REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Anul acesta, cel mai dificil, pentru salvamarii din sudul litoralului!

Anul acesta, cel mai dificil, pentru salvamarii din sudul litoralului!

Valentina CAMARA 10 octombrie 2022 | 00:00 1177

Dacă în Mamaia, turiștii abia îi numărai pe degete, în sud a fost full, în sezonul trecut, inclusiv în Costinești. La fel de mulți au fost și inconștienții care duceau lupte crâncene cu salvamarii, turiștii neînțelegând atunci când steagul roșu era arborat că viața le este pusă în pericol.

An de an, salvamarii duc lupte crâncene cu turiștii care vin la mare să se distreze. La fiecare steag roșu arborat aceștia se chinuie să țină cât mai mulți oameni pe nisip și nu în apă, pentru a nu-și pune viața în pericol. Un salvamar din sudul litoralul a vorbit, pentru Replica, despre sezonul care s-a încheiat, despre cât de greu a fost să țină turiștii departe de valurile agitate.


 ”Vara s-a dus, ar fi multe de spus dar un singur lucru este important, în timpul programului nostru nu s-a înecat nimeni pe plaja din Costinești.Victimele din afara programului arătând încă odată, daca era nevoie, importanța acestei meserii. Poate mulți nu înțeleg că aceasta meserie, posibil una din cele mai altruiste, în sensul că îți riști viața pentru o persoană pe care nu o cunoști, nu se leagă de vreun nume, ci pur și simplu primează echipa, echipa care m-a făcut să mă simt mândru că am făcut parte din ea”, a  spus unul din salvamarii care au vegheat plajele din Costinești.

Salvamar. Am fost înjurați, scuipați..

Am fost înjurați, scuipați, loviți, luați în râs, fără să ripostăm, încercând să explicăm pericolele la care se expun, de cele mai multe ori a trebuit să îl salvăm pe cel ce ne făcea toate acestea, dar în continuare noi ne-am făcut meseria. Regretul rămâne că nu am putut face nimic și pentru cei înecați în afara programului, noaptea sau dimineața la răsărit, pentru cel sărit cu capul în stabilopozi sau pentru cel dispărut cu windsurfingul, plecat de la 2 km de plaja noastră. Mulțumesc echipei pentru vigilența și dăruire, sectorului 4 că a făcut față cu brio la toate provocările tinerilor salvamari care s-au adaptat repede și îi așteptăm și la anul.” au mai spus salvatorul.


Mulți dintre turiștii prezenți vara pe plajă nu înțeleg nici ce înseamnă steagul roșu arborat, mai ales să înțeleagă când le este spus în mod direct să nu intre în apă.

Ne confruntăm mereu cu problema jignirii salvamarilor, oamenii sunt mai recalcitranți la Costinești. Anul acesta, spre diferență de anii precedenți, au fost foarte multe furtuni și foarte puternice ca amploare. Cu toate că anul trecut au fost mai mulți turiști, anul acesta au fost mai răi, neînțelegători, a fost un sezon dificil.” a declarat un alt salvamar.

Inconștiență dezarmantă...

S-au expus foarte mult la înec, neascultând. Erau furtuni, noi ne legam cu funii ne trăgeam, cu toate mijloacele din dotare, skijet-uri, îi era greu unui salvamar cu skijet-ul să intre în mare, iar oamenii se aventurau chiar și așa, într-o inconștiență dezarmantă. Am suportat diferite injurii la adresa noastră de genul ” Este marea ta să nu intru?”, ”Am venit la mare, am plătit să nu mă lași tu să intru?” și multe altele în direcția aceasta, primite în timpul când arboram steagul roșu. În ultimii 20 de ani nu au mai fost furtuni atât de mari ca anul acesta. Mulți dintre ei au intrat în afara programului nostru de muncă și chiar au fost victime. ”a mai declarat, pentru Replica, salvamarul din Costinești.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pe timpul lui Ceausescu nu erau atat de multi salvamari si nici dotarile pe care le au astia de azi nu le aveau si cu toate astea nu erau atat de multi innecati cum sunt acum pentru ca pe timpul ala oameni erau mai responsabili si cand spun responsabili ma refer si la parinti,bunici,unchi,ect, care erau cu copiii la mare,acum vin la mare toti schmecheri plini de aere si fitze care le stiu ei pe toate si este si normal sa mai si moara dintre ei,nu este nici o paguba,este la fel ca si cu soferi aia dilii care merg cu 100 de Km la ora prin localitate,trec printre bariere,nu opresc la stop,nu acorda prioritate oamenilor la trecerea pt.pietoni si in general regulile de circulatie pentru ei nu exista dupa care il pupa ma-sa rece si spune:"pacat de el era un baiat asha buuuun,dar ce sa ii faci soarta"nu tanti nu soarta caci soarta pe care si-a facuto el cu mana lui. P.S.eu de cate ori am intrat in mare niciodata nu mi-am pus nadejdea in salvamari ci in mine.
0
0
Am avut un an greu. Nu mai putem fura de pe plaja ca in anii trecuti ca au aparut jandarmi nu mai ne putem lua de orice inotator sa ne potolim frustrarea si cu gagicile e mai greu la agatat.
2
0
distrugatorii turismului pe litoral sint salvamarii!merg pe plaja sa.i cer eu voie unui p***t ca vreau sa inot pina la dig si inapoi,unde,la olimp unde marea are 1.5 m si e plina de stinci.Sau staimpe o plaja si auzi numai fluiere,ori vezi prostii de salvamari cum fluiera la prmul val.ba bouarilor,inot la mare din68,nu exista sa scoti oamenii din valuri,eta o bucurie.Ca mai este un drogat care se credemstecker,foarte bine,selwctia naturala merge,si asa sint pre multi prsti.ieri erau niste retarzi se dadeau cu plansa,limse incinsese tirtitza nepoatelor.degeaba le spui ca acum citeva sapt rusul alamfraier este hrana la pesti,ai cu cine vorbi?desfiintati salvamarii!!!!eu nu merg la plaje cu salvamari,bouarilor analfabeti!!!
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272