionat zilnic, în mod independent dar şi...721

24 oct 00:07LocalPERICOL de EXPLOZIE! Un branşament de gaz a luat foc, în Constanţa

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitaţi să intervină, vineri, 23 octombrie, în Constanţa, strada...901

24 oct 00:08LocalCe proiecte au fost adoptate în şedinţa Guvernului - lista actelor normative

510

Politică
24 oct 00:00PoliticăMJ: Proiectul privind instituirea EPPO în România va fi trimis pentru dezbatere în Parlament

Proiectul Ministerului Justiţiei privind instituirea Parchetului European (EPPO) în România va fi trimis pentru...200

24 oct 20:55PoliticăVictor Ponta, pe aceeaşi lungime de undă cu Marcel Ciolacu

Victor Ponta reacţionează la depăşirea în premieră a 5000 de infectări cu coronavirus în 24 de ore în România....506

24 oct 20:56PoliticăCorina Martin candidează ca independent pentru Parlament

598

24 oct 20:57PoliticăKlaus Iohannis a trimis la REEXAMINARE legea prin care Parlamentul stabilește data alegerilor

Președintele Klaus Iohannis a trimis la reexaminare, vineri, legea prin care Parlamentul stabilește data alegerilor...505

23 oct 00:00PoliticăGabriel Oprea, candidat independent pentru Camera Deputaţilor

Generalul Gabriel Oprea candidează ca independent la alegerile parlamentare din 6 decembrie, pentru un mandat de...599

23 oct 00:00PoliticăCiolacu: Nu sunt adeptul suspendării preşedintelui. E o măsură mult prea bruscă într-o situaţie de pandemie

530

Interviuri
6 oct 00:11InterviuriIon Adrian ROŞU, primarul din Fântânele: Vreau să văd locuitori zâmbitori, comunicativi și sinceri! VIDEO

Ion Adrian Roșu, primarul din Fântânele, care a câștigat alegerile locale din 27 septembrie, din partea PNL, a...2439

3 oct 00:13InterviuriHoria Constantinescu: M-am simțit un NENOROCIT că l-am AJUTAT să plece pe FĂGĂDĂU

HoriaConstantinescu a candidat din partea PPU-SL la Primăria Constanța, însă nu a reușit să obțină decât 4 800...6917

2 oct 00:14InterviuriFlorin Chelaru, primarul din Năvodari: Nu spun că PSD este pe VAL, dar NU este nici sub VAL, cum își doresc unii

2845

2 oct 00:14InterviuriLa Kogălniceanu, Ancuţa Belu are MAJORITATE în Consiliul LOCAL! Video

Ancuța Belu,primarul din Mihail Kogălniceanu, câștigătoarea unui nou mandat la alegerile din 27 septembrie, a...2663

2 oct 00:14InterviuriDeşi NEGOCIAZĂ o COLABORARE, PNL și USR-PLUS NU se vor avea ca fraţii! Video

Constanța a votat pentru schimbare și a optat pentru Vergil Chițac și Stelian Ion, care au obținut 28,48%,...2357

1 oct 00:07InterviuriVasile Delicoti vrea să facă din POARTA ALBĂ o comună MODEL

2868

Monden
24 oct 00:00MondenJackie Chan, dezamăgit de copii. Fiica actorului e lesbiană, iar fiul a ajuns în pușcărie

Jackie Chan este unul dintre cei mai recunoscuţi şi de succes actori din lume. A jucat în nenumărate filme de...296

24 oct 20:20MondenKatie Holmes se împarte între Suri și iubitul bucătar

E în al nouălea cer de fericire! Katie Holmes se simte foarte bine ca mamă şi ca iubită. Ea şi fiica sa, Suri, au...206

24 oct 00:00MondenSoția lui Phil Collins vrea 20 de milioane de dolari ca să plece din casa lui

198

24 oct 00:00MondenAnna Wintour şi Shelby Bryan s-au depărţit după o relaţie de peste 20 de ani

Anna Wintour, editorul-şef al ediţiei americane a revistei Vogue, şi partenerul ei de viaţă Shelby Bryan, un...208

24 oct 00:00MondenScarlett Johansson şi regizorul Sebastian Lelio vor colabora la filmul ''Bride'', produs de Apple TV+

Actriţa americană Scarlett Johansson va fi protagonista şi unul dintre producătorii filmului ''Bride'', pe care...207

24 oct 00:00MondenChicago Tribune: Filmele Marvel au pregătit o întreagă generaţie să aştepte eroul salvator

205

Mapamond
24 oct 00:00MapamondCoronavirus: Restricţii locale înăsprite în Regatul Unit. Se vorbeşte despre un „Crăciun online“

Milioane de britanici trebuie să respecte începând de vineri restricţii locale înăsprite pentru combaterea noului...217

24 oct 00:00MapamondCoronavirus: SUA au atins cifra de 8.399.689 de infectări cu SARS-CoV-2

Statele Unite au atins joi cifra de 8.399.689 de cazuri confirmate de SARS-CoV-2 şi de 222.965 de decese de COVID-19,...188

24 oct 00:00MapamondIrlanda: Poliţia a arestat 11 persoane care manifestau împotriva noilor măsuri de izolare la domiciliu

197

24 oct 00:00MapamondCoronavirus - ECDC: 23 de ţări din UE şi Regatul Unit provoacă o „gravă preocupare“

Evoluţia epidemiei de COVID-19 provoacă de acum o ''îngrijorare serioasă'' în 23 de ţări ale Uniunii Europene,...200

24 oct 00:00MapamondCoronavirus: Nou record de infectări zilnice în Iran - 6.134

Ministerul iranian al Sănătăţii a raportat vineri un număr record de 6.134 de cazuri noi de infectare cu virusul...213

24 oct 00:00MapamondCoronavirus: Slovacia a început să-şi testeze toţi locuitorii cu vârsta peste 10 ani

201

Sănătate
24 oct 19:08SănătateDe ce e importantă apa pentru slăbire

Cu toții știm că apa este extrem de importantă pentru organism: nimic nu funcționează fără o hidratare...196

24 oct 00:00SănătateCe să ronțăi la birou pentru un plus de energie

Te confrunți deseori cu o lipsa de energie în timpul programului de lucru, mai ales după-amiază? Iată câteva idei...209

24 oct 00:00SănătateSunt bune pastele pentru dietă?

198

24 oct 00:00SănătateTrecerea la ora de iarnă și cum facem față tulburărilor de somn

Toamna, în luna octombrie, are loc trecerea la ora de iarnă, un proces care dă peste cap ritmul de somn și...223

24 oct 00:00SănătateCe trebuie să știi despre colostru, primul lapte matern

Colostrul este un precursor al laptelui matern. Bebelușii se nasc cu un sistem digestiv foarte mic, așadar colostrul...194

24 oct 00:00SănătateCele mai bune suplimente pentru imunitate

Medicii nutriționiști subliniază că ar trebui să încercăm să consumăm o varietate largă de alimente și să...214

24 oct 00:00SănătateDe ce este uleiul din tărâțe de orez mai sănătos decât cel de măsline

Uleiul de măsline este renumit pentru beneficiile pe care le are pentru sănătate, însă acum uleiul din tărâțe de...192

24 oct 18:55SănătateCeaiurile, ideale pentru detoxifiere. Află care sunt cele mai bune ceaiuri care curăţă ficatul

Dacă obiectivul tău este să îți detoxifici organismul, nu îți irosi timpul sau banii, spun specialiștii. Corpul...229

24 oct 00:00SănătatePregătește-ți un sistem imunitar puternic pentru toamnă

190

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT