REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Armata Română, schimbarea la faţă! Comandant de pluton la 25 de ani

Armata Română, schimbarea la faţă! Comandant de pluton la 25 de ani

Replica API 8 noiembrie 2017 | 00:00 1777

Mesaj de la Batalionul 341 Infanterie „Rechinii Albi”: „Femeia nu mai stă cu mătura în mână, ci ia o mitralieră”

Mesaj de la Batalionul 341 Infanterie „Rechinii Albi”: „Femeia nu mai stă cu mătura în mână, ci ia o mitralieră”

Diana Marcu

Au existat secole întregi în care între femeie și bărbat a existat o barieră bine definită de meserii pe care ar trebui să le aibă oamenii. Nu existau femei militar, cum nici nu existau bărbați care să spele rufe ori să calce. Totuși, lumea a evoluat, iar femeia a demonstrat că poate da dovadă de forță fizică și să transforme bariera în semn de egalitate. Așa se face că în 2017 există un procent de 10% de femei cadru militar, cifră la care s-a ajuns după ce s-a luat decizia ca din 2001 să fie acceptate și reprezentantele sexului frumos în Armată, în România. La Batalionul 341 Infanterie Constanța „Rechinii Albi” le-am găsit pe două astfel de tinere, care și-au clădit un viitor în Armata Română, dând dovadă de verticalitate, curaj și care pun accent pe respect.

Diana Marcu este comandant pluton în cadrul Batalionului 341 Infanterie Constanța și are 25 de ani. Este din Teleorman, a urmat liceul militar, apoi Academia Forțelor Terestre și și-a ales să își clădească viitorul militar la Constanța. Are în subordine mai mulți militari bărbați și își execută meseria cu mândrie și onoare, pentru ea neexistând această barieră. Ea este militar, apoi femeie, la muncă este militar precum colegii ei și niciodată nu a avut probleme cu celelalte cadre militare. Dorința de a face carieră a „moştenit-o” de la tatăl acesteia, fost militar.

„Cariera de militar am ales-o pentru că m-au îndemnat foarte mult părinții mei. Tatăl meu a fost militar și mi-a insuflat acest drum încă din copilărie. Am fost coordonată de el. Îl vedeam tot timpul că este îmbrăcat în militar, că se întorcea de la serviciu în uniformă militară și m-a atras. M-a dus la el la unitate să văd exact ce presupune mediul militar și astfel am ales liceul militar. Am parcurs liceul militar în perioada 2007-2011. În 2014 am terminat Academia Militară.

Am studiat la Liceul Militar de la Breaza și apoi am făcut Academia Forțelor Terestre. În liceu a fost puțin diferit, încă de la programul zilnic. În primul rând că nu ni se permitea foarte mult timp liber. După-amiaza aveam studiu la clase și timp la dispoziție aveam doar de la ora 8 seara. Dar asta te formează foarte mult ca om. În primul rând, îți impui un respect, un program, înveți să te respecți pe tine ca om prin stabilirea unui astfel de program. Trecerea la Academie a fost ușor după liceu. Eram obișnuită cu rigurozitățile sistemului militar. Știam exact la ce să mă aștept, doar că am parcurs un alt nivel. Momentan sunt comandant pluton la Batalionul 341 Infanterie Constanța”, a precizat Diana Marcu.

Colegii o privesc cu respect, lucru care îi dă încredere și dorința de a-și face treaba cu mândrie și precizie. „Cuvântul care determină femeia militar este RESPECTUL. Mereu sunt privită cu respect și mă bucură, dar mai ales sunt mândră de acest aspect pentru că oricare dintre noi am muncit ca să ajungem în mediul militar și mai ales să ajungi ofițer. Suntem mereu la serviciu, există respect mai ales din partea subordonaților. Ei știu foarte bine că noi suntem sprijinul lor pentru că noi îi coordonăm”, spune Diana Marcu.

