REPLICA ONLINE CONSTANTA

15° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
15° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Angajații din Gara CFR nu știu că se emit bilete gratuite elevilor. Video

Angajații din Gara CFR nu știu că se emit bilete gratuite elevilor. Video

Victor ROTARU 1 noiembrie 2023 | 00:00 6176

Elevii din învățământul preuniversitar beneficiază de transport gratuit și în anul școlar 2023-2024, fiind vorba despre gratuitate la transportul public local inclusiv metropolitan și județean, rutier, naval, cu metroul, dar și feroviar la toate categoriile de trenuri. Este un lucru știut faptul că trenurile de la CFR nu pleacă din gară dacă nu înregistrează o întârziere, însă, se pare că și angajații au întârzieri, cunoștințele acestora nefiind actualizate la noile norme, mai pe scurt la Hotărârea de Guvern 810/2023. O angajată de la casa de bilete a refuzat să dea unui elev de la clasa pregătitoare bilet gratuit, pentru că nu avea adeverința de la școală, care să ateste că este elev. Deși, i s-a arătat legitimația... nu a luat-o în calcul, chipurile trebuie doar adeverința. În lege, se specifică altceva.

Angajatii din Gara CFR nu stiu ca se emit bilete gratuite elevilor. VideoAngajată CFR

În ședința de Guvern de pe 8 septembrie 2023, au fost aprobate două Hotărâri de Guvern, intrând în vigoare reducerile și beneficiile pentru transportul elevilor și al studenților prevăzute de noile legi ale Educație. Astfel, în anul școlar 2023-2024, elevii au gratuitate la transport public local inclusiv metropolitan și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, pe tot parcursul anului școlar.

Angajații de la CFR cer adeverințe care nu se află în HG

De obicei, elevii cumpără bilete/abonamente de la o casă de bilete aflată în gară sau de pe site-ul oficial al CFR. Pentru a beneficia de un bilet sau abonament lunar gratuit, elevul trebuie să prezinte fizic, în original fie cardul național de elev valabil, fie carnetul sau legitimația de elev emis/emisă de unitatea de învățământ, fie o adeverință din care rezultă calitatea de elev, emisă de unitatea de învățământ, fie o adeverință colectivă pentru elevi în cazul călătoriei grupurilor de elevi. 

Angajatii din Gara CFR nu stiu ca se emit bilete gratuite elevilor. VideoGara CFR

Chiar dacă regulile sunt foarte clare, se pare că anumiți angajați ai CFR nu reușesc să le aplice. Astfel, marți, 31 octombrie, o constănțeancă a încercat să îi explice casieriței de la CFR faptul că are legitimație prin care atestă faptul că elevul este înscris în clasa 0, în cadrul unei unități de învățământ, însă, angajata i-a transmis că „trebuie o adeverință care să arate că este clasa 0. Clasa 0 circulă doar cu adeverință.” Adăugând și faptul că „scrie pe toți pereții din gară acest aspect”. Pentru că nu a putut ajunge la un consens cu angajata CFR, constănțeanca a ales să cumpere un bilet de copil, care beneficiază de o reducere de 50%, pentru că are sub 10 ani.

Angajatii din Gara CFR nu stiu ca se emit bilete gratuite elevilor. VideoGara CFR

Călătoria cu trenul este gratuită pentru elevi, la clasa a II-a, indiferent de distanță

Ce spune legea?! Operatorii de transport feroviar de călători vor emite legitimații de călătorie gratuite pentru toate categoriile de tren, clasa a II-a, pe orice relație de călătorie, pe perioada anului școlar, astfel: „Bilete de călătorie cu reducere 100% din tariful de transport la toate categoriile de trenuri clasa a II-a și 100% din tariful de rezervare pentru trenurile cu regim de rezervare, inclusiv abonamente cu reducere 100% din tariful de transport, conform reglementărilor proprii operatorului de transport, pentru elevi”, prevede proiectul de HG.

