REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.3° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

ANPC: Verificați cu atenție produsele de post pe care le cumpărați!

ANPC: Verificați cu atenție produsele de post pe care le cumpărați!

Replica API 29 noiembrie 2019 | 09:34 384

Pentru că ne aflăm în postul Craciunului și pentru ca produsele pe care le cumpărați în această periodă, să nu prezinte un pericol pentru sanatatea dumneavoastră, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor recomandă achiziționarea produselor alimentare de post numai din locuri amenajate și autorizate, solicitarea și păstrarea bonului de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, se dorește reclamarea calității/siguranței unui produs.

Conform specialiștilor, cumpărătorii trebuie să acorde o atenție sporită asupra produselor pe care doresc să le achiziționeze deoarece unele chiar dacă au mențiunea că sunt de post este posibil să nu fie așa. „Atenționăm asupra faptului că prin achiziția produselor alimentare de post din locuri neautorizate, în care comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare, riscați ca produsele să fie neconforme sau chiar nesigure, și care vă pot afecta sănătatea” au transmis reprezentanții ANPC.

Atentie la produsele etichetate de post!

Pentru ca produsele pe care le cumpărați în perioada postului, premergatoare sărbătorilor de iarnă, ANPC recomandă ca înainte de cumpărare, să acordați o atenție deosebită listei ingredientelor. În cazul în care aceasta conține și ingrediente de origine animală, respectiv lapte praf, zer praf, pudră de ouă, trebuie sa știți că aceste produse nu fac parte din grupa produselor de post. Pentru produsele taiate/fracționate/porționate de vânzator, solicitați să vedeți eticheta produsului pentru a verifica compoziția și data durabilității minimale. Nu cumpărați produse cu etichete care nu vă informează complet și corect privind continutul / ingredientele sau calitatea produsului. Produsele de post sunt produse alimentare constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe bază de soia etc.

În acest sens, avertizam consumatorii ca în anii anteriori, comisarii ANPC, în urma acțiunilor de control, au găsit la comercializare produse, care prin înscrierea unor mențiuni puteau induce în eroare consumatorii cum ar fi: utilizarea de denumiri consacrate ale unor preparate din carne precum șnitel, pate, parizer, salam, cârnați, cremwurști etc. la care era atasata sintagma “vegetal”; expunerea la comercializare în raioanele destinate produselor de post a produselor care aveau în conținut ingrediente lactate; înscrierea pe ambalajul unor produse vegetale a mențiunii „fără colesterol” sau „0% colesterol”, sugerându-se astfel ca acestea ar avea caracteristici speciale, când de fapt toate produsele vegetale au aceasta caracteristică; “maioneză vegetală simplă” si “maioneză vegetală Shaorma” denumirea de „maioneză” putându-se atribui doar unei emulsii pe bază de gălbenuș de ou, ulei și alte ingrediente; “Pizza de post” - “specialitate cu aroma pe baza de uleiuri vegetale si cazeina (substanta proteica din lapte)”, produsul nefiind astfel un produs „de post”, cu efectul dezinformării consumatorilor; produsul alimentar vegetal UHT, care conform listei de ingrediente declarată pe ambalaj conținea proteine din lapte, în neconcordanță cu denumirea de produs; cozonac cu rahat, cacao și stafide, ambalat în pungi din material plastic, în compoziția căruia se regaseau ouă, în contradicție cu mențiunea inscripționată pe fluturașul colant “produs de post” sau produse de cofetărie preambalate, cu mențiunea “de post”, deși în lista ingredientelor de pe eticheta era înscris “frisca”.

Înainte de achiziționarea unui produs verificați dacă în magazin sunt respectate condițiile de pastrare specificate de producator, în special temperatura. Nu cumpărați produse care au fost ținute la temperaturi mai mari decat cea specificată. După achiziție, respectați și la domiciliu condițiile de depozitare precizate pe ambalaj. De asemenea, verificați data durabilității minimale. Nu cumpărați produse cu data durabilității minimale sau data limită de consum depășită sau modificată.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu ma,verificati voi pentru ca de asta sunteti platiti sa verificati si sa sanctionati comercianti fraudulosi pentru ca clientul cand merge la cumparaturi sa stie ca autoritatile statului isi fac treaba pt.care sunt platiti si comercianti nu au curaj sa isi faca de cap din cauza amenzilor sau a retrageri dreptului de a mai vinde.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272