REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Anghel cel cu gura mare riscă să-şi piardă funcţia de primar. Chiru zice că nu

Anghel cel cu gura mare riscă să-şi piardă funcţia de primar. Chiru zice că nu

Replica API 18 noiembrie 2013 | 00:00 123

Prefectul Bola aşteaptă documentul de la Curtea de Apel

Prefectul Bola aşteaptă documentul de la Curtea de Apel

Primarul comunei Castelu, Nicolae Anghel, a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare, pentru neglijenţă în serviciu şi, din acest moment, începe circoteca politică. Va fi eliberat din funcţie sau nu? Fiecare are câte o părere, însă, menţionăm că există precedente. În ţară au mai fost eliberaţi din funcţie primari care au comis ilegalităţi prevalându-se de funcţia deţinută.

Aşadar, prefectul Eugen Bola susţine că aşteaptă informarea oficială a Curţii de Apel, care ar trebui să ajungă în cel mult două săptămâni: "Noi trebuie să primim o informare oficială din partea Curţii de Apel Constanţa prin care să ni se aducă la cunoştinţă că domnul Nicolae Anghel a fost condamnat cu suspendare condiţionată. După ce intrăm în posesia documentului, Instituţia Prefectului trece la emiterea actului de încetare de drept a mandatului domnului primar. În cuprinsul ordinului se va menţiona că încetează de drept mandatul de primar, având în vedere decizia penală. Actualul viceprimar va prelua temporar toate atribuţiile primarului şi le va exercita, iar Consiliul Local va trebui să aleagă un viceprimar din rândul consilierilor locali", a declarat Bola, pentru "Replica". De asemenea, prefectul anunţă, cu această ocazie, noi runde de alegeri la Castelu. "Ministerul de Interne va organiza alegeri în termen de 90 de zile pentru alegerea unui nou primar de către comunitatea locală. Este primul caz de acest fel. În acest an nu s-a mai înregistrat alt caz asemănător în Constanţa", a spus Bola.

Chiru redactează plângeri penale

Dacă oamenii din localitatea constănţeană Castelu vor fi chemaţi la urne, pentru alegerea unui nou primar, preşedintele organizaţiei judeţene Constanţa a Partidului Democrat Liberal, senatorul Christian Gigi Chiru, plănuieşte să îl tragă "de urechi" pe prefect şi îl înştiinţează că va redacta o plângere penală: "Am luat act cu surprindere de cele declarate de prefectul USL-ului, Eugen Bola referitor la suspendarea primarului Nicolae Anghel, condamnat cu suspendare. Nu comentez decizia instanţei, însă consider declaraţia prefectului ca fiind iresponsabilă. În opinia mea, Eugen Bola s-a grăbit să se pronunţe cu privire la suspendarea lui Nicolae Anghel fie pentru că nu cunoaşte legea, fie pentru că ne anunţă că intenţionează să săvârşească un abuz de funcţie. În acest caz, ne vom vedea nevoiţi să-i facem o plângere penală pentru abuz în serviciu. Mai mult, îl rog pe domnul prefect Bola să citească articolul 15 alineatul e al Legii 393 din 2004 privind statutul aleşilor locali care spune, calitatea de primar încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în cazul condamnării, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate. Aşadar, prefectul Bola ar trebui să fie cel puţin mai atent atunci când decide să facă declaraţii referitoare la suspendarea unui primar", a precizat Chiru. Mai mult, senatorul constănţean susţine că primarul localităţii Castelu, Nicolae Anghel, nu se încadrează în situaţiile prevăzute de lege şi, prin urmare, nu poate fi suspendat cu atâta uşurinţă, invocată de Bola: "Sunt câteva situaţii prin care un primar nu îşi mai poate exercita funcţia, printre care decesul sau decizii definitive şi irevocabile ale instanţelor. Studierea atentă a legii arată că Anghel nu se află în nici o astfel de situaţie", a mai precizat Chiru.

Culeţu: "Au fost şi primari la puşcărie, fără a fi suspendaţi din funcţie"

Despre situaţia primarului Anghel a vorbit şi preşedintele filialei locale a partidului Forţa Civică, Dănuţ Culeţu. "L-aş sfătui pe domnul prefect să aibă foarte mare grijă asupra deciziei pe care o va lua. Legea reclamă câteva situaţii, printre care sentinţă definitivă cu executare sau interdicţia judecătorească, criterii în care domnul Anghel nu se încadrează. Astfel, l-aş sfătui pe prefect să fie foarte atent. Au fost primari care au stat şi şase luni în detenţie, dar nu au fost suspendaţi din funcţie. Când am fost eu prefect, toţi primarii erau mai aşa, în banca lor. Le era frică să spună prea multe. Stăteau liniştiţi, ca nu cumva să îl supere cu ceva pe Nicuşor Constantinescu. Dintre toţi, Anghel era cel cu gura mare, de fiecare dată", a concluzionat Culeţu. Nicolae Anghel, primarul din Castelu, a fost condamnat vineri, de Curtea de Apel Constanţa, la 6 luni de închisoare cu suspendare. Magistraţii l-au găsit vinovat pe edil de neglijenţă în serviciu şi nu de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, aşa cum a fost acuzat iniţial de procurori. Dosarul în care Anghel a fost trimis în judecată, la data de 5 aprilie 2012 şi care i-a adus şi condamnarea, a pornit după ce mai multe persoane s-au plâns că au de primit mai multe hectare de pământ de la Primăria Castelu, însă Anghel ar fi stopat intenţionat procedurile. Decizia Curţii de Apel este definitivă şi, prin urmare, primarul riscă să îşi piardă mandatul.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108