„Noi, ca femei, suntem capabile să luăm decizii bune, decizii corecte, să conducem”

România a evoluat în ultimii ani, iar femeia nu mai trebuie să fie văzută ca și o casnică. Ea poate ocupa funcții și să își facă treaba la fel de bine precum un bărbat. Tânăra povestește că anumite calități pe care le are îi oferă chiar un avantaj în munca de zi cu zi. „Noi cred că am evoluat. România a evoluat. Mediul militar a evoluat. Femeia nu mai stă cu mătura în mână, ci ia o mitralieră. Noi, ca femei, suntem capabile să luăm decizii bune, decizii corecte, să conducem, să avem capacități foarte bine definite. Stabilim leadershipuri foarte bine și de aceea putem să conducem acțiuni foarte bine, chiar dacă avem în subordine bărbați sau femei”, a subliniat tânăra.

O zi de muncă este o plăcere, dar și o responsabilitate imensă pentru Diana. „Sunt comandant pluton ceea ce înseamnă că am în subordine militari. Activitatea de zi cu zi se centrează pe organizarea activităților de instrucții. Ne pregătim întotdeauna. Mai există și partea de planificare. O zi de lucru decurge cu prezentarea la unitate la ora 08:00, se face inspecția militarilor. Un militar trebuie întotdeauna să fie corespunzător din punct de vedere al uniformei. Este foarte important aspectul fizic la un militar, să fie îngrijit, să aibă bocancii făcuți și uniforma în regulă. Apoi, fiecare comandant de pluton își ia plutonul și execută activitățiile de instrucție. De exemplu, organizăm exerciții militare – exerciții demonstrative în poligoane, în care au loc trageri cu armamentul ușor de infanterie”, a declarat cadrul militar.

Experienţa din Afganistan: colegi răniţi după ce au lovit un dispozitiv exploziv

Atât Diana, cât și Mirela, au fost în Afganistan, la Kandahar, zonă care se află în plină stare de război. Rolurile lor au fost diferite, dar experiența le-a fost una de neuitat. Asta pentru că Diana a învățat multe, s-a responsabilizat și mai mult în cele 6 luni petrecute în zona de conflict. Mirela, în schimb, a trecut printr-o experiență nu tocmai plăcută, 4 colegi de-ai ei au fost răniți după ce transportorul în care se aflau a lovit un dispozitiv exploziv.

„A fost o experiență nouă în Afganistan. A fost o experiență pe care o recomand oricărui militar, fie bărbat, fie femeie. Prin asta te definești, acolo îți perfecționezi capacitățile. Este o experiență pe care nu o poți acumula în țară, oricât de multe exerciții militare parcurgi. Este o responsabilitate foarte mare, iar riscul la care te expui, te face să iei decizii mult mai bune. Situații periculoase sunt zilnice, starea de acolo este periculoasă, este stare de război. Însăși munca noastră acolo și acțiunile pe care le desfășurăm ne puneau viața în pericol, noi făceam accesul din Kandahar, ceea ce înseamnă că interacționam cu localnicii și aveam grijă să nu intre cu materiale prohibite.

Am stat 6 luni acolo. Pleci din România cu gândul că ai putea să nu te mai întorci. Ești conștient de riscul la care te expui, având drept model și experiențele colegilor noștri, care au avut nenorocul să nu se mai întoarcă acasă”, a povestit Diana Marcu. „Am participat în Afganistan timp de 6 luni cu Batalionul 341 Infanterie Constanța. Funcția mea a fost de ofițer de relații publice. Nu a fost foarte greu, dacă fac comparație cu ceea ce au făcut colegii mei, dar este risc. Au existat riscuri.

