REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Aruncăm prea multă mâncare la gunoi! UE pregăteşte noi reglementări

Aruncăm prea multă mâncare la gunoi! UE pregăteşte noi reglementări

Replica API 24 aprilie 2017 | 00:00 352

Ce spun constănţenii

Ce spun constănţenii

Risipa alimentelor este un obicei prost pe care românii o au, alături de alte popoare din Uniunea Europeană. Totuși, suntem cel mai puțin risipitor popor. Asta pentru că tinerii, în preponderență, dar și restul populației, au o proastă gestiune a alimentelor pe care le achiziționează, care ajung, în final, în coșurile de gunoi, însă nu este la ordinea zilei. Și nu doar la consumatori, problema este și la retaileri care rămân pe raft cu marfă expirată neachiziționată.

Astfel, pentru a reduce cantitatea de alimente care se află în prag de expirare pe raft, parlamentarii europeni se gândesc la noi reglementări pentru statele membre precum reducerea TVA la alimentele ce urmează să expire sau interzicerea preţurilor sub costuri. În mai, în România ar trebui să intre în vigoare legea risipei alimentare. Propunerile la nivel european urmează să fie dezbătute în ședința plenară din perioada 15-18 mai, la Strasbourg.

Europarlamentarii au concluzionatcă legislaţia UE ar trebui să stabilească o ierarhie a deșeurilor alimentare, iar primii vizați sunt chiar cei de la sursă - retailerii. Mai exact, într-o primă etapă, producătorii ar trebui să prevină risipa la sursă, după care ar trebui salvate alimentele comestibile, acordând prioritate uzului uman față de hrana pentru animale și față de prelucrarea ulterioară în produse necomestibile. Urmează reciclarea organică, valorificarea energetică şi de abia apoi eliminarea deșeurilor.

În România, a fost promulgată anul trecut o lege privind risipa alimentară, legea 217/2016, care a introdus obligativitatea agenţilor economici de a întreprinde măsuri de prevenire a risipei alimentare în următoarea ordine: măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lanţul agroalimetar, incepând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia, comercializarea, ajungând până la consumatorul final, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră şi al serviciilor alimentare; măsuri privind vânzarea cu preţ redus a produselor aflate aproape de expirarea datei-limita de consum, conform legislatiei in vigoare; măsuri privind transferul alimentelor prin donare sau sponsorizare, pentru consumul uman, dar aflate aproape de expirarea datei-limita de consum, către entităţi, devenite operatori din sectorul agroalimentar ca urmare a înregistrării la Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. Legea nu are stabilite normele metodologice, astfel, s-ar putea întârzia cu intrarea în vigoare.

Constănțenii aruncă puțină mâncare la gunoi

Constănțenii nu prea aruncă alimentele la gunoi, decât dacă se strică. Iar majoritatea sunt tineri. Iar alimentele cele mai des aruncate sunt fructele, legumele și lactatele. Asta pentru că majoritatea clienților sunt atrași de iluzia prețului mic înainte de depășirea termenului de expirare, astfel omul cumpără peste necesar un produs. De exemplu, roșiile care sunt aproape de termen, sunt vândute la jumătate de preț, iar clientul este influențat psihologic de prețul scăzut să cumpere peste necesar. Dacă, de obiciei, consumă 5 roșii într-un weekend, acesta va cumpăra dublu, iar la gunoi va ajunge excesul.

„Eu am obiceiul prost să cumpăr mult și să arunc la final. Pentru că se strică și nu consum. Am impresia că fac economie dacă achiziționez mai mult, dar neglijez faptul că o să se strice. Asta e. Mai am de învățat. Ne păcălesc magazinele”, a precizat Alina S., tânără constănțeancă. „Niciodată nu cumpăr mai mult decât am nevoie. Iau strictul necesar și rar se întâmplă să arunc alimente la gunoi. Prefer să fac cumpărături la 2-3 zile decât să cumpăr în exces și să alung kilograme de legume și fructe.

Probabil că nu are cine să care bagajele de la piață și de aia nu am deprins acel obicei de a supra-cumpăra”, a precizat Carmen D., o altă tânără. „Pe vremea mea cumpăram ce puteam, iar acum avem o groază de opțiuni. Soțul meu este foarte pofticios, așa că iau câte puțin din orice, și nu mă arunci la produsele mai ieftine că sigur au ceva. Vorba aia, la ce salarii sunt, nu avem cum să facem risipă căci nu ne permitem să cumpărăm mai mult”, a conchis Denisa S.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
asta cu mancarea aruncata e vrajeala.se mananca in schimb,,cacat,,mult de aia de sus.avem cea mai scumpa haleala si toxica si cu ingrediente expirate din preamarita u.e.priviti pensionarii in piata ca nu mai au bani unii dintre ei nici de cartofi.in loc sa producem noi mancarea ca avem unde o luam de la toti tatarii din piata chiliei,adusa de tir din tari de bisnitari ordinari.in tomis 3 la piata vand tatarii aia imputiti si tigani din chiliei.rar vezi romani sa vanda.hoitarii sunt pe faza si sar cu amenda cand vad vreo batranica,tataroii scapa.
1
0
unde-i spagoveanu cu dispensa primita de un epert ue si care-l albeste la fata si la spate de nici usturoi n-a mincat si nici gura nu-i miroase de la fonduri europene,popalai inca cred ca-si duc veacul in tara lui papura voda de fac asa glume care n-ar prosti nici un junior de clasa pregatitoare
2
1
in realitatea guvernul NU are nici un interes de a limita risipa ba din contra are bani mai multi din biruri cu cat e rulajul mai mare zic ei ca vor sa fie eco dar in realitate nu prea altfel aveam demult masini electrice la pret decent dar nu mai avea 60 suta taxe din benzina iar ca sa scumpeasca curentul si mai mult ar insemna sinucidere politica
4
1
da-ca se scumpeste , trec pe carne de maidanez....
5
0
lasa frate ca in romanika e mancare ieftina sa se manace pe rupte , halelua
2
2
ce vreti sa spuneti ca mancarea e prea ieftina ? haideti s o mai scumpim oleaca ..e bine?
3
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108