REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Asociaţia Elevilor din Constanţa se declară îngrijorată de proiectul noii legi a Educaţiei

Asociaţia Elevilor din Constanţa se declară îngrijorată de proiectul noii legi a Educaţiei

Replica API 2 iunie 2015 | 00:14 338

Ministrul Cîmpeanu: Nu este normal să avem şi evaluare naţională, şi examen de admitere la liceu

Ministrul Cîmpeanu: Nu este normal să avem şi evaluare naţională, şi examen de admitere la liceu

Constantin Alexandru Manda

Asociaţia Elevilor din Constanţa se declară îngrijorată de anumite prevederi din proiectul noii legi a Educaţiei. Conform acestui proiect, pentru admiterea la liceu a elevilor care au absolvit învăţământul gimnazial, ar urma să se introducă, pe lângă actualul examen de Evaluare Naţională, un examen de admitere, organizat de fiecare unitate de învăţământ în parte.

Elevii sunt de părere că această propunere ar agrava discrepanţele foarte mari între unităţile de învăţământ, extrem de vizibile în prezent. De asemenea, în urma introducerii examenului de admitere, unităţile de învăţământ vor avea instrumentul necesar pentru a realiza selecţia elevilor, fiecare liceu selectându-şi elevii pe care îi doreşte. O consecinţă a acestei măsuri va fi faptul că elevii consideraţi slabi nu vor beneficia de un învăţăământ de calitate, astfel pastrându-se segregarea dintre liceele considerate bune şi cele considerate mai puţin bune.

Dreptul la un învăţământ de calitate este un drept legitim. În spiritul acestui drept, Asociaţia Elevilor din Constanţa propune introducerea admiterii la liceu pe baza criteriului teritorialităţii, trecerea la ciclul liceal făcându-se în mod liber, la liceul din circumscripţia şcolară unde elevul îşi are domiciliul. De asemenea, elevii atrag atenţia asupra faptului că în proiectul noii legi a educaţiei reprezentantul elevilor îşi pierde dreptul de vot în Consiliul de administraţie, devenind invitat permanent.

„În învăţământul obligatoriu selecţia este inechitabilă, toţi elevii având dreptul la un învăţământ de calitate. De aceea, considerăm că introducerea admiterii pe baza criteriului teritorialităţii ar asigura respectarea dreptului la învăţăământ de calitate pentru toţi elevii”, a declarat Constantin Alexandru Manda, vicepreşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, susţine că nu este normal să existe şi evaluare naţională, şi examen de admitere în liceu, de aceea se lansează în dezbatere publică un proiect de modificare a Legii educaţiei, de la care se pleacă, urmând să fie aleasă, după consultări, varianta potrivită.

Ministrul Sorin Cîmpeanu, prezent luni, în Parcul Herăstrău, la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, a declarat că proiectul final de modificare a Legii educaţiei trebuie să fie rezultatul unei dezbateri profunde, profesioniste şi transparente, fiind aşteptate opiniile asociaţiilor de părinţi, Consiliului Elevilor, asociaţiilor studenţeşti, sindicatelor şi societăţii civile în legătură cu acest proiect. „Legea educaţiei trebuie să fie rezultatul unei dezbateri profunde, profesioniste şi transparente. Este o lege deosebit de importantă şi este de astăzi în dezbatere publică acel proiect de la care se pleacă”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108