REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Andreea Paul: "Guvernul Ponta 3 concentrează zonele strategice ale României în mâinile unui baron local"

Andreea Paul: "Guvernul Ponta 3 concentrează zonele strategice ale României în mâinile unui baron local"

Replica API 28 martie 2014 | 00:00 228

Guvernul Ponta 3 concentrează zonele strategice ale României în mâinile unui baron local, Constantin Niţă, după cum o dovedeşte proiectul de ordonanţă de urgenţă publicat pe site-ul Ministerului Economiei prin care se propune înfiinţarea Departamentului pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului, susţine deputatul PDL Andreea Paul. Constantin Niţă devine astfel, practic, coordonatorul companiilor energetice şi organizatorul licitaţiilor publice strategice, pe principiul "unde merge Niţă, acolo sunt duse şi companiile de stat din energie", mai arată Andreea Paul.

"Actualul ministru al Economiei este "recomandat" de mandatul său ca ministru delegat pentru Energie: o absenţă totală a unei politici energetice pentru România şi un scandal de înaltă corupţie legat de numele său şi al consilierului personal.

Niţă nu scapă din mână companiile din energie, deşi responsabil de domeniul energetic este ministrul delegat Răzvan Nicolescu. Întâmplător sau nu, decizia de constituire a noului departament a apărut în acelaşi timp cu două măsuri luate de ministrul delegat pentru Energie care se pare că l-au "supărat" pe Niţă: demiterea şefului Electrocentrale Bucureşti din cauza preţurilor prea mari pe care compania le plăteşte pentru gazul importat din Rusia şi neprezentarea Departamentului pentru Energie la AGA Romgaz în care se decidea participarea companiei la construcţia hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti. Fondul Proprietatea a apreciat decizia Departamentului pentru Energie, considerând că informaţiile referitoare la proiect nu sunt suficiente în acest moment.

Grav este că ministrul Niţă se pregăteşte să se ocupe de privatizarea oricărei companii de stat, indiferent de domeniu, prin crearea acestui departament, conform proiectului de Ordonanţă de Urgenţă.

Ministrul Niţă şi-a recunoscut încă de la început strategia de lucru: "Dacă tot stric tot în sistemul energetic, apoi merg până la capăt". De data aceasta, Ponta lasă pe mâna lui Niţă marile companii româneşti. Întrebarea de pe buzele tuturor românilor este "Ce se va alege de Electrica, Hidroelectrica şi Complexul Energetic Oltenia?", companiile care vor fi privatizate în acest an, conform memorandumului încheiat cu FMI. Care va fi soarta CFR Marfă şi a Cuprumin, de asemenea desemnate spre a fi privatizate? Sub mâna lui Niţă, sfârşitul anului ne va aduce dimensiunea dezastrului. Însă nu îi va mai păsa atunci PSD-istului Niţă, pentru că alegerile vor fi trecut.

PDL consideră că Guvernul Ponta 3 constituie astfel un monopol periculos în acest domeniul strategic naţional, unde ar trebui să primeze profesionalismul şi viziunea pe termen lung, nu jocurile politice. Piaţa internă este bulversată prin liberalizarea pieţei de energie şi a introducerii noilor taxe pe clădirile speciale şi pe carburanţi, într-un context internaţional exploziv din cauza conflictului ucrainean.

Pe fond, privatizările în România duc spre DNA, nu spre locuri de muncă. România nu a înţeles ceea ce a facut bine Polonia. Privatizarea prin bursă (la preţul pieţei) şi introducerea unei clauze contractuale (de două rânduri) prin care dacă investitorul care a cumpărat compania sau activele nu îşi îndeplineşte angajamentele legate de investiţii, datorii sau locuri de muncă statul are în orice moment dreptul de a răscumpara acele active. De exemplu, echivalentul polonez al Cupruminului, eşuat în câteva rânduri la privatizare, a fost în final răscumpărat de stat. Două lucruri fac diferenţa, asadar, între succesul polonez şi eşecul de tip balcanic românesc:

1. Avantajul de finanţare transparentă prin bursă.

2. Plasa de siguranţă a statului în faţa investitorilor care nu ţin cont de viitorul locurilor de muncă", mai precizează deputatul PDL, prin intermediul unui comunicat remis redacţiei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108