REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

ANOMALII în legea privind salarizarea în sănătate: funcţionari publici omişi din lege şi şefi cu salarii de bază mai mici decât subalternii!

ANOMALII în legea privind salarizarea în sănătate: funcţionari publici omişi din lege şi şefi cu salarii de bază mai mici decât subalternii!

Replica API 25 ianuarie 2018 | 00:00 401

Reprezentanții Sindicatului „Sanitas” Constanța afirmă că legea privind salarizarea personalului bugetar din unitățile sanitare și de asistență socială este plină de ...anomalii. „Legislația de salarizare a devenit, după anul 2010, extrem de stufoasă, ambiguă, lăsând loc de multe interpretări, motiv pentru care aplicarea acesteia se face neuniform și creează inechități salariale”, spun reprezentanții sindicatului. Nici ultimele modificări legislative, aplicate din 2018, nu fac mai multă lumină.

Vă prezentăm, în rândurile următoare, o parte dintre aceste „anomalii”, așa cum au fost ele punctate de sindicaliști.

- La asistenţa socială, funcţionarii publici au fost omişi din grila legislației salarizării unitare, motiv pentru care nu se regăsesc următoarele funcţii: director general, director, auditor superior, inspector specialitate, inspector principal, inspector asistent, inspector debutant, referent IA, referent superior, referent principal, referent asistent, referent debutant, referent specialitate superior, consilier asistent, consilier principal, consilier principal, consilier juridic asistent, consilier juridic principal, consilier juridic superior, șef serviciu, șef birou, șef formație muncitori, asistent medical șef, administrator, secretar dactilograf, casier, magaziner, paznic, portar, muncitor calificat șofer, muncitor calificat lucrător comercial, muncitor calificat bucătar, muncitor calificat, muncitor necalificat

- La unităţile sanitare clinice, salariile aferente funcţiilor de conducere (medic şef, farmacist şef, şef birou) sunt mai mici decât ale personalului de execuţie la gradaţia maximă.

- Nu mai există la personalul TESA funcţia de tehnician/contabil cu studii PL (funcţie ce există în Legea 125/2005), motiv pentru care personalul încadrat în acest moment cu studii superioare trebuie să fie retrogradat (în acest moment există tehnicieni de aparatură medicală care şi-au completat studiile).

- În grila de la U.P.U. au fost introduşi chimiştii, biologii, etc., dar au fost create situaţii cel puţin ciudate în sensul că biologul debutant şi biologul principal au salariile mai mari decât omologii din unităţile clinice, iar biologul şi biologul specialist au salariile mai mici decât omologii din unităţile clinice.

- La unităţile sanitare neclinice, asistentul șef pe unitate la unitățile sub 400 paturi nu apare trecut în lege, cu toate că această funcție există și este mai mult decât necesară. O regăsim strict la serviciile de ambulanță.

- Salariul unui șef de secție ATI/CPU este mai mic decât al unui medic primar (5500 lei față de 5987 lei).

- Subinginerul și garderobierul nu sunt trecuți în grila de salarizare.

- Salariul unui șef de birou este doar cu 3,3% mai mare decât al unui economist IA (3459 lei față de 3345 lei).

- La anexa I.1 este prevăzută ca o noutate creșterea salariului de bază cu 15% (indemnizație de conducere) și pentru asistentul medical coordonator, dar medicul coordonator nu beneficiază de această prevedere.

- Nu sunt prevederi clare privind modul de acordare a sporului de doctorat, spor viză CFP, etc.

- Muncitorul calificat din unitățile clinice are salariul mai mic decât muncitorul calificat din unitățile neclinice.

- Funcția de conducere de șef atelier este prevăzută numai pentru studii superioare, deși criteriile privind angajarea si promovarea în funcții, grade și trepte profesionale a personalului contractual din unitățile sanitare publice din sectorul sanitar aprobate prin Ordinul M.S. nr. 1470/2011 pentru aprobarea…., prevăd ca acest post poate fi ocupat și de către persoane cu diploma de bacalaureat, așa cum este ocupat în prezent.

Pentru aceste anomalii, sindicaliștii au propus și propun diverse modificări, precizând că „protestele nu s-au încheiat!”. De alfel, săptămâna trecută, Nicolae Manea, liderul sindical „Sanitas Constanța” declara pentru „Replica de Constanța” faptul că se preconizează o ieșire în masă, în stradă, a personalului medical și TESA după 15 februarie, ziua când vor primi primele salarii pe 2018.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa ne spuna ministrul muncii, de ce exista DISCRIMINARE intre categoriile de salariati din sanatate, prin aceasta mizerie de lege a salarizarii.
3
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108