Ce trebuie să prezinte elevii pentru a beneficia de transport gratuit 

La o casă de bilete, elevul primește bilet sau abonament lunar gratuit doar dacă prezintă unul dintre aceste documente, în format fizic, în original: cardul național de elev valabil; carnetul sau legitimația de elev emis/emisă de unitatea de învățământ de apartenență; adeverința, din care rezultă calitatea de elev, emisă de unitatea de învățământ de apartenență; adeverință colectivă pentru elevi în cazul călătoriei grupurilor de elevi.

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Transferoviar Călători TRANSPORT ELEVI ȘI STUDENȚI Regulamente Accesări: 151562 Mențiuni privind transportul elevilor și studenților cu trenurile T.F.C. Conform legislației în vigoare, la transportul pe calea ferată r*mână, se consideră: ELEVI Elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic. Emiterea legitimațiilor de călătorie gratuite pentru elevi; abonamentelor lunare gratuite pentru elevi cu număr nelimitat de călătorii, clasa a II-a. Se face în baza carnetului de elev vizat la zi pentru anul şcolar în curs, care va avea înscris pe prima filă codul numeric personal al elevului, respectiv în baza adeverinţei doveditoare pentru elevii claselor pregătitoare şi a certificatului de naştere în copie.
0
0
Sa puna doamna poza cu ce a prezentat la ghiseu , poate se elucideaza toata discutia asta. A prezentat o adeverinta de elev sau un ecuson de acces in scoala? Sunt doua lucruri total diferite. Poate se posteaza si poza ecusonului care face subiectul acestui articol. Ar fi foarte ineresant sa se faca si o reclamatie scrisa cu actele doveditoare
1
0
Înaintea publicării articolului, autorul acestuia, dl. Victor Rotaru, ar fi putut să se documenteze din "Normele metodologice privind acordarea facilităţilor de transport intern feroviar, cu metroul şi naval pentru elevi, din 08.09.2023- parte integrantă din Hotărâre 810/2023, ART. 2, ALIN. 5, LIT. C". Operatorul de la ghișeu are perfectă dreptate!
13
0
Cezara ce te f .te grija dacă e cercetată salariata ,dacă ar fi ,ai fi satisfăcută?
1
0
Gigi Marga de ce călătorești cu cfr-ul căpușat? Mergi cu particularul de-căpușat, să faci 5 ore până la București .
1
0
Am și eu o întrebare. Pentru persoanele cu dizabilități de ce e gratis nelimitat intrarea la muzeu, teatru, evenimente culturale diverse, cinematografele de stat (alea care inca supraviețuityiesc tragandusi ultima suflare), gratis pe autobuze urbane și periurbane dar nu e gratis pe tren și autobuze interurbane decât limitat? Deasemenea de ce trebuie sa treci pe la DGASPC sector 1 sa îți iei card de metrou când foarte bine ar putea fi recunoscut cardul de dizabilitate așa cum îl recunosc cei de la muzeu, cinema, plaje private, etc
0
0
Casiera are perfecta dreptate!
3
1
@Mihai de ce nu ar calatori gratuit elevul? Are asa multe gratuitati in tara asta de kkt?, iar tu adult plateste biletul ca tu muncesti iar copilul ala nu. Si apoi chiar daca are o legitimatie cum trebuie de unde stii tu ca semnatura de pe legitimatie este a directurului scolii x? Imbecili mai sunt unii iar cele de la casa de bilete debordeaza in asa ceva, oricum tot ineficient este CFR-ul, capusat la maxim de incompetenta.
0
4
CRED CA AU CAMERE IN GARA, MAI ALES LA IN SALA DE BILETE, SE POATE VEDEA,DACA PE ALBASTRELELOR SE VREA,DAR SUNT O MARE DE RUDE SI SOTII PE ACOLO
0
3
Popescu ion,sa mori tu ca la ora 16.00 erau 5 casiere pe scări toate pe feisBuci...deja îți vad nasul,creste creste:)))mai taie
4
0