Pe perioada misiunii am scris articole, am făcut fotografii, am luat legătura cu oamenii din țară, transmițând în permanență vești despre ce fac militarii în Afganistan. Am avut un coleg cu care am lucrat foarte bine, un subofițer care m-a ajutat. Împreună am fost o echipă foarte bună. În spatele a ceea ce se vede din exterior, este foarte multă muncă. Trebuie să lucrezi cu omul, să îți cunoști foarte bine colegii, astfel încât să poți să vorbești cu fiecare, ce să scoți în evidență la solicitarea mass-media sau persoane străine care vor să vorbească cu militari. Mai mult, trebuie să fii mereu pregătit pentru că se pot întâmpla și incidente în timpul misiunii. Noi am avut colegi răniți.

Am avut patru colegi care au fost în misiune, în aria de patrulare, iar mașina pe care o conduceau, transportorul militar, a lovit un dispozitiv exploziv și au fost răniți. Au fost internați la spital și s-au recuperat. Atunci a fost o stare îngrijorătoare. Noi toți de acolo... nu ne-a fost ușor. Am făcut tot ce am putut să ridicăm moralul militarilor. Am fost puțin emoționată. Știam că este pericol și că se poate întâmpla orice, dar nu m-am gândit că se poate întâmpla ceva cu colegii mei. Băieții și-au revenit.

Totul s-a întâmplat în septembrie anul trecut, eram la jumătatea misiunii. A fost momentul care m-a influențat pe mine cel mai mult emoțional. Era o zi normală de muncă și apoi am aflat de incident. Am avut o activitate intensă – primeau de la mine informări, date. Trebuie să te mobilizezi, să dai tot ce ai mai bun și să faci tot ce e mai bine să te întorci acasă cât mai sănătos”, a declarat Mirela Gheorghe.

Femei pilot de avion, femei în Forțele Speciale – stereotipurile au fost lăsate în urmă

Mirela Gheorghe este ofițer de relații publice în cadrul Batalionului 341 Infanterie Constanța, rolul ei fiind unul important în buna comunicare cu presa și persoanele din exteriorul armatei. Este din Ploiești și cu zâmbetul pe buze a punctat că tot tatăl ei i-a fost un model de urmat, fiind cadru în Armată. Și-a dorit foarte mult să ajungă în sistemul militar, drept urmare nu s-a lăsat descurajată de faptul că nu a intrat la liceul militar, urmând un liceu normal, dorința fiindu-i îndeplinită ulterior când a intrat la Academia Forțelor Terestre. Are 28 de ani și vorbește cu mândrie de uniforma pe care o poartă. De asemenea, ea a precizat că femeile pot ocupa multe funcții în sistemul militar, funcții pe care le-ar putea ocupa cu aceeași siguranță cu care o fac bărbații.

„În cadrul Armatei, un militar femeie poate îndeplini funcții ca și comandant pluton, comandant companie, în cadrul birourilor la personal, la financiar, la infirmerie, ofițeri de relații publice și alte domenii – exerciții, instrucții, informații. De asemenea, sunt fete militari în toate academiile de forțe ale armatei – aeriene, terestre, navale. Există femei-pilot.

Avem în țară și nu sunt puține. Sunt femei care pot conduce și elicoptere, și avioane. Se pune problema ca femeile militar să fie și în rândul femeilor militari de la Forțele Speciale. Ar fi o provocare. Din câte știu sunt condiții mai aspre de la pregătire fizică până la tot felul de misiuni. Unele dintre fete ar fi pregătite, dar sunt fete care nu și-ar dori, dar, pe de altă parte, sunt sigură că există și doritoare”, a punctat Mirela Gheorghe.

„În primul rând, fetele care vor să intre în sistemul armatei nu trebuie să se lasă copleșite de emoții, să prindă curaj să facă o schimbare în viața lor, să fie pregătite din punct de vedere fizic pentru că susțin probe sportive de-a lungul carierei lor, să cunoască bine limba engleză – este ceva care se cere în orice meserie, să nu se lase intimidate de provocările pe care le oferă cariera și să le îmbrățișeze”, a spus Diana.

Claudia CORBU

VIDEO:

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108