Eu am arătat la Dna casier țigările,drogurile și prezervativele și atunci nu mi a trebuit adeverință sau carnet de elev.
4
4
Nu am avut nicio gratuitate la transport și am învățat carte
8
0
După cum reiese din filmare doamna nu avea nici un act doveditor să demonstreze că avea copilul la clasa pregătitoare.O legitimație de acces intr-o clădire o poți obține foarte ușor de la toate magazinele de cofecționat legitimații și ștampile .O legitimație de elev conține: numele elevului,cnp-ul ,fotografie și cel mai important este ștampilată și semnată de directorul instituției de învățământ unde este copilul înscris. Doamna casiera ,a vorbit foarte frumos scurt și la obiect. Bine ,bine ,fie vorba între noi ar fi putut să facă,,chetă ,, împreună cu colegele ( acriturile )să-i plătească doamnei biletul pentru copil. Oare era mulțumită ???
13
0
APROPO DE ACRITURI LE DE LA GARA CTA,PE 25.10.LA ORA 16 AM FOST IN GARA SI AM INTREBAT DACA POT SCHIMBA BILETUL DE LA INTERCITY CARE E MAI SCUMP CU UN BILET LA INTERREGIO DE CU O ORA MAI DEVREME CA CEL CARE AJUNSESE LA BUCURESTI LA ORA 14 AVUSESE INTARZIERE DE 25 DE MINUTE,PIRDEAM LEGATURA CU OTOPENI LA CARE DEJA CUMPARASEM BILET,TANTICILE ASTEA ,INCLUSIV CEA DE LA INFORMATII STATEAU GRUP DE 5 PE SCARILE CATRE PERON SI FUMAU UITANDU-SE PE FEISBUCI ,LE-AM DERANJAT ATAT DE TARE CA AM INTREBAT CA MI-A RASPUNS O STAFIDA COMUNISTA DE ASTA CA TREBUIE SA IMI IAU MASURI CA DACA CADE UN STALP ,SE POATE INTARZIA, NOROCUL MEU CA A MERS DOAR CU 7 MINUTE INTARZIERE SI AM PRINS LEGATURA, CONCLUZIA SA DEA DUMNEZEU SA LE PRIVATIZEZE,CUM SUNT SI CEI DE PE PRIVAT CU TREI OAMENI FAC TOT, NU 50 DE PERSOANE LA FRONT OFFICE SI ACRE, SI 200 LA REGIONALA LA BIROURI
4
5
Și ce nu cumva vroiai să vină casiera la tine acasă să-ți spună în ce condiții circulă elevul de clasa 0? Auzi la ea ,, trebuia să vin personal la casa de bilete", f**u-te-n gură da comodă mai ești.
18
5
Mergea doamna cu copilul de clasa 0? Îl ducea la grădiniță?Cam care i logica gratuităților ăstora? Corect,bursierii,merituoși,cei ce fac naveta și cei nevoiași pe bune.Restul,ce treabă are plimbatul permanent de colo colo,cu sau fără rost.De mult timp,trenurile sunt super aglomerate de elevi și studenți la cls 2 și la cls 1,controlorii spunând mereu ca n au ce face,sunt foarte mulți .Sunt sute de mii de elevi și studenți. Să li se dea două călătorii pe trimestru,semestru.In rest sa și vadă de studii.Multi dintre ei fac pe turiștii, pentru ca zic ca i gratis.Nu i gratis.Platim cu toții plimbările astea.Si mulți nu s de acord să plătească impozite mai mari pentru a sponsoriza plimbările tineretului studios.Capisci?
17
3
Normal este ca elevii si studentii bursieri ,sau cu probleme sociale sa beneficieze de gratuitati.
12
1
angajata a fost data afara?s-a inceput cercetarea?
2
17
După ce ca se circula gratuit,nu mai ai loc sa te urci în trenuri,nici măcar nu se prezintă cu acte doveditoare
18
2
Bine că se emit legitimații de călătorie gratuita ... Ptr personalul CFR trebuie să plătim tichetul de rezervare și la IC supliment de la IR la IC , adică vreo 30 la sută din preț . Și uite așa unii se plimba degeaba cînd vor și cit vor , și cei care ar trebui sa avem dreptul stam și ne uitam . Asta datorita unor incompetenți care vor sa -si facă capital electoral
19
3
Trimiteți legea la birou director la cfr constanta sa o prelucreze cu angajații si sa puna fise în gara conform lege . Trimiteți zilnic email până apar modificările.
7
8
Cucoana din poza are si mecla de comunista rea.
7
14

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468